Zelf Behangen - Gereedschap en hulpmiddelen

Zelf Behangen - Gereedschap en hulpmiddelen Behanggereedschap en middelen die je tot hulp kunnen zijn bij het behangen. Als je besluit zelf te gaan behangen, heb je -los van het behang zelf- de nodige gereedschappen en hulpmaterialen nodig om de behangklus tot een goed einde te brengen. Meestal begint het behangen met het afstomen van het oude behang om een goede basis te leggen voordat het nieuwe behang aangebracht kan worden. De juiste middelen vóór en tijdens het behangen dienen het gemak en dragen bij aan een strak en professioneel resultaat.

Zelf behangen

Er is een ruime keuze behang in verschillende kwaliteiten, structuren en kleuren, zodat voor iedere ruimte in de woning behang gezocht kan worden dat past bij de sfeer, uitstraling of beleving die je voor ogen hebt. Veel behang is als vliesbehang of glasweefselbehang te koop, waarbij de muur ingesmeerd moet worden met lijm en het behang zelf droog op de muur verwerkt kan worden. Daarnaast zijn er vele behangsoorten te koop die nog op de "ouderwetse" manier verwerkt moeten worden, waarbij de rug van het behang met behangerslijm ingesmeerd moet worden en een voorschreven inweektijd aangehouden moet worden. Alhoewel de verwerking van de verschillende "behangsels" verschilt, komen de voorbereidende handelingen, de te gebruiken gereedschappen en de verwerking van het behang in op een aantal vlakken wel overeen.

Behangen - gereedschappen bij de voorbereiding

Behangafstomer

Het is altijd verstandiger het oude behang te verwijderen of af te stomen, alvorens opnieuw te gaan behangen. Eenvoudige afstomers zijn voor gunstige prijzen te koop, anders kan huren bij een bouwmarkt of speciaalzaak een mogelijkheid zijn.

Afdekkleden

Dek de werkomgeving goed af, omdat vocht en natte behangpulp bij het afstomen onvermijdelijk is. Vooral bij vloeren die in de was of olie staan, geeft dit nare vlekken.

Behangafweek

Behangafweek kan een alternatief zijn voor afstomen, maar werkt trager dan het werken met een afstomer.

Egelroller/perforator
Sommige soorten vinylbehang én met muurverf afgewerkt behang laten slecht vocht door tot de ondergrond. Hierdoor weekt het behang moeilijk los. Oplossing is een rol met kleine scherpe punten die je over het behang rolt, waardoor het behang makkelijker losweekt.

Afsteekmes

Te gebruiken om het behang af te steken. Een oud plamuurmes kan ook. Gebruik hiervoor géén plamuurmes dat je voor het aanbrengen van plamuur gebruikt, omdat dit makkelijk kan beschadigen (bramen).

Spaan

Schraap met een spaan of breed plamuurmes langs/over de muur om achtergebleven behangresten, gruis en overig opliggend vuil te verwijderen. Licht schuren van de muren kan ook, maar geeft aanzienlijk meer stof.

Behangen - Repareren van de ondergrond - tussenfase

Verfkrabber

Gebruik een verfkrabber om de scheuren in de muur enigszins uit te krabben, zodat de plamuur zich beter in de ondergrond kan hechten. Om de hechting van de muurvuller te bevorderen kun je de scheuren en de te repareren plekken enigszins bevochtigen met water uit een plantenspuit alvorens deze te repareren.

Muurvuller

Nadat het behang verwijderd is en de muur gereinigd, kun je scheuren en gaten repareren, om een strakke ondergrond te verkrijgen vóór het behangen. Pas het product dat je gebruikt aan op de te repareren ondergrond.

Plamuurmessen

De muurvuller breng je aan met plamuurmessen. Gebruik plamuurmessen van voldoende breedte zodat je vlot en strak kunt werken. Schuur de plamuurplekken na droging licht, zodat de ondergrond vlak wordt.

Voorlijmen

Vooral bij zuigende ondergronden kan het raadzaam zijn de muur voor te bewerken. Door de muur met blokkwast of verfroller met verdunde behangerslijm voor te bewerken, zal het behang beter plakken en kun je tijdens het verwerken van het behang makkelijker 'schuiven' op de muur.

Behangen - Materialen bij of tijdens de uitvoering

Schroevendraaiers

Verwijder stopcontacten, wandlampen, schilderij-haken en dergelijke voor je met behangen begint, zodat je vlot en strak door kunt werken. Zet tijdens het behangen de stroom (tijdelijk) uit.

Rolmaat of meetlint

Meet de hoogte van de ruimte op meerdere plaatsen en stem hier de lengte van het behang op af. Knip of snij de banen op lengte. Neem plusminus 10 cm. extra lengte om de banen bij het plafond of op de plint strak af te kunnen snijden. Voor patroonbehang is dit afhankelijk van de grootte van het patroon.

