Kozijnen van hardhout, waarom wel?
Hardhouten kozijnen worden nog steeds gemaakt. Er bestaan kozijnen van meranti en van andere harde houtsoorten, zoals afromosia. Lange tijd was er bezwaar tegen gebruik van hardhout, om oerbossen te sparen. Tegenwoordig zijn er ook veilige hardhoutsoorten, die speciaal voor de bouw gekweekt zijn en waarvoor geen oerbossen gekapt worden. En het populaire FSC keurmerk staat garant voor goed bosbeheer. Kozijnen van hardhout, waarom wel?
Houten kozijnen, er zijn nog genoeg mensen die voor houten kozijnen kiezen. Hout is een natuurlijk materiaal met een warme en authentieke uitstraling. Het is geen namaak. De bewering dat hardhout enorm veel onderhoud nodig heeft, is niet meer zo actueel. Dat komt omdat er veel veranderd is. Ook de isolatie van houten kozijnen doet niet meer onder voor de isolatie van kunststof kozijnen. Als u zich verdiept in de mogelijkheden van hedendaagse houten kozijnen en deuren, of de hardhouten schuifpui, enzovoorts, ziet u dat er veel veranderd is en dat hardhout nog steeds een interessant product is. Gewone zachte houtsoorten, zoals vuren of grenenhout, zijn goedkoop maar zachte houtsoorten gaan ondanks goed onderhoud, slechts 10 tot 15 jaar mee. Als hardhout echter een hedendaagse eindbehandeling heeft ondergaan, is het onderhoud lang niet meer zo bewerkelijk als vroeger, sterker nog, er is weinig onderhoud nodig en het gaat zeer lang mee. In klasse I hardhout soorten langer dan 25 jaar. Nu de grootste bezwaren tegen gebruik van hardhout weer grotendeels zijn weggenomen, lijkt de tijd dat hardhout helemaal uit was, weer voorbij.
Keurmerk hardhout kozijnen en hardhout
Kozijnen van
hardhout met het FSC keurmerk staan garant voor duurzaam hout. Forrest Stewardship Council is een internationale organisatie die borg staat voor gegarandeerd bosbeheer. Hout met het FSC keurmerk is gekapt onder toezicht en de regels van bosbeheer, zodat de oerbossen niet verdwijnen. Koop uitsluitend kozijnen of andere hardhout producten, met dit keurmerk. De beter bedrijven die hardhouten kozijnen en producten van hardhout leveren, zijn aangesloten bij de FSC.
Voordelen van hardhout
Elk materiaal heeft voor en nadelen. Een belangrijk voordeel aan hout is dat het een natuurproduct is. Geen namaak nerf ter wereld kan de warme uitstraling van echte houten nerven nabootsen, en het is altijd nep als je het wel probeert. Voor veel mensen is nep of namaak geen bezwaar, maar voor een belangrijk deel van de consumenten is namaak en onechtheid wel een bezwaar. Deze mensen kiezen mede om die reden, voor hardhouten kozijnen, schuifpuien of deuren.
- Natuurlijke uitstraling van hardhout is niet te overtreffen
- Hout is gemakkelijk overschilderbaar als u een andere kleur wilt
- Plaatselijke reparaties zijn bij hout aannemelijk eenvoudiger dan bij kunststof
- Isolatie en winddichting van hedendaagse hardhouten kozijnen, is zeer goed
- In hout kun je boren, in kunststof niet
Nadelen van hardhout
De nadelen van hardhout zijn er natuurlijk ook. Voor veel mensen is het de zorg om het onderhoud, de kans dat hout ooit gaat kromtrekken of de gedachte dat er bomen in tropische regenwouden voor gekapt worden. Aan deze drie punten is hard gewerkt om de bezwaren weg te nemen.
- Het onderhoud van hardhout is tot een minimum teruggebracht en bij goede eindbehandeling is hardhout klasse I en II zeer duurzaam
- Tegen kromtrekken worden indien nodig verschillende methodes van verstekzagen toegepast waardoor hardhout niet snel zal kromtrekken
- Hardhout mag tegenwoordig niet meer klakkeloos gekapt worden. Bepaalde houtsoorten worden speciaal gekweekt om tot kozijnen en overige producten te bewerken en daar worden geen oerbossen meer voor gekapt
- Er is een FCS keurmerk voor zorgvuldig kappen onder toezicht bosbeheer voor behoud van de tropische regenwouden
Hardhout soorten
Er zijn enorm veel soorten hardhout. Met hardhout wordt in Nederland over het algemeen hout van loofbomen (loofhout) bedoeld, en niet van naaldbomen (naaldhout). Hout van naaldbomen is over het algemeen veel zachter dan hout van loofbomen. Hardhoutsoorten die gebruikt worden voor producten aan en om het huis zijn:
- Meranti (ramen en schuifpuien)
- Merbau (raamkozijn en schuifpui)
- Azobe (beschoeiing)
- Bankirai (tuinhout)
Beukenhout en eikenhout zijn ook hardhout soorten, deze komen van loofbomen gematigd klimaat en worden vaak gebruikt voor vloeren of meubels. Niet alle loofhout is hard. Veel loofhout is halfhard of zelfs zacht. Bijvoorbeeld balsahout, wat de zachtste houtsoort op aarde is.
Hardhout kozijnen, duurzaamheid
Kozijnen van duurzame hardhoutsoorten worden onderverdeel in klassen, waarbij klasse 1 zeer duurzaam is en klasse 5 kwetsbaarder. Tropisch hardhout in klasse 1 gaat dus het langste mee. Hardhout in klasse 5 vergt het meeste onderhoud en is het kwetsbaarste. Eikenhouten kozijnen zijn bijvoorbeeld veel kwetsbaarder dan meranti, hoewel het beiden hardhoutsoorten zijn.
Klasse houtsoorten
- Klasse I: gaat meer dan 25 jaar mee
- Klasse II: gaat 15 tot 15 jaar mee
- Klasse III: gaat 10 tot 15 jaar mee
- Klasse IV: gaat 5 tot 10 jaar mee
- Klasse V: gaat ongeveer 5 jaar mee
Bekende hardhoutsoorten, duurzaamheid
- Billinga: Klasse I
- Afrormosia klasse I en II
- Azobe: Klasse II
- Bangkirai: Klasse II
- Donkerrode Meranti: klasse II tot IV
- Lichtrode Meranti: Klasse III tot IV
- Merbau: Klasse I-II
Laat u vooraf goed informeren over het onderhoud, de kwaliteit en klasse van het hout en het FSC keurmerk.
Lees verder