Hoe hou ik die reiger weg bij mijn tuinvijver?

Hoe hou ik die reiger weg bij mijn tuinvijver? De laatste jaren neemt het aantal reigers in Nederland hand over hand toe. Dat lijkt mooi, maar mensen met een mooie tuinvijver hebben er last van, hun vijver wordt leeggevist.

Een tuinvijver

Bij het aanleggen van een tuinvijver sta je vaak wel stil bij het feit dat er katten voorbij kunnen komen die een poging doen de vissen uit je vijver te vissen, maar verwacht je niet dat zo'n grote vogel als een reiger in je tuin zal landen om je vijver compleet leeg te vissen. Een tuinvijver kost een aardig kapitaal aan materiaalkosten en wanneer je er een beetje bijzondere vissen in wilt hebben, zoals bijvoorbeeld koikarpers ben je nog een extra kapitaal kwijt. Een koi verschilt qua soort en grootte in prijs en de prijzen kunnen van een paar tientjes tot wel 1.000,-- per stuk variëren. Men zou denken dat een reiger een grote vis als een flinke koi niet uit de vijver kan vissen, maar niets is minder waar. Een reiger kan wegvliegen met vis en al in zijn bek, als hij de vis niet in één keer kan inslikken. Wellicht kan de reiger de vis vanwege zijn grootte niet eten, maar je bent de vis dan wel kwijt uit je vijver en je vis zal het in ieder geval niet overleven.

De reiger

De reiger neemt in ons land toe in aantal. De laatste jaren zien we overal reigers, niet alleen in natuurgebieden, maar gewoon in woonwijken op plekken waar water (en dus ook vis) te vinden is. De reiger heeft inmiddels ontdekt dat hij zijn voedsel niet alleen in sloten, plassen en meren kan vinden, maar dat de kleine tuinvijvers ook een lekker makkelijke visstek zijn. De vijvers zijn vaak ondiep genoeg om de reiger de gelegenheid te geven er midden in te gaan staan en op zijn gemak de vijver leeg te vissen.

Hoe weer ik de reiger uit mijn tuin

Menig mens die een tuinvijver bezit heeft het al meegemaakt, de grote grijze vogel landt in de tuin en aast op de vis in de vijver. Op dat moment zal het openen van de tuindeur voldoende zijn om de reiger te verjagen. Maar je zit natuurlijk niet de hele dag op de uitkijk, zodat er een moment komt dat je moet constateren dat de hoeveelheid vissen in je vijver schrikbarend is afgenomen.
Veel mensen zijn al op zoek gegaan naar mogelijkheden om de reiger uit de tuin te verjagen, hieronder een aantal bruikbare tips:
  • Span een net over je vijver heen. Dit is een effectief middel, maar het is waarschijnlijk niet helemaal de bedoeling om je vijver helemaal af te dekken, zodat je het mooie er niet van kan zien.
  • Zorg dat er naast de vijver een bewegend object staat. Bijvoorbeeld een windmolentje. Je kunt ook een bamboe stokje in de grond steken en daaraan met een touwtje een cd'tje bevestigen. De glimmende cd en het tikkende geluid van de cd tegen het bamboestokje kan de reiger afschrikken.
  • Er is speciaal schrikdraad verkrijgbaar om boven de vijver te spannen, dit is alleen nogal duur (ca. 150,--), maar wel effectief.
  • Een goede oplossing is om op een hoogte van ca. 3 meter visdraadjes te spannen. Laat niet meer dan 30 cm. ruimte tussen de visdraadjes open. Het meest effectief is om de visdraadjes zowel in de lengte als in de breedte te spannen, zodat je een soort raster krijgt. De reiger zal hierdoor niet kunnen landen. Zorg wel dat de tuin geheel bedekt is en dat de reiger niet "te voet" de tuin in kan komen. Tuinhekken of hagen houden de reigers voldoende tegen. De visdraadjes vallen nauwelijks op door hun transparante kleur.
  • Je kunt een apparaat aanschaffen dat speciaal is ontwikkeld voor het verjagen van reigers uit je tuin: de reigerverjager oftewel de Scarecrow. Dit is een apparaat wat beschikt over een sensor die bewegingen meldt. Zodra de sensor een dier detecteert, zal deze een krachtige waterstraal produceren, waardoor het dier wordt afgeschrikt. Het apparaat is overigens niet alleen geschikt voor het verjagen van reigers uit je tuin, maar ook voor bijvoorbeeld katten. De Scarecrow is verkrijgbaar bij diverse vijverwinkels en kost tussen de 60,-- en 80,--. Het nadeel is dat de Scarecrow geen onderscheid maakt tussen mens en dier, dus wanneer je je tuin inloopt en de Scarecrow vergeet uit te zetten krijg je een flinke plens water over je benen.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een vijver met Koikarpers, wat komt er allemaal bij kijken?Een vijver met Koikarpers, wat komt er allemaal bij kijken?Een prachtige vijver vol met grote gekleurde vissen. Het klinkt geweldig en de meeste mensen vinden dat ook. Het lijkt s…
Koiziektes: herpes bij koikarperKoiherpes of KHV is één van de meest dodelijke ziektes bij koikarpers. Het koiherpesvirus werd in 1996 voor het eerst on…
Vissen in de vijver: hoe hou ik katten en reigers weg?Vissen in de vijver: hoe hou ik katten en reigers weg?Een vijver met vissen is een sieraad voor vele tuinen. Het is onspannend om naar te kijken totdat er een reiger of kat n…
Koiziektes: Witte stip bij koikarperWitte stip of Ichthyophthirius multifiliis is één van de meest voorkomende parasieten bij koikarpers. De meeste onder de…

Rozemarijn (rosmarinus officinalis)Rozemarijn (rosmarinus officinalis)Rozemarij vormt een belangrijk ingrediënt uit de tuin in de keuken. Met rozemarijn haalt u de Provençaalse zon in uw tui…
Planten die vlinders aanlokken in de tuinHet feit blijft dat fladderende vlinders ons blij maken en het geeft leven in je tuin. Een aantal planten zijn uitermate…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.