Schilderen - Noodzaak van het reinigen en schuren

Schilderen - Noodzaak van het reinigen en schuren Reinigen en schuren bij het schilderen. Bij het schilderen of verven van nieuw of reeds behandeld hout is het altijd verstandig een vaste volgorde aan te houden om een duurzaam en strak resultaat te verkrijgen. Hoe bewerkt u het schilderwerk voor? Moet het schilderwerk altijd geschuurd worden? Hoeveel lagen grondverf en/of aflak brengt u aan voor een optimale bescherming? Het hoe en waarom van een goede voorbereiding, de noodzakelijke of gewenste behandelingen tussendoor, de keuze van een verfsysteem en het aanbrengen van voldoende laagdikte van de verf.

Schilderen nieuw hout - Schilderen eerder behandeld hout

Bij het dekkend schilderen van hout zijn de stappen die u het best kunt volgen voor nieuw of geverfd hout in principe gelijk. Bij nieuw hout zult u echter eerst een grondverf aan moeten brengen voor een optimale hechting en "vulling" van de ondergrond. Daarnaast openbaren eventuele onregelmatigheden in de houten ondergrond zich het best nadat grondverf is aangebracht (beschadigingen, knoesten, scheuren, grove jaarringen).

Los van de ligging van het te schilderen hout ten opzichte van de zon, de weersinvloeden, milieu-invloeden en fysieke belasting van het schilderwerk, geldt dat een zo glad en strak mogelijk geschilderd oppervlak altijd duurzamer zal zijn, dan onvoldoende voorbehandeld of ruw geschilderd hout .

Hoe en waarom vóór het schilderen

Waarom eerst reinigen/schoonwassen en daarna schuren

Het nieuwe of onbehandelde hout zal - in meer of mindere mate - altijd vuil of vet zijn, of productgebonden inhoudsstoffen bevatten. Bij niet reiniging van bedoelde stoffen of onvoldoende voorbereiding kunnen later hechtingsproblemen in de verflaag ontstaan. In eerste instantie kan het geverfde hout er wel goed uit zien, maar op termijn zullen de eerste gebreken zich openbaren, daar waar de ondergrond onvoldoende gereinigd of voorbehandeld is.

Welke eisen worden er aan de ondergrond gesteld

Voor een strak en duurzaam resultaat moet de te schilderen ondergrond schoon, vetvrij, stofvrij en voldoende droog zijn.

Bij welke temperatuur of luchtvochtigheid schilderen

Er kan buiten -met een terpentine afdunbare verf- geschilderd worden bij een temperatuur tussen de 5 en 25 graden en een luchtvochtigheid van maximaal 80%. Temperatuur en luchtvochtigheid hebben wel invloed op de droging van de verf. Houd hier bij de planning rekening mee.

Waarom eerst reinigen/schoonwassen en nadien schuren

Schuurt u voordat het te schilderen oppervlak gereinigd is, dan schuurt u vet en vuil in de schuurkrassen, wat later hechtingsproblemen kan geven. Daarnaast zal het schuurpapier eerder dichtslibben en minder goed of lang bruikbaar zijn.

Welke grofte van het schuurpapier kiezen

Gebruik voor het schilderwerk buiten een goede kwaliteit schuurpapier met korrel 120 of 180 bij periodiek onderhoud. Voor (ruw) nieuw hout kan grover schuurpapier noodzakelijk zijn voor de eerste arbeidsgang. Bij het binnenshuis schilderen is de grofte van het schuurpapier sterk afhankelijk van de ondergrond en het beoogde resultaat. Denk aan een korrelgrofte van 180 voor het gangbare schilderwerk tot een korrelgrofte van 1200 voor het fijne werk (waterproof).

Hoe en waarom tijdens het schilderen

Moet nieuw hout behandeld worden met grondverf

Bij een dekkend verfsysteem moet u de ondergrond voorbehandelen met grondverf, omdat de afschilderverf anders te veel wegzinkt in de ondergrond en er een mindere hechting verkregen wordt. Een verfsysteem heeft een opbouw van schraal (grondverf) naar vet (zijdeglans of hoogglans verf).
Bij een dekkende beits of éénpotssysteem of schakelverf hoeft in principe geen grondverf aangebracht te worden alvorens te gaan schilderen, alhoewel dit bij een poreuze ondergrond wel raadzaam kan zijn.

Hoeveel lagen grondverf aanbrengen op nieuw hout

Op nieuw hout is het raadzaam minimaal één, maar bij voorkeur twee lagen grondverf aan te brengen voor een goede basis van het schilderwerk. Tussen de eerste en tweede grondlaag in kunt u dan de noodzakelijke plamuur- of reparatiewerkzaamheden uitvoeren.

