Met een afzuigkap alle keukenluchtjes afvoeren

Met een afzuigkap alle keukenluchtjes afvoeren De afzuigkap is onmisbaar in de keuken omdat hiermee de keukenluchtjes die vrijkomen bij het koken, worden afgevoerd. Naast het feit dat een afzuigkap functioneel moet zijn, is er bij het kiezen van een afzuigkap ook nog heel wat mogelijk op het gebied van model, extra opties en het design. Met welke eigenschappen van een afzuigkap moet je rekening houden om de voor jou beste keuze te maken?

Wat doet een afzuigkap

Een afzuigkap zorgt ervoor dat de kookluchtjes en het vrijkomende vocht bij het koken worden afgevoerd. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken wordt de lucht niet ververst; er wordt zelfs juist zuurstof aan de keuken onttrokken. Mede daarom is het extra van belang om de keuken voldoende te ventileren, dus om nieuwe lucht aan te voeren, maar ook om te voorkomen dat er vacuümzuiging in de keuken ontstaat.

Onderdelen afzuigkap die voor de werking zorgen

De afzuigkap is een in wezen niet gecompliceerd apparaat dat op de volgende manieren zijn werk kan doen.

Motorloze uitvoeringen

Motorloze afzuigkappen kunnen aangesloten worden op een externe motor of op een centraal ventilatiesysteem, waarbij de motor van deze mechanische ventilatie de luchtjes wegzuigt. Bij een dergelijk centraal systeem mag men zelfs geen afzuigkap met motor gebruiken. De meeste afzuigkappen hebben echter een eigen motor, die vaak in een schouw of keukenkastje wordt weggewerkt, en die er voor zorgt dat de luchtjes via een kanaal waarop de motor is aangesloten, worden afgezogen.

Vermogen

Het vermogen van een afzuigkap wordt uitgedrukt in het (maximale) aantal kubieke meters per uur dat kan worden afgevoerd. Het is overigens afhankelijk van de weerstand in het afvoerkanaal of dit maximale vermogen gehaald wordt. Een optimaal vermogen kun je berekenen door de inhoud in kubieke meters van je keuken met 8 te vermenigvuldigen. Het getal wat hieruit komt moet de minimale capaciteit in de laagste stand van de afzuigkap zijn. Heb je een keuken van 4 bij 3 meter die 2,5 meter hoog is, dan is de inhoud van de keuken 30 kubieke meter. De afzuigkap moet dan in de laagste stand een minimaal vermogen van 8 x 30 = 240 kubieke meter hebben.

Filter

De filter van de afzuigkap kan een wegwerpfilter zijn, maar veel afzuigkappen zijn uitgerust met een permanent, meestal metalen, filter. Let erop of je dit gemakkelijk kunt schoonmaken.

Koolfilter

Wanneer er geen afvoerkanaal aanwezig is, dan kun je beter kiezen voor een afzuigkap met een koolfilter waardoor de lucht gerecirculeerd kan worden, waarna deze weer schoon terug in de keuken komt. Deze keuze wordt ook wel gemaakt in keukens met te beperkte ventilatiemogelijkheden waardoor amper nieuwe verse lucht kan worden toegevoerd.

Eigenschappen van een afzuigkap

Naast het vermogen en de manier van filtering van een afzuigkap, zijn er meer eigenschappen van belang die bepalen hoe prettig de afzuigkap in het gebruik is.

Standen en vermogen

Het is ook van belang hoeveel standen de afzuigkap heeft en hoeveel vermogen per stand beschikbaar is. Wanneer je een afzuigkap hebt die aangesloten is op een centraal systeem, dan bepaalt dit centrale systeem overigens meestal de mate van afzuiging.

Verlichting

Daarnaast is het ook erg prettig wanneer de afzuigkap voorzien is van verlichting, waardoor je veel beter zicht hebt bij het koken. De meeste verlichting is op basis van LED of halogeen.

Geluid

Ook het geluid wat de afzuigkap produceert is van belang. Een afzuigkap die erg veel lawaai produceert, zal in de praktijk als heel vervelend worden ervaren. Een afzuigkap die in de hoogste stand minder dan 50 decibel aan geluid produceert, kan beschouwd worden als een stil exemplaar.

Filtervervanging

Sommige afzuigkappen zijn van een indicatieverklikker voorzien die aangeeft of het filter vervangen of schoongemaakt moet worden. Erg handig, want wanneer je te laat bent, dan kan de afzuigkap al niet meer goed zijn werk doen.

Geurfilter

Een additionele optie is een in de afzuigkap aangebracht geurfilter, waardoor het tijdens en na het koken extra fris blijft in de keuken.

Randafzuiging

Er zijn ook afzuigkappen met speciale randafzuiging naast de traditionele afzuiging vanuit het midden van de afzuigkap. Door de randafzuiging worden nog meer luchtjes aangezogen, die anders langs de afzuigkap zouden ontsnappen.

Soorten afzuigkappen op basis van uitvoering

Afzuigkappen zijn er in verschillende modellen, waarbij de hoofdindeling er als volgt uitziet:
  • Een schouwmodel wordt tegen het plafond en de wand geplaatst.
  • Een eilandmodel wordt alleen tegen het plafond gemonteerd.
  • De traditionele vlakschermkap wordt meestal tegen de onderkant van een kastje gemonteerd en deze moet je uittrekken wanneer je hem gaat gebruiken.
  • Daarnaast zijn er los te plaatsen modellen, inbouwmodellen en onderbouwmodellen afzuigkappen. Het is mede afhankelijk van de soort keukenopstelling die je hebt, welke keuze je op het gebied van deze soorten het beste kunt maken.

Afzuigkappen zijn ook in diverse maten verkrijgbaar. Wanneer je een afzuigkap koopt die even breed of iets breder is dan de kookplaat, dan kan de afzuigkap het beste zijn werk doen en daarnaast heeft dit de fraaiste uitstraling.

Kies een passend design afzuigkap

Afzuigkappen zijn er in witte of crèmekleurige uitvoering, maar ook in vlekvrij RVS, gekleurd kunststof, glas of een combinatie van materialen. Qua bediening kun je denken aan standaard knoppen of schuifjes, maar ook tiptoetsen en LCD-displays.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afzuigkappen: soorten en juiste keuze makenAfzuigkappen: soorten en juiste keuze makenTot ver in de twintigste eeuw waren veel keukens niet van afzuigkappen voorzien. Koken gebeurde dikwijls onder een schou…
Afzuigkap installeren en schoonmakenAfzuigkap installeren en schoonmakenDe meeste huishoudens hebben tegenwoordig een afzuigkap. Het is belangrijk dat u de afzuigkap met enige regelmaat schoon…
Alle informatie over afzuigkappen op een rijDe afzuigkap is één van de onmisbare onderdelen in de keuken, maar vaak niet het eerste apparaat waar je aan denkt bij e…

Keuzetips bij aankoop vaatwasser of afwasautomaatKeuzetips bij aankoop vaatwasser of afwasautomaatOf je het nu een vaatwasser, een afwasautomaat of een afwasmachine noemt, het is een voor velen onmisbaar keukenapparaat…
Een oven kopen; de aandachtspuntenEen oven kopen; de aandachtspuntenVoor sommige mensen heeft een oven een wat stoffig imago dat geassocieerd wordt met kneuterigheid. Een oven is echter ee…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.