Keukenkastjes schilderen of verven - Tips en advies

Keukenkastjes schilderen of verven - Tips en advies Keukenkastjes nieuw in de verf? Het schilderen van de oude keukenkastjes hoeft niet duur te zijn en leidt tot een verrassend resultaat. Na het schilderen van je keukenkastjes -en eventuele verandering van enkele accessoires- is je keuken weer als nieuw en kan weer jaren mee. De tips, het plan van aanpak en de beschrijving van de uitvoering van het schilderen van je keuken helpen je hierbij. Zowel de voorbereiding, het schuren, plamuren, en kitten, als het schilderen zelf komen aan de orde . Schilderen kan naar keuze met: acryl-verf, terpentine-verdunbare verf, of een slijtvaste poly-urethaan-verf.

Schilderen van de keuken, maak een plan

Allereerst beslis je wat je met de keukendeurtjes en de panelen wilt doen. Laat je de kastdeurtjes -in basis- zoals ze zijn, of breng je bijvoorbeeld eerst een profiel latje aan, zodat de keukendeurtjes andere uitstraling krijgen? Vervolgens bepaal je het materiaal van de ondergrond, wat belangrijk is voor de keuze van je eerste grondlaag. Breng eerst eventuele veranderingen aan in de keuken. Te denken valt hierbij aan: extra kastjes, nieuwe koelkast, aanrechtblad, plankjes en dergelijke. Ook zaken als: nieuwe tegels, omleggen van lichtpunten, stopcontacten enzovoort kun je beter eerst aanpassen, zodat het geheel bij het schilderen strak afgewerkt kan worden.

Verouderde deurtjes van de keuken

Zijn de keukendeurtjes of de panelen van de keuken nog wel goed maar verouderd, of wil je een totaal andere uitstraling van je keuken, dan kun je de veranderingen eventueel uitvoeren door middel van het bekleden van de keukendeurtjes met MDF . Een keuken met een klassieke uitstraling transformeer je zo in een strakke keuken.

Werkwijze bij het schilderen van de keukenkastjes


Ondergrond van de keukenkastjes

De basis of ondergrond van het schilderwerk is altijd het meest belangrijke. Is de ondergrond niet goed, dan krijg je later mogelijk (hechtings)problemen, die moeilijk terug te draaien zijn, zonder de verflaag te verwijderen. Het is belangrijk te bepalen hoe de ondergrond is.

Kunststof, fineer of massief hout

Kies een primer oftewel grondverf, die geschikt is voor de betreffende ondergrond. Dit is bedoeld om een goede hechting/basis te verkrijgen voor de verdere opbouw van het verfsysteem. Eventueel is de grondverf in de gewenste eindkleur te mengen, zodat je -op voorhand- vast een idee kan krijgen van het eindresultaat.

Kiezen van de kleur voor de keuken

Houd bij de keuze van de kleur verf rekening met de lichtinval in de keuken. Een keukenblok is al gauw 6 tot 10m2, zodat een opdringerige of donkere kleur al snel op je afkomt of te dominant kan zijn, zeker als de ruimte niet al te licht is. Voornaamste is echter dat je je prettig voelt in je leefomgeving en kleuren kiest die bij jou passen. Daarentegen kost het schilderen van de keukenkastjes vooral tijd en kun je altijd weer van kleur veranderen, zonder al te grote kosten te moeten maken.

Schilder een proefstukje in de verf

Bij twijfel kun je altijd eerst een klein potje van de kleur van je keuze kopen en een paar 'proefdeurtjes' in de kleur zetten. Aan de hand hiervan kun je altijd nog besluiten de verf een tint lichter, donkerder, zachter of feller te nemen. Tenslotte zijn er duizenden kleuren verf te mengen op de verfmengmachine bij de vakhandel of doe-het-zelf zaak, dus: 'voor elk wat wils'.