Is plamuren of kitten verstandig

Plamuur en kit sluiten de ondergrond af, zodat de verf op de bewerkte plekken niet meer vochtregulerend is. Werk zo spaarzaam mogelijk met deze producten. Voor reparatie en afdichten van kieren, naden en glaskanten en/of voor een strak resultaat zal er toch geplamuurd en/of gekit moeten worden. Doe dit bij voorkeur alleen waar dit een functie heeft (liggende delen, verstekken en overgangen).

Moet er tussen verflagen geschuurd worden

Schuren heeft tot doel om de ondergrond glad te maken en om een goede hechting te verkrijgen voor een volgende verflaag. Schuur tussen iedere arbeidsgang licht en maak stofvrij. Ga van grof naar fijn: bijvoorbeeld van schuurkorrel 120 naar schuurkorrel 180 (voor het afschilderen). Zorg dat de grofte van het schuurpapier niet groter is dan 60 (b.v. 120 - 180) omdat het fijnere schuurpapier anders de krassen van het grovere schuurpapier niet effent.

Is tussendoor reinigen van de verflaag noodzakelijk

Bent u in staat het schilderwerk achter elkaar af te werken, dan is tussendoor reinigen niet nodig. Ligt er tussen de arbeidsgangen meerdere dagen en/of zijn er slechte weers- of omgevingsomstandigheden (zware industrie, snelweg, de kust), dan kan het noodzakelijk zijn de ondergrond opnieuw te reinigen alvorens een nieuwe laag verf op te brengen.

Welk soort of kwaliteit verf gebruiken

Kies bij voorkeur een professionele verf of een verf van een A-merk. Over het algemeen zijn deze duurzamer, werken soepeler en vloeien mooier door. Bij een rendement van de verf van 12 á 16 m2 per liter zullen de kosten beheersbaar blijven.

Hoeveel lagen verf bij het afschilderen

Breng bij nieuw hout voor een optimale bescherming drie á vier lagen verf aan; twee lagen grondverf en twee lagen afschilderverf. Bij regulier onderhoud van bestaand schilderwerk kunt u doorgaans volstaan met twee lagen afschilderverf. Een gelijkmatig opgebrachte droge verflaag is ongeveer 30 á 40 Mu/Micron dik (duizendste deel van een millimeter). Dit betekent dat één laag verf niet veel dikker zal zij dan een sigarettenvloeitje.

Hoe lang duurt het tot de verf droog is

Afhankelijk van het type verf en de omgevingsinvloeden en de temperatuur kan de verf al na een uur tot enige uren droog aanvoelen. De verf is dan echter nog niet doorgedroogd en nog kwetsbaar. Houd de droogtijden die de fabrikant op de verpakking aangeeft aan. Het goed doordrogen en uitharden van de verf kan zelfs tot enkele weken duren.

Hoe blijven kwasten en rollers goed bruikbaar

De kwasten en rollers die u voor het schilderen gebruikt, laat u afhangen van het type verf dat u gebruikt. Afhankelijk van het type verf (acrylaat, alkydhars) kunt u de kwasten en rollers goed bewaren, zonder dat u deze tussendoor steeds hoeft te reinigen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilderen - Gebreken in ondergrond, verflaag en oplossingenSchilderen - Gebreken in ondergrond, verflaag en oplossingenVertonen zich gebreken in de ondergrond of de verflaag bij het schilderen? Een goede voorbehandeling en voldoende zicht…
Doe-het-zelf tips voor mooi schilderwerkDoe-het-zelf tips voor mooi schilderwerkVeel doe-het-zelvers zijn erg handig in het schilderen van houtwerk. Een groot aantal van hen heeft daar geen tips meer…
Schilderen Verftechnieken - Effecten met verf aanbrengenSchilderen Verftechnieken - Effecten met verf aanbrengenToepassen van verschillende verftechnieken bij het schilderen. Als variatie op egaal dekkend of transparant schilderwerk…

Tapijtlijm verwijderenTapijtlijm verwijderenHet verwijderen van tapijtlijm is een lastige, vervelende en meestal langdurige klus. Vooral lijmresten op een trap kunn…
Hoe bespaar ik op mijn dakkapel?Het laten plaatsen van een dakkapel is een grote uitgave. Toch zijn er eenvoudige manieren om voordelig een dakkapel te…
Bronnen en referenties
  • Behangen-Schilderen.nl
  • Mobile Verf Service
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 12-04-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.