Schilderen van kunststof deuren, ramen, kozijnen en meubelen

Schilderen van kunststof deuren, ramen, kozijnen en meubelen Het schilderen van harde kunststof. Kunststof deuren en kozijnen in de woning worden over het algemeen als onderhoudsvriendelijk gezien, zodat je deze in principe niet hoeft te schilderen. Maar wat nu als de kunststof deuren en kozijnen mat of lelijk zijn geworden, of als de kleur niet meer bevalt of niet meer bij de omgeving past? Tips en aandachtspunten om kunststof te schilderen én de aanwijzingen om de kunststof kast, de kozijnen, keuken of deur weer helemaal bij je interieur of exterieur te betrekken. Ga aan de slag met de juiste kunststofprimer en de geschikte verf voor het afschilderen!

Schilderen van kunststof deuren, kozijnen en overige objecten

Lange tijd is er vanuit milieu- en subsidieoverwegingen gekozen voor kunststof ramen, kozijnen, deuren en daklijsten om de woning op te knappen of te verfraaien. Het gegeven dat kunststof minder frequent onderhoud nodig heeft, speelt (speelde) uiteraard ook een rol bij de keuze voor kunststof. Probleem is echter dat je gebonden bent aan de kleur en uitstraling van de (toenmalige) keuze, terwijl je bij de meubels, accessoires en allerhande zaken in en rond het huis de wisselende trends of veranderde inzichten hebt gevolgd. Weer anders wordt het als je de (koop)woning van een ander betrekt en nooit invloed hebt gehad op de kleurkeuze. Maar, over het algemeen is ook kunststof op verantwoorde wijze in vele kleuren te schilderen.


Schilderen van harde kunststof - PVC

Ramen, kozijnen, deuren, hemelwaterafvoer, gevelbekleding, dakgoten en rolluiken zijn over het algemeen in hard PVC, oftewel polyvinylchloride uitgevoerd. Over het algemeen hoef je niet bang te zijn deze harde, niet buigzame kunststoffen te schilderen. Voorwaarde is wel dat je deze maar goed reinigt/ontvet, met fijn schuurpapier of schuurspons schuurt en met een juiste hecht-primer of grondverf voor behandelt. Maar, neem het zekere voor het onzekere en houd onder andere rekening met:

Aandachtspunten bij het schilderen van kunststof

 • Fabrikanten geven garantie (meestal 10 jaar) op het plaatsen en de (te verwachten) levensduur van kozijnen en deuren. Ga na of er nog garantie geldt op het werk en besef dat het eigenhandig veranderen en of schilderen van de deuren en kozijnen van invloed kan zijn op de garantie op deze producten.
 • Hang- en sluitwerk is veelal lastiger te verwijderen, mede door geïntegreerde diefstalbeveiliging.
 • Om de afsluiting bij rekken en krimpen goed op te vangen zijn er meer rubber profielen aangebracht dan bij houten deuren en kozijnen, deze moet je bij het schilderen wel schoon en verfvrij houden.
 • Informeer -met name bij buiten schilderwerk- of de verf geschikt is om op kunststof te verwerken. Kunststof zet -afhankelijk van de constructie- namelijk meer uit dan hout onder invloed van temperatuurverschillen. De verf die je voor de afwerking gaat gebruiken moet deze 'rek' en 'krimp' wel op kunnen vangen. De documentatie van de verffabrikanten of de omschrijving op het verfproduct kan hier duidelijkheid in geven.
 • Verzeker jezelf er van de er in de onderhoudsproducten die door de jaren heen op het kunststof zijn gebruikt géén siliconen product is gebruikt. Op siliconen hecht in principe geen verf, zodat er anti-siliconen aan de verf toegevoegd zal moeten worden om geen dekkings- en hechtingsproblemen te krijgen. Bij de aanwezigheid van siliconen op de ondergrond, zullen er in de verflaag kleine kratertjes ontstaan, welke niet weg te strijken zijn met de kwast en mogelijk de verf en je werk verpesten.

Schilderen van kunststof buitenshuis

Voorbereidende handeling en afwerking/het schilderen van kunststof aan de buitenzijde van de woning.

