Afzuigkappen: soorten en juiste keuze maken

Afzuigkappen: soorten en juiste keuze maken Tot ver in de twintigste eeuw waren veel keukens niet van afzuigkappen voorzien. Koken gebeurde dikwijls onder een schouw of er was een ventilator gemonteerd in een wand of aan het plafond. Later kwamen grote keukenmerken met ventilatiesystemen in hun keukenopstellingen. Nu hebben alle keukens een afzuigkap waarvan de prijzen overigens zeer uiteen lopen. Dat gaat van een goedkope simpele platte afzuigkap tot een uitgebreid en kostbaar schouwmodel. Bij het vervangen van een oude keuken door een nieuwe opstelling is het goed om speciale aandacht te schenken aan de afzuigkap om ongewenste kookluchtjes voldoende te kunnen weren.

Geen universeel model afzuigkap wel universele eigenschappen

Voor keukens in allerlei maten en modellen bestaat geen altijd passende afzuigkap. Weliswaar zijn er typen die meer voorkomen dan anderen maar het aanbod afzuigkappen moet gevarieerd zijn om voor elke keuken het juiste model aan te kunnen schaffen. Toch geeft een fabrikant als Siemens aan dat de afzuigkappen van dat merk met verschillende modellen wél iets universeels hebben. Ze beschikken namelijk allen over een moderne motor die een minimaal geluidsniveau heeft en een hoge afzuigcapaciteit en door innovatieve filtersystemen alle kookluchtjes afvoeren. Daarbij hebben die kappen een tijdloos design en zijn van hoogwaardige materialen gemaakt. Maar er bestaat uiteraard ook concurrentie met merken als Baumatic, Bestron, Bosch, ETNA en Zanussi.

Soorten afzuigkappen

Afzuigkappen (ook wel wasemkap of dampkap genoemd) zijn er in verschillende soorten zoals:

Downdraft

Een Downdraft afzuigkap is ingebouwd in het aanrechtblad. Na het uitschuiven bevindt de kap zich direct achter of naast de kookplaat. Als de kap niet gebuikt wordt kan hij geheel uit het zicht verdwijnen. Dit model afzuigkap hoort bij de duurdere soorten.

Eilandkap

Een eilandkap kan alleen gebruikt worden als de keuken een kookeiland bezit. De kap hangt daar dan recht boven en is aan het plafond bevestigd. Door de plek boven het eiland moet hij ook aan alle kanten zijn afgewerkt.

Onderbouwkap

Veel voorkomend is de onderbouw afzuigkap die onder tegen een hoger hangend kastje boven het kooktoestel wordt bevestigd. De afstand tussen de kap en het kooktoestel moet minimaal 65 centimeter bedragen. Dit type is de goedkoopste soort afzuigkap. Bij ontbreken van een kastje kan de kap ook tegen de achterwand worden bevestigd.

Schouwkap

Schouwkappen zijn in het algemeen de duurste kappen vanwege de uitvoering. Ze nemen veel plaats in omdat het model is uitgevoerd als een complete schoorsteenmantel. Een schouwkap is door zijn vorm tamelijk beeldbepalend in een keukenopstelling.

Vlakscherm

Een vlakscherm is een plat uitgevoerde afzuigkap die nauwelijks opvalt. De afzuigkap wordt onder een kastje bevestigd. Voor de werking moet het rooster, waarin zich een filter bevindt, worden uitgetrokken. De hoogte van het kastje waaronder het vlakscherm is bevestigd moet 60 tot 65 centimeter zijn ten opzichte van de kookplaat.

Soorten luchtafvoer bij afzuigkappen

Verder wordt onderscheid gemaakt in afzuigkappen naargelang de luchtafvoer. Er bestaan drie soorten luchtafvoer:
  1. Afvoerkanaal naar buiten: In dat geval bestaat er een speciaal afvoerkanaal dat alleen bestemd is voor de afzuigkap. Op dit kanaal zijn afzuigkappen met een motor aan te sluiten waarbij de kooklucht via een filter naar buiten wordt geleid.
  2. Centraal afvoerkanaal: Veel woningen hebben een centraal afvoerkanaal waar naast het toilet en de badkamer ook de keuken op is aangesloten. In dat geval kan een afzuigkap zonder motor worden aangesloten omdat het systeem zelf voor de afvoer zorgt.
  3. Geen afvoerkanaal: Als een keuken geen mogelijkheid heeft om de lucht af te voeren en het bijvoorbeeld te kostbaar of ingrijpend is om die aan te leggen, kan een zogenaamde recirculatie wasemkap geplaats worden. De lucht wordt daarbij gefilterd en weer terug afgegeven aan de keuken.

Opbouw keuken en capaciteit afzuigkap

Bij de keuzebepaling zijn twee hoofduitgangspunten van belang:

Opbouw van de keuken

Bepaalde kappen zullen niet passen waardoor de keuze in een zekere richting zal uitvallen.

Afzuigcapaciteit

Bij een grote keuken is meer capaciteit gewenst en bij een open keuken zal de voorkeur ook liggen op meer afzuigcapaciteit waardoor geen (of minder) kookluchtjes in andere delen van de open ruimte kunnen doordringen. Overigens moet er rekening mee worden gehouden dat vooral bij een sterke afzuigcapaciteit voor voldoende zuurstof wordt gezorgd omdat die ook voor een deel wordt afgevoerd.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alle informatie over afzuigkappen op een rijDe afzuigkap is één van de onmisbare onderdelen in de keuken, maar vaak niet het eerste apparaat waar je aan denkt bij e…
Met een afzuigkap alle keukenluchtjes afvoerenMet een afzuigkap alle keukenluchtjes afvoerenDe afzuigkap is onmisbaar in de keuken omdat hiermee de keukenluchtjes die vrijkomen bij het koken, worden afgevoerd. Na…
Chemisch toilet of nonolet?Persoonlijke hygiëne voor u ook zo belangrijk? Geen ergernis aan smerige toiletten op de camping? Geen afvoer op de douc…

Tijd winnen: Zo snel en efficiënt mogelijk schoonmakenTijd winnen: Zo snel en efficiënt mogelijk schoonmakenNiet iedereen houdt evenveel van schoonmaken, maar helaas is het toch noodzakelijk. Hoewel schoonmaken vaak veel tijd ka…
Plezierig ramen lappen met de Kärcher Window VacVelen kunnen het zich niet voorstellen maar er zijn toch echt mensen die plezier hebben in het regelmatig wassen van de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zozz, Pixabay
  • http://www.kieskeurig.nl/afzuigkap
  • http://www.consumentenbond.nl/afzuigkap/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Afzuigkap
  • http://www.siemens-home.nl/producten/koken-en-bakken/afzuigkappen
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 09-09-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.