Kleur en type verf om te schilderen

De eindkleur of definitieve kleur van de verf is natuurlijk heel persoonlijk. Daar de meeste keukens echter intensief gebruikt worden, heeft een poly-urethaan lak of verf de voorkeur. Deze verf is door de samenstelling een goede slijtvaste verf en is ook in vele standaard kleuren te koop, of in een eigen gekozen verfkleur te mengen. Je hebt hierbij de keuze tussen terpentine-verdunbare of een water-verdunbare verf, oftewel acrylaat-verf. De waterverdunbare verf is milieuvriendelijker, droogt sneller en vraagt hierom een vlotte en systematische manier van werken. Bij een goede planning is zelfs twee maal op een dag te schilderen. Gaat de voorkeur uit naar terpentine-verdunbare verf, ventileer dan bij de verwerking van de verf wel goed (terpentinedamp) en houd rekening met een langere droogtijd.

Werkwijze voor het schilderen van de grondverf

  • Verwijder eerst deurgrepen en andere zaken, die vlot doorwerken bij het schuren en schilderen bemoeilijken.
  • Reinig de ondergrond goed met een water-/amoniakoplossing. Doe dit eventueel meerdere keren, daar ondergronden in de keuken per definitie (zeer) vet zijn. Gebruik van een minder agressief reinigingsmiddel (rinser of StMarc) kan natuurlijk ook.
  • Was het geheel zorgvuldig na met schoon leidingwater en laat de te schilderen ondergrond drogen.
  • Nu kun je gaan schuren. Dit kun je met droog schuurpapier doen (geeft veel stof), of nat met 'waterproof' schuurpapier. Neem hierbij een niet te grove korrel van het schuurpapier. Bij voorkeur schuurkorrel 220 of 280, anders krijg je teveel krassen in de ondergrond, die mogelijk in de afwerklaag zichtbaar blijven. Schuur met name bij een fineer toplaag niet te heftig of te grof, omdat dit vaak een zeer dunne laag hout betreft. Na het nat schuren de ondergrond weer schoonwassen en laten drogen.
  • Breng na voldoende droging de grondverf, oftewel de primer aan. De grondlaag werkt het mooist af, als je de verf vol aanbrengt met de kwast, de verf zo gelijkmatig mogelijk verdeelt en verf direct luchtig afrolt met een lakroller of mohairroller. Haal het rollertje -bij het afrollen- per onderdeel niet van het oppervlak, maar rol in zijn geheel luchtig door. Zodoende ontstaan er geen 'aanzetten' en banen in het schilderwerk.

Houd bij het schilderen de volgende volgorde aan:

  1. Moeilijke bereikbare en dieperliggende of geprofileerde delen.
  2. Dan (opliggende) de vlakken.
  3. Vervolgens de randen en kanten.
  4. De horizontale delen.
  5. Tot slot de verticale delen.

Plamuren en kitten

Plamuur eventuele oneffenheden en werk kieren en naden af met acrylaatkit. Bij een geprofileerde ondergrond of reliëf is het niet altijd verstandig plamuur te gebruiken, daar dit gladde plekken geeft in het eindresultaat. Het kan dan beter zijn acrylaatkit in te wassen/wrijven/deppen. Werk de geplamuurde of gekitte delen opnieuw af met grondverf om de zuiging op te heffen en een betere dekking te verkrijgen bij het afschilderen.
Tot slot twee maal afschilderen in de gekozen verfkleur. Schuur tussen iedere schilderbeurt de ondergrond/verf weer licht op voor een goede hechting en maak stofvrij.

Algemene tips bij het verven of schilderen

Bewaren van de kwasten

Zet de verfkwast(en) bij een terpentine verdunbare verf tussendoor in het water (waar verf zit, komt geen water). Voor aanvang van het opnieuw schilderen het water uit de kwast slaan, weer in de verf werken en de kwast is klaar voor gebruik. Verfkwasten die je voor een watergedragen verf (acryl) gebruikt, kun je een aantal dagen goed houden door deze in een klamme tot natte pluisvrije doek te rollen.

