Schilderen - Noodzaak van het reinigen en schuren
Reinigen en schuren bij het schilderen. Bij het schilderen of verven van nieuw of reeds behandeld hout is het altijd verstandig een vaste volgorde aan te houden om een duurzaam en strak resultaat te verkrijgen. Hoe bewerkt u het schilderwerk voor? Moet het schilderwerk altijd geschuurd worden? Hoeveel lagen grondverf en/of aflak brengt u aan voor een optimale bescherming? Het hoe en waarom van een goede voorbereiding, de noodzakelijke of gewenste behandelingen tussendoor, de keuze van een verfsysteem en het aanbrengen van voldoende laagdikte van de verf.
Schilderen nieuw hout - Schilderen eerder behandeld hout
Bij het dekkend schilderen van hout zijn de stappen die u het best kunt volgen voor nieuw of geverfd hout in principe gelijk. Bij nieuw hout zult u echter eerst een grondverf aan moeten brengen voor een optimale hechting en "vulling" van de ondergrond. Daarnaast openbaren eventuele onregelmatigheden in de houten ondergrond zich het best nadat grondverf is aangebracht (beschadigingen, knoesten, scheuren, grove jaarringen).
Los van de ligging van het te schilderen hout ten opzichte van de zon, de weersinvloeden, milieu-invloeden en fysieke belasting van het schilderwerk, geldt dat een zo glad en strak mogelijk geschilderd oppervlak altijd duurzamer zal zijn, dan onvoldoende voorbehandeld of ruw geschilderd hout .
Hoe en waarom vóór het schilderen
Waarom eerst reinigen/schoonwassen en daarna schuren
Het nieuwe of onbehandelde hout zal - in meer of mindere mate - altijd vuil of vet zijn, of productgebonden inhoudsstoffen bevatten. Bij niet
reiniging van bedoelde stoffen of onvoldoende voorbereiding kunnen later hechtingsproblemen in de verflaag ontstaan. In eerste instantie kan het geverfde hout er wel goed uit zien, maar op termijn zullen de eerste gebreken zich openbaren, daar waar de ondergrond onvoldoende gereinigd of voorbehandeld is.
Welke eisen worden er aan de ondergrond gesteld
Voor een strak en duurzaam resultaat moet de te schilderen ondergrond schoon, vetvrij, stofvrij en voldoende droog zijn.
Bij welke temperatuur of luchtvochtigheid schilderen
Er kan buiten -met een terpentine afdunbare verf- geschilderd worden bij een temperatuur tussen de 5 en 25 graden en een luchtvochtigheid van maximaal 80%. Temperatuur en luchtvochtigheid hebben wel invloed op de droging van de verf. Houd hier bij de planning rekening mee.
Waarom eerst reinigen/schoonwassen en nadien schuren
Schuurt u voordat het te schilderen oppervlak gereinigd is, dan schuurt u vet en vuil in de schuurkrassen, wat later hechtingsproblemen kan geven. Daarnaast zal het schuurpapier eerder dichtslibben en minder goed of lang bruikbaar zijn.
Welke grofte van het schuurpapier kiezen
Gebruik voor het schilderwerk buiten een goede kwaliteit schuurpapier met korrel 120 of 180 bij periodiek onderhoud. Voor (ruw) nieuw hout kan grover schuurpapier noodzakelijk zijn voor de eerste arbeidsgang. Bij het binnenshuis schilderen is de grofte van het schuurpapier sterk afhankelijk van de ondergrond en het beoogde resultaat. Denk aan een korrelgrofte van 180 voor het gangbare schilderwerk tot een korrelgrofte van 1200 voor het fijne werk (waterproof).
Hoe en waarom tijdens het schilderen
Moet nieuw hout behandeld worden met grondverf
Bij een dekkend verfsysteem moet u de ondergrond voorbehandelen met grondverf, omdat de afschilderverf anders te veel wegzinkt in de ondergrond en er een mindere hechting verkregen wordt. Een verfsysteem heeft een opbouw van schraal (grondverf) naar vet (zijdeglans of hoogglans verf).
