Schilderen - Renoveer de keukenkastjes met MDF

Schilderen - Renoveer de keukenkastjes met MDF Renoveren en schilderen van de keukenkastjes voor een nieuwe en frisse uitstraling? Gebruik als basis MDF voor een egale, vlakke ondergrond. Je hebt een keuken met een klassieke of verouderde uitstraling en wilt graag een keuken met een strakke, moderne of meer eigentijdse uitstraling? Een nieuwe keuken aanschaffen kan, maar overweeg ook eens de keuken te renoveren met platen MDF en deze te schilderen in iedere gewenste kleur verf. Stap voor stap wordt je uitgelegd hoe je een "nieuwe" keuken op betrekkelijk eenvoudige wijze een compleet andere uitstraling kunt geven, plus een globaal overzicht van de kosten van die een "renovatie" van de keuken met zich meebrengt.

De staat van de keukendeurtjes - De basis

De keukendeurtjes, die als basis dienen voor je nieuwe keuken, moeten nog wel in redelijk goede staat zijn. Dit geldt in het bijzonder voor de wijze waarop de keukendeurtjes zijn afgehangen; de stevigheid van de scharnieren. De keukendeurtjes in dit artikel zijn afgewerkt met MDF in een plaatdikte van 4 mm. Houd rekening met een lichte toename van het gewicht van de keukendeurtjes, zodat de scharnieren wat zwaarder belast worden.

Een nieuwe keuken in stappen


Meten en zagen van de panelen voor de keukendeurtjes

Een uitspraak van de timmerman is: "gelijk is ongelijk". Dit betekent dat je de maat van de deurtjes en laden secuur moet opmeten, maar van de gevonden maat 1 á 2 mm. moet aftrekken vóór je de panelen gaat... of laat zagen. Doe je dit, dan blijven de gezaagde panelen binnen de afmetingen van de keukendeurtjes en heb je enige speelruimte als de ondergrond of de gezaagde platen MDF niet helemaal haaks blijken te zijn.

Voorbewerken van de oude keukendeurtjes

Verwijderen, reinigen en schuren

Als de scharnieren van de keukendeurtjes eenvoudig te lossen zijn (kliksysteem), kan het gunstig zijn de deurtjes te verwijderen en elders te behandelen / schilderen. Dit voorkomt beschadigingen tijdens werkzaamheden in de keuken.
Ontvet de oude ondergrond met water en ammoniak, of een rinser, ook al dek je de keukenkastjes later af met MDF. Een keuken is door het gebruik altijd relatief vet. Door het reinigen en schuren verkrijg je later een betere hechting van de lijm of kit bij bevestiging van de MDF panelen. Als je dit met waterproof schuurpapier doet, heb je geen stof en reinig en schuur je in één arbeidsgang. Was de ondergrond tot slot na met schoon ammoniakwater en laat drogen.

Voorbewerken van het MDF

Onbehandeld MDF heeft een walslaag/waslaag, dat eerst verwijderd moet worden om latere hechtingsproblemen of drogingsproblemen van de grondverf te voorkomen. MDF heeft van zichzelf een nagenoeg glad oppervlak, maar moet na ontvetten en vóór het aanbrengen van de grondverf wel goed geschuurd worden. In de fijne schuurkrasjes die je hierdoor aanbrengt kan de verf zich later goed hechten. Gebruik bij voorkeur schuurpapier met een fijne korrel, b.v. korrel 180 of fijner (220 - 280).

Schuren en gronden van het MDF

Rond bij het schuren de randen van de panelen enigszins af, evenals de hoeken. Hierdoor worden de panelen minder kwetsbaar bij stoten en dergelijke in het dagelijkse gebruik én blijft de verf beter staan en vloeit beter door, dankzij een betere kantdekking.
Het aanbrengen van de grondverf kun je of vóór het aanbrengen van de panelen doen, of nadat je ze verlijmd / bevestigd hebt. Laat dit afhangen van je eigen werkwijze en de ruimte die je voor het voorbewerken tot je beschikking hebt. Verlijm of bevestig je de panelen vooraf, dan ben je wel in staat de panelen rondom beter of voller in de grondverf te werken.