Bewaren van de rollers

Leg de gebruikte lakroller in een zakje in de diepvries. Op tijd uit de vriezer halen, vóór je gaat schilderen, zodat de kou eraf is (geldt alleen bij terpentine-verdunbare verven).

Gebruik acrylaatkit

Snijd het tuitje voor de kitkoker schuin af, maak de opening niet te groot, zodat je gedoseerd kunt werken. Strijk acrylaatkit met een klamme, natte vinger af. Gebruik hiervoor een weinig water en geen terpentine.

Aanvullende schilderwerkzaamheden in de keuken

Heb je de keukenkastjes geschilderd, dan zal de afwerking van de muren en het plafond met een muurverf veelal volgen, of hier aan vooraf gaan. Je krijgt een mooier en strakker resultaat als je de keukenkastjes, muren en plafonds qua kleur en beleving op elkaar afstemt en gelijktijdig met een nieuwe en frisse verflaag afwerkt. Heb je in de keuken een verweerd of verouderd gelakt houten aanrechtblad, dan kan het de moeite zijn het aanrechtblad te ontdoen van de oude laklaag, te behandelen met ontweringswater en te voorzien van nieuwe laklagen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilderen - Renoveer de keukenkastjes met MDFSchilderen - Renoveer de keukenkastjes met MDFRenoveren en schilderen van de keukenkastjes voor een nieuwe en frisse uitstraling? Gebruik als basis MDF voor een egale…
Schilderen van kunststof deuren, ramen, kozijnen en meubelenSchilderen van kunststof deuren, ramen, kozijnen en meubelenHet schilderen van harde kunststof. Kunststof deuren en kozijnen in de woning worden over het algemeen als onderhoudsvri…
Houten trap vakkundig schilderen, beitsen of lakkenHouten trap vakkundig schilderen, beitsen of lakkenHet zelf schilderen van een houten trap, trapleuning of trapopgang in huis! Een geschilderde, gebeitste of gelakte trap…
Plamuren: tips bij het vullen en egaliseren van gatenPlamuren: tips bij het vullen en egaliseren van gatenGaten, ongelijkheden of houtrot kunnen handig met plamuur worden geëgaliseerd. Het doel is om de schade te herstellen, w…

Lambrisering en afwerken van een Deur met MDFLambrisering en afwerken van een Deur met MDFMaak zelf eenvoudig een lambrisering, CV-ombouw, of verfraai uw deuren en kozijnen of trapopgang met elementen van board…
Schilderen van deuren met verf, lak of beitsSchilderen van deuren met verf, lak of beitsSchilder, beits of lak zelf de deur of voordeur op professionele wijze. Een strak geschilderde of gelakte (voor)deur met…
Bronnen en referenties
  • Mobiele Verf Service
  • Behangen-schilderen.nl
Reacties

Roberto, 23-10-2017
Hoi heb een vraag de keuken is 15 jaar oud zijn mdf deurtjes de folie laat los. Wil ik zelf overschilderen. Hoe moet ik dat doen en of is het beter over te laten spuiten. De deurtjes zijn niet helemaal glad, in de deurtjes zitten een opstaandrandje in het vierkant.
Heb al mijn deuren in huis ook zelf geschilderd en een schilder zei super. Is het te doen zelf. De keuken is 4.50 meter lang en 18 aan 19 deurtjes en opzetstukken dus het lijkt me een dure grap te worden. Reactie infoteur, 24-10-2017
Beste Roberto,

Het zwaarste probleem zal het schilderen niet zijn, maar de loslatende folie. De folie zit verlijmd, hetgeen inhoudt dat er lijmresten op de ondergrond kunnen achterblijven en/of de folie eerst hersteld moet worden!? Het is vanachter de computer dan ook moeilijk te beoordelen wat de beste voorbereiding zal moeten zijn.
Het kunststof zelf kun je eerst goed reinigen en vervolgens schuren met een fijne schuurpad. Nadien een kunststof primer aanbrengen en afschilderen.