Ga -stap voor stap- als volgt te werk

 1. Reinig de ondergrond met een water en ammoniak-oplossing of een rinser. Als je de kunststof kozijnen, deuren en daklijsten schuurt met waterproof schuurpapier, dat je steeds spoelt en vochtig houdt in de water ammoniak-oplossing, vang je twee vliegen in één klap. Enerzijds reinig je de ondergrond, en anderzijds schuur je de ondergrond.
 2. Gebruik waterproof schuurpapier (is zwart van structuur), of een schuurpad met een fijne korrel: 240 - 360. Is het schuurpapier te grof, dan krijg je mogelijk in de toplaag van het kunststof te veel krassen. Probeer bij twijfel uit wat het beste resultaat geeft en kies je schuurpapier desnoods nog fijner of gebruik een kunststof schuurpad.
 3. Was/reinig het te schilderen oppervlak vervolgens nog eens na met ruim schoon water, zodat de ondergrond vuil- en vetvrij is. Laat voldoende lang drogen alvorens te schilderen.
 4. Breng een laag grondverf of hecht-primer aan dat geschikt is voor kunststof. Gebruik hiervoor een goede kunststof-primer of multi-primer (is grondverf). Zeker bij een kunststof ondergrond is het belangrijk een goede basis aan te brengen, om met de opbouw van het verdere verfsysteem geen problemen te krijgen.
 5. Het verder opbouwen (na de primer) van het verfsysteem wijkt niet af van die van het schilderen van houtwerk. Je kunt dezelfde werkwijze dus aanhouden. Voordeel is dat je geen vochtinsluiting in het kunststof hebt, zodat je vrij bent in de keuze van de te gebruiken terpentine-verdunbare verf; een éénpotssysteem (halfglans) of een hoogglanslak.
 6. Houd de werkwijze aan als beschreven in "Schilderen of beitsen van nieuw hout" of "Schilderen van de woning - Doe het zelf".

Schilderen van hard kunststof keukenkastjes, meubels en overige objecten

Meestal zullen meubelen en overige kunststof objecten in de woning gebruikt worden.

Ga -stap voor stap- als volgt te werk

 1. Reinig de kunststof ondergrond zoals bij het buitenwerk beschreven. Voor keukenkastjes extra aandacht. Door aanhechting van vet in de keuken kan het noodzakelijk zijn de reinigende handelingen als boven omschreven 2 á 3 keer te herhalen.
 2. Waterproof schuren of schuren met een schuurpad als boven aanhouden.
 3. Grondlaag aanbrengen. Binnenshuis kun je kiezen tussen een watergedragen kunststof-primer (Acrylverf) of een terpentine-verdunbare kunststof-primer (alkydharsverf). Pas de kwaliteit kwasten en rollers wel op je verfkeuze aan.
 4. Na aanbrengen van een eerste Acrylverf-laag géén schuurpapier meer gebruiken, maar een speciaal hiervoor ontwikkelde schuurpad. Schuurpapier zal vooral krassen geven in de verse Acrylverf.
 5. Acrylaatkit aanbrengen. Naden en kieren kan je -voor met het afschilderen te beginnen- dichtkitten met acrylaatkit.
 6. Voor de verdere verwerking verwijs ik naar de artikelen als bedoeld in punt 6 in de vorige alinea, of "Keukenkastjes nieuw in de verf"
 7. Tot slot: acrylverf kun je wel over alkydharsverf (terpentine-verdunbaar) aanbrengen, maar, alkydharsverf bij voorkeur niet over acrylverf. Een acrylverf is elastischer dan een alkydharsverf, waardoor er spanningsverschil kan ontstaan.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis zelf buitenom schilderen of uitbestedenEén van de grote kostenposten voor eigen huis bezitters is het schilderen van het huis buitenom. Het schilderwerk binnen…
Wat kosten nieuwe kunststof kozijnen?Het plaatsen van nieuwe kozijnen is een dure aangelegenheid. De meeste mensen kiezen er voor om er kunststof kozijnen in…
Bewaren van de verf, kwasten en rollers bij het schilderenBewaren van de verf, kwasten en rollers bij het schilderenTips bij het bewaren of over laten staan van de verf, de kwasten en rollers tijdens en na het schilderen. Als je thuis a…
Muren schilderen: doe het zelfMuren schilderen: doe het zelfOf het nu helder wit is of gekleurd, op behang of op stucwerk, vroeg of laat moeten we allemaal wel eens de muren schild…

