Het aanleggen van een tuinvijver

Het aanleggen van een tuinvijver Een mooie vijver kan een groot verschil maken voor het aanzien van een tuin. Het geeft een tuin meer rust en zorgt daarnaast voor een mooie toevoeging aan de flora en fauna van de tuin. Hoewel het een simpele klus lijkt, komt er toch nog flink wat kijken bij het aanleggen van een goede vijver.

Eerste begin

Alvorens begonnen gaat worden met het aanleggen van een vijver is het noodzakelijk om te bedenken wat voor soort vijver het moet worden en welke vorm en grootte deze vijver zal moeten hebben. Afhankelijk van het soort vissen wat in de vijver moet gaan gedijen zullen de afmetingen van de vijver ook aangepast moeten worden hierop. Als deze keuze gemaakt is, kan de volgende keuze gemaakt worden; een vijver met vijverfolie of een vijver met een voorgegoten bak. De voor- en nadelen spreken in principe voor zich; een voorgegoten bak is makkelijker en sneller aan te leggen, maar biedt maar beperkte mogelijkheden. Folie geeft daarentegen een grotere flexibiliteit qua vorm en afmetingen van de vijver, maar is lastiger aan te leggen.

Locatie

Afgezien van het type vijver en de vom is ook de locatie zeer belangrijk. Zo zal er van tevoren gecheckt moeten worden of er geen buizen of leidingen onder de geplande vijver doorlopen; deze kunnen tijdens graafwerkzaamheden namelijk beschadigd worden. Daarnaast zal de locatie van de vijver ook gedeeltelijk in de schaduw moeten liggen; het risico bij een vijver die volledig open in de zon ligt is dat hier een ongelimiteerde algengroei in plaats gaat vinden. Dit vervuild het aanzicht van de vijver en zorgt voor onnodig veel onderhoud. Ook zal het grondwaterpeil opgevraagd moeten worden bij de gemeente (of zelf gemeten moeten worden). Als dit peil namelijk hoger is dan de geplande diepte van de vijver, moet het grondwater tijdens de aanleg weggepompt worden om de vijverbouw niet te frustreren.

de bouw

Zodra aan alle voorafgaande voorwaarden is voldaan en er is een duidelijk plan van hoe de vijver er uit moet komen te zien, kan de eerste schop voor de aanleg de grond in. Let hierbij op stekende voorwerpen en wortels in de grond; deze kunnen later de gebruikte folie lekprikken als het gewicht van het water erop gaat drukken. Verwijder dit soort objecten dan ook zorgvuldig.

Als het gat eenmaal gemaakt is, kan er een laag speciaal wit zand op gelegd worden van zo'n 10 à 15cm. Deze laag zorgt voor een extra bescherming tegen hoog grondwater en tegen scherpe objecten in de grond. Op deze laag komt een extra beschermingsdeken, waardoor de uiteindelijke vijverfolie van alle kanten goed beschermd wordt. Na de beschermingsdeken kan de folie aangebracht worden; leg deze goed tegen de vorm van de vijver aan, zonder de vorm van de vijver kapot te drukken of te lopen. Zorg dat er voldoende loos overblijft aan de buitenkant van de vijver, een halve meter of meer is geen overbodige luxe. De folie komt namelijk strakker tegen de wanden aan te zitten zodra er water in komt, hierdoor trekt een gedeelte van dit loos terug de vijver in. Snij dit stuk loos later ook niet weg; dit moet blijven zitten om lekkage te voorkomen. Het is overigens ook simpel weg te werken met een randbedekking van stenen, zand of planten.

planten

Als het water in de vijver wordt gedaan, kunnen er niet meteen planten in gezet worden. Het water moet eerst nog behandeld worden met een speciaal middel dat het leidingwater ook daadwerkelijk leefbaar maakt voor dergelijke waterplanten. Als dit niet gebeurt zullen de planten dood gaan of zeer slecht groeien en zal de vijver veranderen in een grote algenpoel. Zodra het water goed behandeld is en de planten erin staan is het wachten op een biologisch evenwicht voordat de vissen in de vijver gezet kunnen worden. Overigens kan het nodig zijn om in deze fase co2 of kalk toe te voegen om de planten beter te laten groeien.

vissen

Alvorens vissen te gaan halen is het handig om een beetje van het vijverwater mee te nemen naar de winkel. In de meeste vijverzaken is het mogelijk om dit water te testen op kwaliteit en gevaarlijke stoffen, waardoor zij met zekerheid kunnen vertellen of de vissen al reeds geplaatst kunnen worden. Let wel op bij de aanschaf van vissen; zoals in het begin al verteld stellen verschillende soorten vissen verschillende eisen aan de vijver. Het zomaar uitzetten van Koi-karpers in een vijver met veel planten zal deze binnen no-time veranderen in een kale vijver; deze vissen eten namelijk van nature dit soort planten.
© 2011 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijver: een vijver aanleggen in de tuinVijver: een vijver aanleggen in de tuinVeel mensen willen een vijver aanleggen in hun tuin. Het is dan wel belangrijk van de voren te bedenken hoe u deze vijve…
Zelf een vijver aanleggenHoe leg je zelf een vijver aan? Het is vrij eenvoudig. Maak eerst een keuze in vijvervorm. Een kant en klare (prefab) vi…
Een vijver in de tuin; voorgevormde vijver of vijverfolie?Een vijver in de tuin; voorgevormde vijver of vijverfolie?Als je overgaat tot de aanleg van een vijver in de tuin, dan moeten er vooraf nogal wat keuzes worden gemaakt. Gaat de v…
Een vijver in je tuin!Een vijver in je tuin!Kan een tuin eigenlijk wel zonder vijver? Een vijver maakt een tuin pas echt compleet. Een vijver is heel wat méér dan a…

Nieuw vijverseizoen: meest geschikte vissen voor tuinvijverNieuw vijverseizoen: meest geschikte vissen voor tuinvijverMet het voorjaar in het vooruitzicht, neemt het vijverseizoen een nieuwe start. Tijdens de wintermaanden kregen planten…
Tijd voor de tuin: zo genieten we van een perfect gazonTijd voor de tuin: zo genieten we van een perfect gazonEen jaar lang genieten van een gezond en fleurig gazontapijt, is ongetwijfeld dé wens van alle groenliefhebbers. Dat kom…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.