Mvg - Sjaak

Pierre, 26-06-2017
Beste Sjaak, jammergenoeg wil m'n echtgenote onze massief beukenhouten keuken wit hebben, helemaal, dus ook de binnenkant van de kastjes. Dat wordt dus spuiten, waar ik me trouwens goed mee kan redden. Ik dacht vanwege de binnenkant dat ik beter een elektrische verfspuit kan gebruiken dan eentje op de compressor? Wat is wijsheid? Alvast dank voor je antwoord, en wees gegroet, Pierre Reactie infoteur, 27-06-2017
Beste Pierre,

Als je de kastdeurtjes verwijdert en in een afgezonderde ruimte spuit, maakt het m.i. niet zo veel uit. Kies de spuit die je het meest aanspreekt.
Blijven de kastdeurtjes in de keuken en plak je af, dan zal een elektrische spuit handzamer zijn.

Mvg - Sjaak

Emil, 30-10-2016
Beste sjaak,

Ook wij willen de keuken gaan aanpakken.

Deurtjes ed willen we gaan verven. Op het pershout zit het bekende kunststof laagje. Deze heb ik goed ontvet met verdunde thinner, daarna met dreftsopje. Toen geschuurd, korrel 240 daarna 400. Met water afgenomen. Toen action primer gespoten. Na droging licht geschuurd met 1000 korrel. Werkelijk spiegelglad.

Maar na verven met kwaliteitsverf van painting the past op elk paneel dezelfde bobbelige droging. Net of het structuurverf is. Roller die ik heb gebruikt gebruik ik altijd tot tevredenheid. De panelen zijn binnen gerold met 20 graden. Ik kan maar niet verklaren waar het aan ligt.
Wellicht een oud blik verf? Heeft u een idee? Droging ging overigens niet sneller dan op het blik stond. Gewoon zoals een stond, tussen de 2 en 4 uur.

Mijn vrouw vindt het vreselijk. Dus we gaan de boel maar weer gladschuren. Maar hoe kan ik dit kraterlandschap voorkomen?

Mvg Reactie infoteur, 31-10-2016
Beste Emil,

Als er kleine kratertjes zijn ontstaan, kan dit komen door een element siliconen in de Dreft.
Kun je een foto sturen om het beter te kunnen beoordelen naar:
mailvandiepen@gmail.com

Mvg - Sjaak

Yvonne C. Belonje, 16-08-2015
Mijn keukenkastjes zijn recentelijk door mij geschilderd met zilvergrijze hoogglans verf. Helemaal tot op het bot geschuurd, 2 keer in de grondverf gezet, licht opgeschuurd en 2 keer afgelakt. Het zag er strak uit totdat… ik ze er weer inhing en er twee verschillende kleuren tevoorschijn kwamen. De bovenkastjes zijn lichtgrijs en de onderkastjes zien er zeker 2 tinten lichter uit. Iedereen verzekerde mij er van dat het door de lichtinval komt (alle ramen zitten recht tegenover de keuken). Ik heb werkelijk geen idee wat ik daar aan moet doen. Zo blijven kan het niet want het verschil in kleur is té groot. Kunt u mij een tip geven. Reactie infoteur, 16-08-2015
Beste Yvonne,

Bij een zelfde ondergrond, voorbewerking en afwerking is het inderdaad de lichtval die een andere beleving geeft.
Het kan ook zijn dat de onder- en bovenkastjes elk met een andere pot verf geverfd zijn en/of de verf verschillend (onvoldoende) doorgeroerd is geweest, dan wel verschillend verdund?
(is het een zilver metallic-lak, dan kan het het verschil in de richting van het afrollen liggen)

Mvg - Sjaak

Marianne, 18-06-2015
Hallo,
Ik heb nu gespoten keukenkastjes. Nu wil ik het zelf schilderen.
Kan ik daar gewoon over-schilderen na geschuurd en ontvet te hebben?]]

