Groenten die makkelijk teruggroeien op je vensterbank

Groenten die makkelijk teruggroeien op je vensterbank Veel groenten die je regelmatig gebruikt in de keuken, hoef je helemaal niet vaak aan te kopen. Verschillende groenten groeien erg makkelijk en snel terug uit de stukken van de groente die je normaal op de composthoop of in de vuilbak werpt. Dat is niet alleen ecologisch, maar ook erg goed voor je portemonnee!

Inhoudsopgave


Lente-ui of busselui

Lente-ui is lekker fijngekapt in salades of taboulé, maar ook prima te gebruiken als zachte smaakmaker in sauzen, soepen of wokgerechten. Na het gebruiken van lente-ui in de keuken schiet er een kort stukje lente-ui over: de wortel. Zelfs als die wortels heel kort afgesneden werden, kan je de lente-ui met groot gemak terug opkweken.

Je laat bij het snijden een kort uiteinde van zo'n 3 à 4 centimeter aan de wortel over. Dat stukje zal meteen weer omhoog schieten als je het met de wortels naar beneden in een glas water of een potje aarde op de vensterbank steekt. Als je het probeert in een glas water kan je best dagelijks het water verversen, anders zal je snel last krijgen van ongedierte en is de kans groot dat je plantje zal gaan schimmelen of rotten. Beter kweek je de lente-ui terug op in een klein potje aarde. Dat kan je langer blijven gebruiken, en zo verbruik je minder water. Het potje aarde vervang je best na enkele maanden tot een jaar, omdat er na verloop van tijd te veel ongedierte in zal zitten en de aarde te arm wordt aan voedingsstoffen. Vergeet niet om de paar dagen wat water te geven.

De middelste ringen van de lente-uit schieten meteen weer omhoog, de buitenste schil zal niet terug groeien. De plant vernieuwt zichzelf dus de hele tijd door opnieuw nieuwe schillen aan te maken in het midden, en de buitenste schil te laten afsterven. Lente-ui: 1 keer in de lente aankopen, en er tot een heel stuk in het najaar van smullen! Na de lente-ui kort te snijden is die binnen één tot enkele weken al meteen weer even groot als toen je hem kocht. In optimale omstandigheden en wanneer je de lente-uien ver genoeg uit elkaar in de aarde steekt zullen er zich tegen het najaar zelfs echte kleine, ronde uitjes vormen.

Sla

Veldsla groeit makkelijk terug / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Veldsla groeit makkelijk terug / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Wanneer je een kropsla of een gewone sla koopt, zoek je best één uit waar nog een klein 'knotje' aanhangt. Vooral in biologische winkels wordt sla verkocht met nog een klein stukje van de wortels er aan vast. Zo blijft de sla langer goed. Maar dit maakt het ook erg makkelijk om de sla weer op te kweken. Sla terug opkweken zal bijna niet lukken in een gewoon glas water, maar wel in een potje aarde. Dat komt doordat sla meer voedingsstoffen nodig heeft dan lente-ui. Voor de rest is de manier van weer opkweken dezelfde als die van lente-ui.

Je weer opgekweekte sla kan je af en toe oogsten, wanneer je één of enkele blaadjes wil gebruiken in een salade. Dan neem je altijd de buitenste blaadjes weg: de oudste blaadjes die het verste weg van het midden van de plant hangen en meer naar beneden (op de bodem of over de pot) gericht zijn. Je kan de sla ook sterker laten uitgroeien, en alles ineens oogsten (zonder het worteluiteinde, dan kan je weer opkweken). Met veel sla in één keer kan je bijvoorbeeld slasoep maken, een heerlijk frisse soep voor in de zomer.

Selder

Ook het worteluiteinde van een selder kan je relatief makkelijk weer opkweken. Dit is echter moeilijker dan lente-uit of sla. De selder is een veel grotere plant, en heeft dus meer ruimte nodig.