Zelf Behangen - Gereedschap en hulpmiddelenZelf Behangen - Gereedschap en hulpmiddelenBehanggereedschap en middelen die je tot hulp kunnen zijn bij het behangen. Als je besluit zelf te gaan behangen, heb je…
Laminaatvloer in een handomdraai plaatsenHet plaatsen van een laminaatvloer gaat doorgaans vrij vlotter dan vroeger. U verliest geen tijd meer met het aanbrengen…
Bronnen en referenties
 • Behangen-schilderen.nl
 • Mobiele Verf Service
Reacties

Inge Devoort, 19-09-2017
Beste,

Al mijn keukendeuren (laminaat/namaak hout, die niet meer geproduceerd wordt) zouden onder garantie vervangen worden door witte deuren. Om te vermijden dat de hele keuken moet uitgebroken worden, zou ik de voorkantjes van de bestaande kasten in het wit moeten verven. De kasten zelf zijn wit maar hebben vooraan een kunststofafwerking in ABS/ namaak hout.
Volgens de expert vd keukenfabrikant, zou ABS (Acrylnitril-Butadieen-Styreen?) onmogelijk te verven zijn…
Kan U mij hierbij raad geven?
Alvast bedankt!
Mvg Reactie infoteur, 19-09-2017
Beste Inge,

Na ontvetten en schuren met fijn schuurpadje kun je de kastjes met een universele kunststofprimer gronden en nadien afwerken in de gewenste kleur. Informeer bij de leverancier voor de juiste primer.

Mvg - Sjaak

Evert Leemans, 12-08-2017
Ik ben van plan om de kunststof beplating van onze dakkapel te schilderen omdat deze platen vervuild en poederig zijn bij het reinigen.
Wat zou de volgorde moeten zijn om optimaal resultaat te behalen.
Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 14-08-2017
Beste Evert,

Reinig de platen eerst goed met ammoniak of een rinser
Was na met schoon leidingwater.
Schuur de platen op met fijn schuurpapier.
Breng een kunststof primer/grondverf aan.
Lak af in de gewenste kleur verf.
(tussen iedere behandeling telkens licht opschuren voor de hechting)

Mvg - Sjaak

Wilma, 12-07-2016
Mijn kunststofdeuren zijn al een keer geverfd maar waarschijnlijk geen kunstofprimer, eronder er is al wat verf, vooral bij de deurklinken verdwenen, nu is mijn vraag kan ik deze deuren na goed schuren als nog met een kunstofprimer op waterbasis verven over de bestaande verf heen en dan weer opnieuw in de verven? Reactie infoteur, 12-07-2016
Beste Wilma,

De basis is helaas onvoldoende. De enige duurzame oplossing zou zijn om de gehele verflaag te verwijderen door middel van afbijten. Wordt dit de procedure, dan eerst een proefstukje opzetten in verband met het mogelijk opweken van de kunststof.

Ik kan me voorstellen dat dit geen optie is. Dan is het inderdaad het beste om de ondergrond goed te reinigen, te schuren en voor te behandelen met een kunststof primer en vervolgens weer af te schilderen.
Een garantie voor een goede hechting is dit -met uitzondering van de kaal gekomen delen- helaas niet.

Mvg - Sjaak

Rutger Ploem, 27-10-2015
Goedemiddag Sjaak,
De uitleg over het schilderen van kunststof is heel duidelijk. Maar wat ik graag zou willen weten is, welke acryl primer en welke acryl verf moet ik aanschaffen. Kan ik die van de Action gebruiken… de goedkoopste die er is, of moet ik naar andere merken zoeken. Er zijn enorme prijsverschillen, maar of dat ook voor de kwaliteit geldt is onduidelijk. Graag jouw advies hierover.
Mvgroet,
Rutger Reactie infoteur, 27-10-2015
Beste Rutger,

De prijsverschillen worden voor het grootste deel veroorzaakt door bindmiddel, pigmenten en andere hulpstoffen, die de kwaliteit van een verf bepalen.
Een speciale primer voor kunststof zal niet snel echt goedkoop zijn omdat aan de verf hoge eisen gesteld moeten worden ten aanzien van de hechting en de rek en krimp (kunststof zet meer uit dan hout).