Groetjes Marianne Reactie infoteur, 19-06-2015
Beste Marianne,

Ik zou eerst een goede primer / grondverf als tussenlaag gebruiken voor een goede hechting.
Overigens eerst goed ontvetten en daarna schuren.

Mvg - Sjaak

Marian, 09-11-2013
Mijn vraag is ik wil mijn keukenkasten schilderen maar welke verf kan ik daar het beste voor gebruiken
Ik wil hem hoogglans wit schilderen maar gaat dat niet snel vergelen met koken
Heb je daar geen speciale verf voor nodig? Reactie infoteur, 10-11-2013
Beste Marian,

Een witte verf zal op termijn altijd enigszins vergelen, alhoewel dit bij een kwalitatief goede verf minder snel zal gebeuren. Dit dankzij het gebruik van o.a. betere pigmenten in de verf.
Gebruik voor de keuken -na een grondlaag- een slijtvaste (polyurethaan) verf. De meeste goede verven zijn overigens slijtvast.
Bedenk dat een hoogglans verf weliswaar beter schoon te maken is en meer body geeft, maar ook meer reflecteert, zodat onregelmatigheden (stof, structuur van de roller e.d.) meer op zullen vallen.

Mvg- Sjaak

P. A. Berendsen, 09-10-2013
Peter 9-10-2013
ik heb een eiken keuken donker gebeitst, gedeeltelijk massief en gefineerd ik wil de keuken zelf schilderen hoe kan ik dit het beste aanpakken? Reactie infoteur, 09-10-2013
Beste Peter,

Eigenlijk staat in het artikel al beschreven waar je op moet letten.
Extra aandachtspunten zijn:
- ontvet de kastjes goed (een aantal keer)
- schuur het fineer niet te grof, in verband met doorschuren (dunne laag)
- gebruik een goede grondverf
Deze speciaal is misschien ook interessant:
http://jvd.infoteur.nl/specials/schilderen.html

Succes - mvg - Sjaak

Anniek, 26-03-2013
Mijn keuken is momenteel wit, modern, greeploos. Ik zou deze graag verven en een meer 'cottage' look & feel bezorgen. Hiervoor zou ik ze ofwel donkerblauw of beige willen verven, mooie klinkjes eraan toevoegen. Ik weet het materiaal niet waaruit de deurtjes bestaan maar het lijkt alsof er een soort van folie overzit. (Het kan dus MDF of laminaat zijn?) Ik vroeg me echter af of het ook mogelijk was om hierin de verticale lijnen/slitjes te zagen die je tegenwoordig veel ziet zonder dat deze folie gaan loslaten?
Alvast bedankt voor uw vriendelijk antwoord. Reactie infoteur, 26-03-2013
Beste Anniek,

Op zich heb ik niet zo veel ervaring met het bewerken van folie of een toplaag van MDF.
Bij laminaat bestaat m.i. de kans dat de snede niet strak wordt omdat de toplaag hard is. Bij folie zou schroeïen of rafelen van de toplaag kunnen ontstaan bij zagen.
De beste oplossing lijkt mij om de breedte van de sneden eerst met een goed, scherp stanleymes langs een liniaal in te snijden (door de toplaag heen) en de snede vervolgens te zagen in de gewenste diepte.
Hoop dat je er wat aan hebt.