Bevestigen van de MDF panelen op de keukendeurtjes

Voor de bevestiging van de panelen gebruik je montagekit of een goedkope acrylaatkit, die je in gelijkmatige banen op de ondergrond aanbrengt. Montagekit heeft tot voordeel dat deze na aandrogen direct goed hecht, maar deze kit is duurder. Acrylaatkit is goedkoper, maar heeft de neiging onder het gewicht van de panelen uit te zakken, waardoor fixeren met kleine steekspijkers of lijmklemmen noodzakelijk kan zijn. Klem wel een latje of stukje board tussen de panelen en de voet van de lijmklem om beschadiging van de ondergrond te voorkomen.

Droogtijd acrylaatkit

Reken voor de droging -bij gebruik van acrylaatkit- op minimaal 1 á 1,5 uur.
Acrylaatkit heeft tot voordeel dat de deurtjes eventueel weer vrij eenvoudig in de oorspronkelijke staat terug te brengen zijn, omdat deze kit minder agressief is dan montagekit en dit minder beschadigingen tot gevolg heeft bij verwijderen van de panelen als dit wenselijk mocht zijn.

Een alternatief kan zijn om de panelen -gedurende de tijd van drogen- te fixeren met een aantal cocktailprikkers. Boor een aantal gaatjes met een 2 millimeter boortje in de MDF-plaat en de ondergrond, steek hier een cocktailprikker in, waarop je eerst kit of houtlijm aanbrengt. Het uitstekende deel van de cocktailprikker snijd je -na droging- met een Stanleymes af en schuurt dit glad.

Keuken in de oude staat Tussenfase - aanbrengen MDF
Klik op de foto's voor meer detailKlik op de foto's voor meer detail
Klik op de foto's voor meer detailKlik op de foto's voor meer detail

Aanbrengen van de grondverf op de ondergrond

Voor binnengebruik is het raadzaam om een acryl-grondverf aan te brengen of een speciale grondverf voor MDF. Acryl verf geeft bij droging minder schadelijke dampen af dan de z.g. alkydhars verven met als verdunningsmiddel terpentine. Vlot doorwerken is bij acryl verven wel vereist , omdat deze verf sneller aandroogt en dus minder lang doorvloeit. Voordeel is dat je twee keer op één dag kunt schilderen. Werk eerst de randen rondom het paneel in de verf met een geschikte kwast. Het front kun je eenvoudig met een mohairroller of lakrolletje voor acrylverf in de verf werken. Zet de verf vol en kris-kras op, verdeel de verf gelijkmatig over het oppervlak en rol het geheel luchtig na in verticale banen zonder te veel druk op het rollertje uit te oefenen.

Narollen van de opgebrachte verf

Plaats het rollertje links of rechts, plusminus 5 cm. onder de bovenrand van het paneel en rol naar de bovenrand; recht naar beneden; licht diagonaal omhoog; recht naar beneden; licht diagonaal omhoog etc. etc. Dit doe je zonder het rolletje van het oppervlak te halen, waarbij je de vorige afgerolde baan altijd enigszins overlapt. Vermijd met je rolletje de boven- of onderrand van het paneel te raken, omdat dit een afdruk van de rand (scherpe kanten) in je rolletje achterlaat die je vervolgens op het front van het paneel blijft zien.

Rondom kitten van de MDF panelen met acrylaatkit

Na voldoende droging van de grondverf, schuur je het MDF licht op en kit je de randen (4 mm MDF) van de panelen rondom af met acrylaatkit. Dit heeft tot voordeel dat je én de zuiging van de kopse kanten meer opheft, én naden en kieren mooi strak afdicht hetgeen de panelen goed tegen vocht -binnen het latere, dagelijkse gebruik- beschermt. Laat de kit een dag drogen alvorens opnieuw te schilderen. Vergeet niet de onderzijde van de panelen goed in te kitten (afdruipend vocht vanaf de aanrecht). Om je werk aan de onderzijde van de panelen goed te beoordelen kan je eventueel een spiegeltje gebruiken.