Je begint best door het uiteinde van de selder eerst in een bakje water te laten staan, water dat je elke dag ververst om ongedierte en dergelijke tegen te gaan. Wanneer je merkt dat de selder wel degelijk terug begint te groeien, kan je na een paar dagen of weken, wanneer die zo'n 5 à 10 centimeter hoog is de selder uitplanten. Denk eraan om een voldoende grote pot te gebruiken als je de selder niet in volle grond kan zetten. Een selder wordt een halve tot meer dan een meter hoog, en heeft dus ook genoeg diepte nodig om te wortelen. Bij een onvoldoende diepe pot zal de selder niet groot kunnen worden, of meteen slap gaan hangen. Een pot van ca. 15 centimeter diep is toch een minimum. De selder heeft ook veel meer aandacht nodig dan lente-ui of sla. Selder trekt meer ongedierte aan, en vergt dus meer onderhoud.

Gember

Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Ook gember is relatief makkelijk te kweken. Je moet gewoon één of enkele stukjes van de gemberwortel opnieuw in de grond steken. Je steekt ze niet helemaal onder de grond, maar laat ze net wel / net niet zichtbaar boven de bodem zitten.

Gember groeit echter heel erg traag. Om opnieuw een hoeveelheid gember te kweken die de moeite is om te oogsten, moet je al gauw een jaar of meer geduld kunnen oefenen. Het is hoe dan ook het proberen waard, want behalve aarde en water heeft ook gember enkel zonlicht nodig om terug te kunnen groeien. Meer informatie over gember weer opkweken vind je bijvoorbeeld op youtube.
© 2014 - 2024 Swah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: Lente-uiJe eigen moestuin: Lente-uiDe lente-ui is niet heel moeilijk om in je eigen moestuin te laten groeien. Het is ideaal voor in de moestuin voor kinde…
Smoothies en sapjes tegen cellulitis en vochtophopingenSmoothies en sapjes tegen cellulitis en vochtophopingenDe volgende smoothies en sapjes zijn efficiënt tegen plaatselijke vochtophopingen en cellulitis. Je kunt ze drinken als…
Smoothies en sappen voor het hart en tegen cholesterolSmoothies en sappen voor het hart en tegen cholesterolEen gezond hart hangt nauw samen met een goed cholesterol niveau. Door om de twee dagen één van deze sappen of smoothies…
Wokken! Smakelijk en gezondWokken! Smakelijk en gezondKoken met de wok is trendy, en het biedt heel wat extra mogelijkheden. Met de wok kunt u namelijk de heerlijkste eenvoud…

De nieuwe IKEA keuken METOD: Wat is er anders?Medio 2014 stapt IKEA Nederland na tientallen jaren over van het keukensysteem FAKTUM naar het nieuwe METOD. In een aant…
Allemaal beestjes in huis, wat kunt u doen?Allemaal beestjes in huis, wat kunt u doen?Krioelende wormpjes in kastjes en vreemde beestjes kunnen in huis een zeer onsmakelijk gevoel geven. Het is een duidelij…
Bronnen en referenties
  • http://www.thegreencycler.com/2013/dont-buy-them-re-grow-them-15-fruits-and-vegetables-you-can-grow-from-scraps/
  • http://www.buzzfeed.com/arielknutson/vegetables-that-magically-regrow-themselves
  • http://imgur.com/a/vnjtI
  • http://groentefruit.wordpress.com/page/39/
  • http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/tags/selder%20zaaien?cat=189
  • http://gemberman.wordpress.com/2013/10/07/gember-kweken/
  • Afbeelding bron 1: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Danielle, 31-03-2017
Hoi,

Leuk bericht. Nu vraag ik me af, kan dit ook met broccoli of bloemkool? Reactie infoteur, 13-07-2017
Dankjewel. Dat heb ik nog nooit geprobeerd… Ik denk het dat het met broccoli of bloemkool niet zo eenvoudig zal lukken als met lente-ui.

Swah (82 artikelen)
Laatste update: 04-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.