Mvg - Sjaak

Martin, 25-03-2013
Hoe kan ik het best de folie van MDF deurtjes verwijderen. Deze is namelijk hier en daar beschadigd. Als de folie verwijderd is wil ik de deurtjes gaan spuiten, moeten de deurtjes dan nog voorbewerkt worden voordat ik ze ga spuiten? Reactie infoteur, 25-03-2013
Beste Martin,

Het verwijderen van de folie zou je met een verfföhn kunnen proberen.
Probleem bij het schilderen of spuiten is dat je lijmresten en stoffen die gebruikt zijn bij de verlijming eerst volledig moet verwijderen, om latere drogings- en hechtingsproblemen te voorkomen.
Een nieuw deurtje van MDF misschien? MDF laat zich vrij gemakkelijk bewerken.
Mocht het oude deurtje goed voor te bewerken zijn, dan het deurtje eerst met een primer / grondverf behandelen, alvorens deze te spuiten.

Mvg - Sjaak

Pvisser, 15-11-2012
Wij zijn de keukendeurtjes aan het verven van bruin naar licht grijs eerst geschuurd en toen geverfd maar dat is helemaal mislukt. We zijn ze nu aan het spuiten maar dat lukt ook niet. Wat moeten we doen? Reactie infoteur, 15-11-2012
Beste P,

Ik weet niet wat mislukt inhoudt, maar veeal is de enige oplossing om opnieuw te schuren tot de ondergrond weer vlak is en vervolgens opnieuw 2x schilderen.
Werk niet in één keer dekkend, blijf niet te lang in de verf kwasten / rollen, want dit gaat ten koste van de vloeiing. Als je de verf met een kwast vol opzet, de verf verdeelt en vervolgens luchtig afrolt met een geschikt lakrollertje, moet het resultaat goed kunnen worden.
Spuiten van verf vraagt enige vaardigheid en valt niet altijd mee.

Mvg - Sjaak

Michelle, 14-06-2012
De fineerlaag van de MDF keukenkastjes is al losgelaten en kan ik zo eraf trekken. De deurtjes komen er zonder beschadigingen onderuit. Ik wil ze graag opnieuw gaan verven. Hoe kan ik de "blanco"MDF deurtjes het beste behandelen voordat ik ze ga schilderen? Reactie infoteur, 14-06-2012
Beste Michelle,

Allereerst zal je alle lijmresten moeten verwijderen, omdat de verf de lijm kan opweken en tot een slechte droging of hechting kan leiden.
Probleem is dat het type lijm moeilijk te achterhalen zal zijn. (watergedragen of…?)
Neem één deurtje als proef:
- reinig de ondergrond met alcohol/spiritus of thinner, afhankelijk van de lijmsoort (kijk en voel waarvan de lijm week wordt)
- schuur de ondergrond goed (eventueel eerst grof en daarna fijn). Komt er alleen stof in je schuurpapier, dan is de ondergrond voldoende gereinigd; klontert het stof in je schuurpapier dan is de ondergrond niet voldoende lijm- of vetvrij
- behandel de ondergrond met een multiprimer / grondverf. Plaats na droging op verschillende plaatsen plakband, wrijf dit aan, en trek met een ruk los. Hiermee test je de hechting van de verf. Is de hechting goed, dan breng je een tweede laag grondverf aan en…
- kan je de panelen afwerken met een -bij voorkeur slijtvaste- afschilderverf

Als de ophanging van de deurtjes goed is (scharnieren) zou je -bij twijfel aan de lijm- ook een dunne, nieuwe plaat MDF op je huidige deurtjes kunnen verlijmen (zie artikel)

Mvg - Sjaak

Fernand Vanderhaegen, 04-06-2012
Men geeft volledig klare uitleg voor het schilderen van keukenkastjes doch men spreekt nooit over de binnenkant van de kastjes en de legplanken. Mijn kastjes zijn NU bruin, mijn vrouw wil een vanillekleur, dus als men alleen de deuren verft en niet de binnenkant, wat ik een hele klus vind, zou het contrast te groot zijn. Reactie infoteur, 04-06-2012
Kan Fernand, dat is een vrije keuze. De wijze van voorbewerken en afwerken wijkt dan niet af.
Alhoewel je met je argument gelijk hebt, is mijn ervaring dat men dit veelal vanuit kostenoverweging (bij uitbesteden) of moeite en tijd (zelf schilderen) achterwege laat. Maar… eenieder is vrij om het op eigen wijze uit te voeren.