Afschilderen van de MDF panelen

Schuur de panelen vóór het afschilderen nogmaals met fijn schuurpapier of een kunststof schuurpad. Dit doe je overigens voor iedere schilderbeurt. De overgebleven MDF reinigingsdoekjes kun je vervolgens gebruiken om de ondergrond weer stofvrij te maken (kleefdoekje). Voor de wijze van schilderen houd je de procedure zoals beschreven bij het verwerken van de grondverf aan. Schilder de panelen -waar het de keuken betreft- minimaal 2 keer af; bij voorkeur zelfs 3 keer met een verf met slijtvaste eigenschappen (poly-urethaan). In totaal vier verflagen; één of twee keer gronden en twee of drie keer aflakken.

Voorbewerken en gronden Eindfase - afschilderen en eindafwerking
Klik op de foto's voor meer detailKlik op de foto's voor meer detail
Klik op de foto's voor meer detailKlik op de foto's voor meer detail

Kostenoverzicht voor het opknappen van de keuken

Vaak is het ook wel prettig vooraf te weten wat een dergelijke ingreep gaat kosten. Reken -uitgevoerd zoals boven uiteengezet- bij plusminus 15 panelen op ongeveer 100. (zie onder)

Kosten zijn afgerond en exclusief kwasten, houder voor lakroller, terpentine en schuurpapier
  • 2 platen MDF van 4 mm., afmeting 244 x 122 cm., inclusief zaagkosten 30,00
  • Reinigingsdoekjes voor MDF (24 stuks) 6,00
  • 1 ltr. ammoniak 1,50
  • 2 kokers acrylaatkit 5,00
  • 0,75 ltr. Flexa grondverf 18,00
  • 2 lakrollers 3,00
  • 1 ltr. afschilderverf in kleur 35,00

De meerkosten voor nieuwe handgrepen (15) voor de panelen en roestvrijstalen roosters voor het afzuigsysteem (2) bedragen 125,00

Keukenkastjes direct schilderen

Is het afwerken van de keuken met MDF je te veel werk, of volstaat het schilderen van alleen de keukenkastjes, wat ook een geheel nieuwe 'look' kan geven, dan geeft " Keukenkastjes nieuw in de verf" een beschrijving hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Lees verder

© 2009 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keukenkastdeurtjes vervangen of verven: je keuken opknappenKeukenkastdeurtjes vervangen of verven: je keuken opknappenEen mooie nieuwe keuken kan ook met een klein budget. Met het vervangen van keukenkastdeurtjes door nieuwe keukenkastfro…
Schilderen van kunststof deuren, ramen, kozijnen en meubelenSchilderen van kunststof deuren, ramen, kozijnen en meubelenHet schilderen van harde kunststof. Kunststof deuren en kozijnen in de woning worden over het algemeen als onderhoudsvri…
Je keuken renoveren: maak je keuken weer als nieuwJe keuken is aan een opknapbeurt toe. Maar je vind het niet nodig om een nieuwe keuken te kopen of je hebt er het budget…
Tips om de keuken op te knappenTips om de keuken op te knappenOm je keuken een heel nieuw uiterlijk te geven hoef je hem er echt niet helemaal uit te slopen. De dingen waar je nog te…
Waar let je op bij aanschaf van een keukenWaar let je op bij aanschaf van een keukenJe bent van plan een nieuwe keuken aan te schaffen. Daar komt nogal wat bij kijken. In dit artikel een aantal tips hoe j…
Bronnen en referenties
  • Mobiele Verf Service
  • Behangen-schilderen.nl
Reacties

Sjef, 04-02-2011
Dit artikel is precies wat ik zocht. Mijn keukenkastjes lijken precies op die van de foto van de oude keuken, met van die lelijke lambrisering/figuurvormen (hoe noem je zoiets eigenlijk). Ik wil de keuken weer strak maken door MDF-platen op de kastjes te lijmen. Probleem is echter dat mijn kastjes te ver naar voren zouden komen als ik er MDF 4 mm op ga plakken, waardoor de randen van de kastjes uit zouden steken t.o.v. de profiellijst die onder de keukenkastjes is aangebracht. Ook zou het MDF te ver naar voren komen t.o.v. de ingebouwde oven en vaatwasser, waardoor er een ongelijk (verspringend) oppervlak zou ontstaan in de keuken.
Ik vraag me daarom af of het ook mogelijk is om enkel de uitgefreesde vormen in de kastjes te bedekken met een rechthoekige MDF-plaat. De MDF-plaat bedekt dan niet het gehele kastje, maar enkel de uitgefreesde figuurvormen. Vervolgens het gehele kastje verven in dezelfde kleur. Dit heeft als voordeel dat aan de randen alle kastjes mooi aan blijven sluiten t.o.v. de rest van de keuken en ik ben dan toch van die lelijke figuurvormen verlost. Bovendien heb ik minder hout nodig. Is het mogelijk om dit op een nette manier uit te voeren? Reactie infoteur, 04-02-2011
Beste Stef,