Behangtafel

Een oude vlakke deur op schragen kan natuurlijk ook, maar een behangtafel werkt prettiger. Kies bij voorkeur een tafel die uitgeklapt plusminus 3 meter lang is, zodat je voldoende lengte voor de behangbanen hebt.

Plakmachine

Moeten er veel ruimtes behangen worden, dan is het zeker de moeite waard een behang-plak-machine te overwegen. De lijm wordt hiermee gelijkmatig verdeeld en het werkt aanzienlijk sneller dan het handmatig insmeren van de banen behang.

Behangerslijm

Werk voldoende vol, gelijkmatig en dekkend met de lijm op het behang. Houd de dikte en de aangegeven inweektijd aan die op het behang en de lijmverpakking zijn aangegeven, omdat dit mede bepaald hoeveel behang rekt (bij inweken) en krimpt (bij drogen op de muur).

Insmeerborstel

Te gebruiken om het behang vol en gelijkmatig in te smeren met lijm. Begin bij het inlijmen in het midden van een baan en strijk uit naar de rechter en linker zijden. Zorg dat de gehele baan -vooral ook bij randen, punten en kanten- vol in de lijm staat.

Schietlood

Alvorens de eerste baan te plakken is het raadzaam eerst te kijken of de muren en kozijnen in de ruimte mooi recht of haaks zijn. Hang het schietlood aan de plafondkant, tot net boven de plint, ter hoogte van het eind van de eerste baan. (plusminus 52 cm. uit de hoek). De lijn van je schietlood is nu het (rechte) richtpunt voor je eerste behangbaan.

Behangborstel

Nadat je het behang luchtig langs de muur hebt laten vallen (recht richten vanaf de plafondkant), wrijf je de baan vlak op de muur, waarbij je de luchtblaasjes onder het behang verwijdert. Wrijf bij reliëfbehang rustig, omdat anders het gevaar bestaat dat je het reliëf er uit wrijft.

Afbreekmes

Overtollig lengte van de baan snijd je af bij de plafondkant en op de plint. Doe dit langs een snijliniaal en gebruik hierbij scherpe mesjes. Neem je een goed afbreekmes, dan kun je deze steeds opnieuw afbreken, zodat je mes scherp blijft.

Snijliniaal

Snijd het behang af langs een aluminium liniaal voor een strakke, rechte snede. Dit kan natuurlijk ook een willekeurige rechte en stevige aluminium strip uit de bouwmarkt zijn.

Behangschaar

Bij stopcontacten, deur- en raamkozijnen en dergelijke knip je het behang schuin in op de juiste grootte of onder de juiste hoek, om het behang mooi door te kunnen plakken.

Nadenroller

Deze kan je gebruiken om de naden van het behang na te rollen, nadat deze op de wand tegen elkaar gestoten zijn. Door de naden na te rollen, vallen deze mooi weg. Bij ingeperst reliëfbehang moet je dit niet doen, want dan pers je het reliëf vlak.

Emmer en spons

Houd tijdens het behangen altijd een emmer schoon water met spons of pluisvrije doek bij de hand. Overtollige of gemorste lijmresten direct verwijderen, zodat er -na droging- geen vlekvorming ontstaat.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf behangen: voorbereidingZelf behangen: voorbereidingZelf behangen: behang en behangplaksel uitzoeken, muur klaar maken, voorbereiding. Zelf behangen is leuk en bespaart een…
Behangen, hoe moet je zelf behangen?Behangen kun je zelf doen. Er zijn vele soorten behang te koop. Kies eerst het soort dat je wilt gebruiken. Heb je een b…
Behangen zoals een vakmanOm de zoveel tijd kan een kamer wel eens een nieuw kleurtje of motiefje gebruiken. Dit kan de uitstraling van de kamer d…
Klussen in huis: behangenKlussen in huis: behangenBehangen behoort tot een van de meest voorkomende klussen in huis. Met deze tips van de professionele behanger draait u…

Beste periode voor buitenschilderwerkBeste periode voor buitenschilderwerkDe verfkwast kan je niet zomaar te pas en te onpas tevoorschijn halen, althans niet voor buitenschilderwerk. Wie onder o…
Schilderen van kunststof deuren, ramen, kozijnen en meubelenSchilderen van kunststof deuren, ramen, kozijnen en meubelenHet schilderen van harde kunststof. Kunststof deuren en kozijnen in de woning worden over het algemeen als onderhoudsvri…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Byrev, Pixabay
  • Behangen-schilderen.nl
  • Mobiele Verf Service
Reactie

Sjon, 11-01-2017
Kan je behang zo op een houten plaat behangen of moet er een ondergrond op het hout? Reactie infoteur, 11-01-2017
Beste Sjon,

Dat ligt aan de soort hout en het type behang en de beoogde functie.
Over het algemeen is het verstandiger het hout eerst met een isoleer voor te bewerken om te voorkomen dat inhoudsstoffen (verkleuring) in het hout door de het waterbestanddeel in de lijm worden opgeweekt en vervolgens verkleuring/vlekken in het behang kunnen geven.

Mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 10-12-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.