Mvg - Sjaak

Ingrid Loenen, 03-05-2010
Ik heb keukenkastjes met een fineer laag die nu los gaat in het midden hoe kan ik deze fineer laag het beste verwijderen wijze namelijk schilderen maar eerst moet die fineerlaag eraf kasten zijn nog prima maar de keuken kastjes staan nu bol door losse fineer zijkanten zitten nog vast vandaar vraag zonder veel beschadigingen Reactie infoteur, 05-05-2010
Beste Ingrid,

Dit is niet mooi op te lossen, mede omdat de verlijming en de beschadiging die verwijderen met zich mee brengt niet te voorspellen is.

Opnieuw "bekleden" is misschien nog de beste oplossing.
Zie ook:
http://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/39912-schilderen-renoveren-van-de-keuken-met-mdf.html

Je zou kunnen proberen het fineer licht in te snijden en het vervolgens te verwarmen met een strijkbout (wel een doek o.i.d ertussen; niet direct op het fineer)
Maar of dit helpt?

Mvg - Sjaak

Bea Sibie, 01-06-2009
Wij hebben een Wagner W640 verfspuit gekocht om de keukendeurtjes te spuiten.
De oude verflaag is een verf op terpetinebasis en de nieuwe laklaag is ook op terpetine basis (histor). We hebben de oude laag eerst schoongemaakt met spiritus en daarna geschuurd en weer schoongemaakt met spititus.
Nadat we gespoten hadden ontstonden er toch nog enkele "kratertjes" De deurtjes zijn echter nooit met siliconen kit in aanraking geweest, we begrijpen dus niet waarom dit gebeurt en hoe we dit moeten oplossen. Wie kan ons helpen? Reactie infoteur, 01-06-2009
Beste Bea,

Reinigen met spritus is niet de juiste wijze. Schilderwerk kun je beter reinigen met amoniak of een speciale rinser.
De oplossing is om de deurtjes met waterproof schuurpapier en een water/amoniakoplossing te schuren en reinigen en vervolgens opnieuw te spuiten.

Mvg - Sjaak

Frouke, 27-07-2008
Hoe breng je een profiel aan op de bestaande keukenkastjes? We hebben MDF kastjes. Ik wil ze verven en als het kan ook een soort lijst aanbrengen van een paar mm hoog. Kan dat? Reactie infoteur, 28-07-2008
Beste Frouke,

Lees het gelinkte artikel er even op na.
Ingeval van je keueken gaat het om kleinere oppervalkten, maar de wijze van verwerken maakt niet uit. Zorg wel dat je MDF eerst ontvet en gegrond is vóór je een eventueel profiellatje plaatst, dit komt de hechting ten goede.


http://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/5494-lambrisering-deur-mdf.html

Succes met de keueken - mvg - Sjaak

Johan, 01-03-2008
Wat ik mij afvraag is, wat doe je met het aanrechtblad.moet je die op dezelfde manier verven of gaat dit weer anders… Reactie infoteur, 02-03-2008
Beste Johan,

Het schilderen van een aanrechtblad is zelden een optie, omdat dit veelal te kwetsbaar is. Heb je een naturel houten, gelakt of gebeitst aanrechtblad, dan kun je de procedure volgen zoals beschreven in het artikel 'beitsen of lakken voordeur'. Bij de afwerking van een aanrechtblad is het raadzaam -voor de duurzaamheid en slijtvastheid- een twee-componenten-lak toe te passen.
Voorwaarde is dan wel dat de oude laklaag volledig verwijderd wordt.

Zie link:
http://huis-en-tuin.infonu.nl/doe-het-zelf/4885-beitsen-of-lakken-voordeur-doe-het-zelf.html

Succes - mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 22-06-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.