Zelf behangen: voorbereiding

Zelf behangen: voorbereiding Zelf behangen: behang en behangplaksel uitzoeken, muur klaar maken, voorbereiding. Zelf behangen is leuk en bespaart een hoop geld uit. Tips om zelf te behangen zoals het gladmaken van de muur, behangplaksel uitkiezen, het juiste behang uitzoeken en de omgeving klusklaar maken.

Behang uitzoeken

Het behang uitzoeken is een leuk gedeelte van dit karwei. Bedenk goed welke kleur of welk patroon men wil nemen. Wanneer er een bepaald patroon in het behang zit, moet deze verspringen of recht naast elkaar worden gehangen. Voor de beginnende behanger kan dit wat lastiger werken.

Let ook op afwasbaarheid van het behang. Behang dat veel in aanraking komt met handen of hoofd (zoals achter het bed) zal sneller vies worden. Op de verpakking van het behang staat altijd beschreven in hoeverre deze afwasbaar is. Hoe beter afwasbaar, hoe duurder, maar op de lange duur verdiend zich dit ook weer terug. Vies behang dat niet afgewassen kan worden, zal sneller vervangen moeten worden. Behang op plaatsen waar geen aanraking met de muur voorkomt, behoeft niet sterk afwasbaar te zijn.

Let erop dat de rollen allemaal gelijk zijn wat betreft kleur, bekijk goed het productnummer. Bewaar de kassabon goed, een afwijkende kleur in een rol behang kan men meestal wel weer ruilen. Behang is te koop in de doe-het-zelf zaak, de bouwmarkt of bij de behangspecialist.

Behangplaksel

Er zijn verschillende soorten behangplaksel te koop. Het soort plaksel is afhankelijk van het soort behang. Zo is er vliesbehanglijm, glasvezelbehanglijm, lijm voor extra zwaar behang, vinylbehanglijm, lijm voor vochtige ruimtes en behangplaksel voor alle soorten behang. Pas het soort plaksel aan op het behang, anders is er een kans dat het behang weer snel loslaat.

Oud behang verwijderen

Behangen kan over oud behang heen, wanneer deze zeer goed vastgehecht zit en geen luchtbellen, scheuren of bobbels vertoont. Beter is om oud behang te verwijderen, het nieuwe behang hecht dan beter. Bepaalde soorten behang moeten sowieso verwijderd worden omdat hier geen nieuw behang op hecht.

Oud behang verwijderen is soms een heel karwei. Peuter een hoekje van het behang lis en trek deze schuim omlaag of omhoog. Ga zo de gehele muur af. Een groot gedeelte kan op deze manier verwijderd worden. Maak vervolgens het overgebleven behang nat door het met een spons in te wrijven. Gebruik hiervoor lauw tot warm water met afwasmiddel of een afweekmiddel. Laat het behang even goed nat worden en gebruik vervolgens een plamuurmes om het behang eraf te steken.

Er kan ook gebruik worden gemaakt van een stoommachine, waarmee het behang goed verwijderd kan worden. Een stoommachine is te huur of te koop. Een behangafstomer kost gemiddeld veertig euro en is ideaal voor de klusjesman. Is het voor eenmalig gebruik, dan is huren vaak voordeliger.

De muur klaar maken voor gebruik

Bepaalde muren geven nog wit af. Deze muur moet dan grondig afgeborsteld worden. Eventueel moet er gebruik worden gemaakt van warm water. Wanneer de muur geverfd is met latex, moet deze ook verwijderd worden. Dit kan met behulp van wat spiritus. Schoonmaken met ammoniakwater is ook een prima oplossing. Behandel de muur eventueel voor met een voorstrijkmiddel, vooral bij een sterk zuigende muur is dit aan te raden. Een houten muur kan voorbehandeld worden met een laagje behangplaksel. Laat dit goed drogen voordat begonnen wordt met behangen. Maak alle gaten, scheuren en kieren in de muur dicht met plamuur. Zorg voor een gladde muur. Iedere oneffenheid kan het behang kapot prikken. Ga met een vlakke hand over de wand om te controleren of deze goed glad is. Gebruik eventueel een schuurmachine om de wand glad te krijgen.

Omgeving klusklaar maken

Leg op de vloer folie. Er zal altijd water en plaksel op de vloer terecht komen. Zorg voor een oude tafel of behangtafel. Leg de materialen klaar voor gebruik: behang, behangplaksel, behangschaar, mes, borstels, lijmkwast, nadenroller en eventueel een krukje of ladder. Zorg dat stopcontacten van de muur verwijderd zijn. Wanneer alles gereed is, kan begonnen worden met behangen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Basiskennis voor het behangenBehangen is de doe-het-zelf klus bij uitstek. De meeste rollen behang die in de bouwmarkt over de toonbank gaan, worden…
Klussen in huis & doe het zelf: los zittend behangKlussen in huis & doe het zelf: los zittend behangUw kamer opnieuw behangen is iets wat regelmatig moet gebeuren. Vaak is het zo dat als er pas behangen is, delen van het…
Behangen, hoe moet je zelf behangen?Behangen kun je zelf doen. Er zijn vele soorten behang te koop. Kies eerst het soort dat je wilt gebruiken. Heb je een b…
Vliesbehang; wat zijn de voordelen en hoe breng ik het aan?Vliesbehang is een populaire behangsoort die vanwege de eenvoud en kracht steeds meer in trek aan het raken is. De uniek…

Leidingen in huisLeidingen in huisStappen we ’s morgens de deur uit na een warme douche en een dampende kopje koffie, dan hebben we al heel wat leidingen…
Dakraam plaatsen: vergunningsplichtig?Dakraam plaatsen: vergunningsplichtig?Door het plaatsen van een dakraam kan je meer natuurlijk licht in huis creëren, maar mag je wel zomaar een dakraam plaat…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.