Doe-het-zelf tips voor mooi schilderwerk

Doe-het-zelf tips voor mooi schilderwerk Veel doe-het-zelvers zijn erg handig in het schilderen van houtwerk. Een groot aantal van hen heeft daar geen tips meer voor nodig. Maar de aankomende doe-het-zelver kan die zeker wel gebruiken. In dit artikel is een aantal tips opgenomen die er mede voor kunnen zorgen dat schilderwerk een verfraaiing van de woning of het meubilair betekent.

Grondverf, voorlak en aflak

Een nieuwe verflaag is echter niet alleen voor een mooier effect bedoeld maar ook als bescherming van het hout. Goed schilderwerk is daarbij opgebouwd uit een aantal lagen die tussendoor steeds goed moeten drogen voordat weer verder geschilderd mag worden. Meestal worden drie lagen aangebracht waarbij eerst wordt geschilderd met grondverf, daarna met voorlak en tenslotte wordt een aflaklaag geschilderd. In sommige situaties worden meer aflaklagen of zelfs ook meer grondverflagen aangebracht.

Bijwerken, ontvetten en schuren

Voordat met schilderen wordt begonnen worden eerste alle beschadigingen en oneffenheden bijgewerkt en worden de oppervlakten goed ontvet bijvoorbeeld met ammoniakwater en geschuurd met fijn schuurpapier. Vergeet echter niet het schuurstof te verwijderen waar speciale schuiertjes voor verkrijgbaar zijn. Een alternatief is om het geschuurde werk met een warme natte doek af te nemen waarna het wel goed moet drogen alvorens te schilderen.

Meer doe-het-zelf tips voor schilderwerk

  1. Als oneffenheden glad worden geplamuurd moet dit soms meerdere malen gebeuren omdat plamuur bij het drogen kan krimpen.
  2. Om makkelijker te kunnen werken is het beter om deurkrukken, knoppen en beslag tevoren te verwijderen. Dat kost misschien iets meer tijd dan afplakken maar voorkomt dat er plekjes geraakt worden door de verf die soms moeilijk verwijderbaar zijn.
  3. Het is goed om tijdens het schilderen goed te ventileren maar tocht moet worden voorkomen omdat dan stof op de natte verflaag kan dwarrelen.
  4. Schilderen bij een zeer hoge of zeer lage temperatuur geeft geen mooi resultaat omdat de verf en het hout op een bepaalde temperatuur moeten zijn. Bij een te koude temperatuur bijvoorbeeld kan de verf minder soepel worden. Het best is ook om de verf enige tijd te laten wennen aan de temperatuur van de ruimte.
  5. Nieuwe kwasten kunnen losse haren bevatten. Beter is daarom om geen nieuwe kwasten te gebruiken voor het aflakken maar de kwasten eerst te gebruiken voor grondverf of over schuurpapier te wrijven om de losse haren te verwijderen.
  6. Om zogenaamde zakkers te voorkomen (afdruipende verf) moet de verf na het opbrengen eerst horizontaal worden uitgestreken en daarna met regelmatige verticale streken, die enigszins over elkaar heen vloeien, worden afgewerkt.
  7. Grote vlakken moeten in één keer worden geschilderd omdat na droging van een gedeelte van het werk en daarna verder schilderen, banen zichtbaar kunnen worden.
  8. Een lichte kleur aanbrengen op een donkere ondergrond kan beter in enkele keren met een dunne laag gebeuren dan in één keer met een dikke laag. Dunne lagen drogen strakker op.
  9. Bij het afplakken van ruiten, om te voorkomen dat er verf op het glas komt, kan beter ongeveer 1 millimeter van het glas vrijgelaten worden. Het houtwerk wordt daardoor beter gevrijwaard voor het inwerken van vocht doordat die millimeter van verf wordt voorzien.
  10. Bepaalde soorten afplaktape moeten zo snel mogelijk na het schilderen worden verwijderd omdat dit na volledige droging moeilijker gaat en beschadigingen kan veroorzaken. Maar er is ook speciale schilderstape verkrijgbaar die ook na enige tijd nog goed verwijderbaar is.
  11. Het restant van de verf kan beter in een kleinere pot worden overgegoten om te bewaren om klonten en vellen te voorkomen die kunnen ontstaan als er teveel lucht bij de verf komt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilderen - Noodzaak van het reinigen en schurenSchilderen - Noodzaak van het reinigen en schurenReinigen en schuren bij het schilderen. Bij het schilderen of verven van nieuw of reeds behandeld hout is het altijd ver…
Schilderen Verftechnieken - Effecten met verf aanbrengenSchilderen Verftechnieken - Effecten met verf aanbrengenToepassen van verschillende verftechnieken bij het schilderen. Als variatie op egaal dekkend of transparant schilderwerk…
Tips voor verven; kwasten schoonmaken en opbergenVerven is leuk maar kan ook lastig zijn. Hoe plak je af? Hoe maak je kwasten schoon en hoe bewaar je kwasten? Hoe bewaar…

Tips over goedkoop brandhout verwerkenTips over goedkoop brandhout verwerkenGoedkoop brandhout kan duurkoop worden wanneer je met kettingzaag en kloofmachine werkt. Huren van materiaal is relatief…
Tips over goedkoop brandhout vindenTips over goedkoop brandhout vindenDe nazomer en de herfst zijn goede jaargetijden om de brandhoutvoorraad aan te vullen. Daarom adverteren bedrijven met k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • Woonnet.com
  • Philmossel.nl
  • Ikknapmijnhuisop.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 27-02-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.