Op zich is dit geen enkel probleem. De randen die de overgang vormen van de plaat MDF naar de stijlen van de keukenkastjes kan je rondom mooi afkitten met acrylaatkit (nadat je de randen van het MDF wat hebt afgerond).
Het resultaat zal niet veel afwijken van wat je op de foto's ziet, alleen krijg jij dan een lichte 'profielwerking' door het nivoverschil van 4 mm. Zou de randen rondom wel minimaal één centimeter laten overlappen.
Misschien moet je de middenplaat (MDF) wat rugvulling geven als het geprofileerde middenstuk wat dieper verzonken ligt, zodat je geen holling krijgt op het middenvlak.

Succes - Mvg - Sjaak

Femke, 12-08-2010
Ik wil bovenstaand idee gaan uitvoeren in mijn tot nu toe lelijke studentenkeukentje. Ik heb op het moment drie soorten (en kleuren) keukenkastdeurtjes, dus wil dit graag in eenheid brengen. Ik vraag me alleen af, wat ik niet in bovenstaande beschrijving kan vinden, wat er gebeurt met de zijkanten van de deur. Aangezien mijn deurtjes verschillende modellen hebben, zijn sommige deurtjes aan de zijkant recht, en andere afgerond. Ik kan er MDF tegenaan plakken, maar alleen voor de voorkant lost dat iets op. Op plaatjes hierboven lijken de oorspronkelijke klassieke deurtjes naar de randen toe ook wat afgerond, ik ben heel benieuwd hoe dat is opgelost (ruimteverschil MDF en keukenkastdeurtje bij de randen die rond aflopen?)
Hoe krijg je de zijkanten mooi?
Groeten, Femke Reactie infoteur, 17-08-2010
Beste Femke,

Een timmerman zegt "gelijk is ongelijk".
Meet de maat van de deurtjes precies op en laat de panelen 1 á 2 mm. kleiner zagen dan de opgemeten maat. De randen / klein verloop die zo ontstaan kan je dan afdichten met acrylaatkit, vóórdat je deze afschildert.

Mvg - Sjaak

Fridy Adriaans, 10-11-2009
Ik heb een mdf keuken, maar de mdf laat los, zelfs bij de vaatwasser is het zoerg dat de hele zijkant loslaat, ook bij enkele laadjes en bij alle deurtjes op de hoekjes in gescheurd, ik wil nu de mdf verwijderen en dan de hele keuken opnieuw schilderen zodat het weer netjes uitziet, het hang en sluitwerk is nog goed, help me en geef me een goede tip.
met vriendelijke groet. Reactie infoteur, 10-11-2009
Beste Fridy,

Ik heb wat meer informatie van je nodig alvorens ik een redelijk antwoord kan geven, n.l:

- is de keuken 'af fabriek' in MDF uitgevoerd (12 of 18 mm?)
- is de keuken zelf afgewerkt met MDF op een bestaande ondergrond (4 of 6 mm?)
- hoe is de verlijming en afdichting van de panelen uitgevoerd
- zwelt het MDF tengevolge van vocht, of
- laat de verflaag los door een slechte afdichting van de naden en 'optrekkend' vocht
- is het wellicht boardplaat i.p.v. MDF
- wat voor materiaal is de ondergrond waarop de MDF is aangebracht

E.e.a. kan namelijk mede bepalend zijn voor de eventuele herstelmogelijkheden, alhoewel herstellen ingeval van vochtproblemen vaak zullen uitdraaien op vervangen. Door vocht opgezwollen MDF of board laat zich bijna niet herstellen, omdat de oppervlaktestructuur is aangetatst (onregelmatigheden en blazen)

Mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 23-06-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.