Het combineren van verschillende stijlen in huis

Het combineren van verschillende stijlen in huis Veel mensen zijn toch nog te veel gericht op de interieurideeën die de grote woonwinkels ten toon spreiden. Meestal een stijl waar alle meubelen op elkaar zijn afgestemd. Maar is dat waar je je thuis voelt?

Basis

De basis voor de inrichting van je woning is toch vooral een plaats waar jij je thuis voelt. Nu kan een interieur wat zo uit een toonzaal geplukt is prima je “thuis” zijn, maar bekijk in de loop der tijd eens wat je er aan toevoegt. Is het dan nog steeds die ene stijl die je uit de toonzaal gehaald hebt? Meestal zie je de nuancering al snel plaatsvinden en waarom dan niet eerder en je meubelen zelf samenstellen.

Voor menigeen is het een veilige keuze om het bij een stijl te houden, want zelf samenstellen kan ook betekenen dat je zaken bij elkaar zet die “men” niet mooi vindt, waar je commentaar op krijgt. Maar wie is “men”, de omgeving, familie of wie dan ook. Niemand die er in ieder geval hoeft te leven en dat geldt wel voor degene die de meubelen gaat kopen.

Je stijl versus functionaliteit

Het is altijd belangrijk om je te realiseren waar je je prettig bij voelt in alle opzichten. Zo kan een chesterfield bank (Engelse bank van stug leer met knopen vastgezet) prachtig staan, maar als je graag de benen strekt op de bank, dan is een dergelijke bank niet geschikt. Een grote loungebank kan heerlijk zitten, maar past deze qua afmeting in je woning? En dan nog de kleuren, mooie roomwitte of beige stoffen zien er vaak rijk uit, maar als je bijvoorbeeld een hond hebt, is dat niet handig.

Allerlei keuzes die vooraf gemaakt moeten worden en als je dan toch tot de conclusie komt dat je een strak vormgegeven en gelakte boekenkast mooi vindt en dit wilt combineren bij een klassiek leren bank in een diepe warme kleur, dan gaat het er alleen om of jij het mooi vindt om in te wonen en te leven.

Meten is weten

Meten is inderdaad weten, je moet de maten van je woonoppervlak weten om te bekijken wat überhaupt past. Daarnaast kan je op dit moment nog bepalen of je van het ruimtelijke houdt of je het graag vol hebt staan. Er is geen goed of slecht, mooi of lelijk. Het is wat jij als thuis wilt hebben.

Indeling

Maar als je alles goed opgemeten hebt, is het belangrijk om de gezichtbepalers voor je huis vast te leggen. Dat kan een grote eetkamertafel zijn, maar kan net zo goed een lekkere luie bank zijn. Laat dat de basis voor de inrichting worden en laat je niet leiden door wat je in je huis moet hebben staan en dat de bank gericht op de televisie moet zijn. Zeker niet als je niet veel televisie kijkt. Dit zijn van die “moetjes” die iemand ooit bepaald heeft, maar als dit niet past bij hetgeen je in gedachten hebt, is het niet zinvol om te doen. Wie woont en leeft er immers?

De grote bepalers van je woonkamer vormen de basis en dan kijk je verder wat gewenst is en wat mogelijk is qua ruimte. Ideeën qua materiaal en stijl kan je altijd opdoen via internet of de woonboekjes van meubelwinkels. Dat laatste is helaas erg vaak nogal stereo ingericht en laat weinig aan de eigen verbeelding. Loop dus ook eens door een vintage winkeltje of over de markt die ook kleinmeubeltjes heeft. Vaak staat daar een allegaartje, maar helpt wel in je stijl bepalen en mogelik vind je er ook nog leuke spulletjes voor weinig geld.

Kopen

Als je zover bent dat je de gezichtsbepalers wilt kopen, is het wellicht ook handig om de rest nog niet te kopen, maar jezelf de ruimte te gunnen om langs allerlei kleine (vintage) woonwinkeltjes te lopen en te bekijken of je daar dat vindt wat je als toevoeging ziet voor je woning. Dit kan een mooie staande lamp voor bij de bank zijn, maar ook een antieke kandelaar of een leuke bijzettafel voor bij je nieuwe bank. De een vindt het oranje en paars van de jaren 70 mooi, de ander gaat naar begin van de vorige eeuw voor een mooie kandelaar en weer iemand anders koopt een eyecatcher in de vorm van bijvoorbeeld een Tiffanylamp.

Durven

Bij het combineren is het uiteindelijk het durven dat te combineren waar je je prettig bij voelt. Functioneel of niet functioneel, een lekkere hangbank en zacht eetkamerstoelen of strak vormgegeven houten stoelen. Hoe dan ook, durf te combineren en laat je eigen stijl, smaak en lef z’n gang gaan. Succes!
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een stijlvolle woning creërenEen stijlvolle woning creërenDe een heeft weinig interesse als het om de inrichting van de woning gaat en de ander richt zijn/haar woning graag stijl…
Interieur: glas in de woonkamerInterieur: glas in de woonkamerDat glas in de woonkamer smaakvol kan zijn wisten we al, maar aangezien overdaad schaadt, is het wel zinvol te kijken na…
White wash meubelen is modeWhite wash meubelen is modeWhite wash is duidelijk in de mode en worden de meubelen niet als zodanig gekochte, dan maken we de meubelen waar we op…
Trends in interieurTrends in interieurHet voorjaar is bij uitstek de periode om weer eens te kijken naar nieuwe mogelijkheden voor het interieur. Enkele stijl…

Kozijnen van hardhout, waarom wel?Kozijnen van hardhout, waarom wel?Hardhouten kozijnen worden nog steeds gemaakt. Er bestaan kozijnen van meranti en van andere harde houtsoorten, zoals af…
Serre laten aanbouwen, wat zijn de voordelen?Serre laten aanbouwen, wat zijn de voordelen?Een serre aan uw huis laten aanbouwen heeft een aantal opmerkelijke voordelen waar uw huis door in waarde stijgt maar oo…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.