Bij een dekkende beits of éénpotssysteem of schakelverf hoeft in principe geen grondverf aangebracht te worden alvorens te gaan schilderen, alhoewel dit bij een poreuze ondergrond wel raadzaam kan zijn.
Hoeveel lagen grondverf aanbrengen op nieuw hout
Op nieuw hout is het raadzaam minimaal één, maar bij voorkeur twee lagen grondverf aan te brengen voor een goede basis van het schilderwerk. Tussen de eerste en tweede grondlaag in kunt u dan de noodzakelijke plamuur- of reparatiewerkzaamheden uitvoeren.
Is plamuren of kitten verstandig
Plamuur en kit sluiten de ondergrond af, zodat de verf op de bewerkte plekken niet meer vochtregulerend is. Werk zo spaarzaam mogelijk met deze producten. Voor reparatie en afdichten van kieren, naden en glaskanten en/of voor een strak resultaat zal er toch geplamuurd en/of
gekit moeten worden. Doe dit bij voorkeur alleen waar dit een functie heeft (liggende delen, verstekken en overgangen).
Moet er tussen verflagen geschuurd worden
Schuren heeft tot doel om de ondergrond glad te maken en om een goede hechting te verkrijgen voor een volgende verflaag. Schuur tussen iedere arbeidsgang licht en maak stofvrij. Ga van grof naar fijn: bijvoorbeeld van schuurkorrel 120 naar schuurkorrel 180 (voor het afschilderen). Zorg dat de grofte van het schuurpapier niet groter is dan 60 (b.v. 120 - 180) omdat het fijnere schuurpapier anders de krassen van het grovere schuurpapier niet effent.
Is tussendoor reinigen van de verflaag noodzakelijk
Bent u in staat het schilderwerk achter elkaar af te werken, dan is tussendoor reinigen niet nodig. Ligt er tussen de arbeidsgangen meerdere dagen en/of zijn er slechte weers- of omgevingsomstandigheden (zware industrie, snelweg, de kust), dan kan het noodzakelijk zijn de ondergrond opnieuw te reinigen alvorens een nieuwe laag verf op te brengen.
Welk soort of kwaliteit verf gebruiken
Kies bij voorkeur een
professionele verf of een verf van een A-merk. Over het algemeen zijn deze duurzamer, werken soepeler en vloeien mooier door. Bij een rendement van de verf van 12 á 16 m2 per liter zullen de kosten beheersbaar blijven.
Hoeveel lagen verf bij het afschilderen
Breng bij nieuw hout voor een optimale bescherming drie á vier lagen verf aan; twee lagen grondverf en twee lagen afschilderverf. Bij regulier onderhoud van bestaand schilderwerk kunt u doorgaans volstaan met twee lagen afschilderverf. Een gelijkmatig opgebrachte droge verflaag is ongeveer 30 á 40 Mu/Micron dik (duizendste deel van een millimeter). Dit betekent dat één laag verf niet veel dikker zal zij dan een sigarettenvloeitje.
Hoe lang duurt het tot de verf droog is
Afhankelijk van het type verf en de omgevingsinvloeden en de temperatuur kan de verf al na een uur tot enige uren droog aanvoelen. De verf is dan echter nog niet doorgedroogd en nog kwetsbaar. Houd de droogtijden die de fabrikant op de verpakking aangeeft aan. Het goed doordrogen en uitharden van de verf kan zelfs tot enkele weken duren.
Hoe blijven kwasten en rollers goed bruikbaar
De kwasten en rollers die u voor het schilderen gebruikt, laat u afhangen van het type verf dat u gebruikt. Afhankelijk van het type verf (acrylaat, alkydhars) kunt u de
kwasten en rollers goed bewaren, zonder dat u deze tussendoor steeds hoeft te reinigen.
Lees verder