De bedoelde verf ken ik niet. Theoretisch zou het zo kunnen zijn dat een detaillist die grote beperkte partijen incidenteel aanbiedt goedkoper kan leveren dan de vakhandel!?

Verder hangt het ook af van het doel dat je voor ogen hebt. Gaat het om een duurzaam project of is het voor korte duur. In het eerste geval zal de kwaliteit meer uitmaken dan in het laatste geval.

Tot slot: een fabrikant (professioneel of A-merk) heeft er geen baat bij zich uit de markt te prijzen door te hoge prijzen te berekenen; de concurrentie is groot. Goede grondstoffen zijn duur en ontwikkelingskosten hoog.

Mvg - Sjaak

Lien, 30-08-2015
We hebben een kunststof keukenblad in de bijkeuken. Doet geen dienst meer als aanrecht, dus geen warme of hete pannen e.d. erop. Alleen nog een spoelbak met kraan. Er zitten een aantal foeilelijke plekken op het blad, bovenlaag sterk beschadigd. We willen het blad graag schilderen.
Kan dit en zo ja, hoe doen we dat. Reactie infoteur, 30-08-2015
Beste Lien,

Het blad kan je schilderen zoals in het artikel beschreven onder:
"Schilderen van hard kunststof keukenkastjes, meubels en andere objecten"

De beschadigingen plamuren met een lakplamuur na de behandeling met de grondverf/primer; afwerken met een slijtvaste verf na keuze.

De duurzaamheid bij schilderen van een "werkblad" is wel sterk afhankelijk van de (fysieke) belasting bij gebruik nadien. De grondlaag dient als hechting/overgangslaag maar trekt niet in de ondergrond, dit in tegenstelling tot het schilderen van hout.

Mvg - Sjaak

Titia van Zanten, 16-04-2015
Geachte meneer,
hoe kan ik met een andere soort verf op een geschilderde houten kast (op terpentine basis) kan ik dan alleen verder met soort gelijke verf of kan ik na gronden ook de sneldrogende verf gebruiken de vorige verf duurde wel erg lang voor dat deze droog was.(drie dagen) op een oosterse donker bruine kast.

met vriendelijke groet Titia Reactie infoteur, 16-04-2015
Beste Titia,

Een duur van drie dagen voor de droging is wel erg lang. Dit zal waarschijnlijk gelegen hebben aan een te vette / onvoldoende gereinigde ondergrond of een oude of verkeerd verdunde verf. Minder waarschijnlijk is een te koude temperatuur (vorst) denk ik?

Als je -na reinigen en schuren- een grondverf als tussenlaag gebruikt, kan je nadien een acrylaat houtverf voor de afwerking gebruiken.

Mvg - Sjaak

Cees Oerlemans, 23-08-2012
Plastica; dakgoten, oversteken, windveren zijn na ruim 23 jaar erg vies en smerig geworden. Is het verstandig om deze, exterieur, te overschilderen met kunststof primer? Reactie infoteur, 23-08-2012
Beste Cees,

In principe kan je kunststof schilderen. Trespa b.v. is goed te behandelen met een kunstof- of universele primer, waarna je de Trespa kan afschilderen in een buitenverf.
Het product "Plastica" ken ik niet. Wellicht is het nuttig om informatie bij de fabrikant / leverancier in te winnen. Met name de wijze van uitzetten en krimpen - door het jaar heen - is bepalend voor de mogelijkheid. De verf moet de werking van het "Plastica" wel kunnen volgen (elasticiteit) en andersom.

Mvg - Sjaak

Michael Hartmann, 28-03-2012
L.s. dank u voor bovengenoemde uitvoerige instructies. Mijn vraag is de volgende:
Ik heb een kunststof tuintafeltje met kunststof hechtprimer behandeld. Die primer is op terpetinebasis. Kan daar ook met verf op waterbasis overheen geschilderd worden of uitsluitend met verf op terpetinebasis? Bij voorbaat dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 28-03-2012
Beste Michael,

Een watergedragen product kan je wel over een terpentinegedragen product verwerken, andersom is af te raden.
Enig nadeel van een acrylverf is dat verf door aanraking met de huid wat plakkeriger (weker) aanvoelt.
Dus… het kan zeker, maar als het niet hoeft zou ik voor een verf op terpentinebasis kiezen.

Mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 23-09-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.