Honderden euro's besparen op de verwarming van je huis

Honderden euro's besparen op de verwarming van je huis Het verwarmen van je huis is een behoorlijke kostenpost: een gemiddeld huishouden is snel tussen de 1000 en 2000 per jaar aan gas kwijt. Er zijn verschillende manieren om op je stookkosten te besparen. Dat kan door goed ventileren en goed isoleren. Ook kan het veel opleveren om de thermostaat lager te zetten en om de verwarming steeds op tijd uit te zetten. Een nieuwe HR-ketel kan een besparing van honderden euro's opleveren. Overstappen naar een andere energiemaatschappij is ook te overwegen. Een gemiddeld huishouden in Nederland is al snel 1.000 per jaar kwijt aan stookkosten en dat kan oplopen tot ver boven de 1.500 (zie de tabel hieronder). Voor het verwarmen van je huis heb je behoorlijk wat gas nodig, en gas wordt steeds duurder. Gelukkig zijn er verschillende manieren om op je gasrekening te besparen. Als je hier actief mee bezig gaat ben je mogelijk honderden euro's per jaar minder kwijt.

Gasverbruik (m2) per jaarKosten per jaar ()
Flat1050850
Rijtjeshuis14501050
Hoekwoning of twee-onder-één-kap18001300
Vrijstaand huis24001700
www.nibud.nl (2015)

Goed ventileren

Vochtige lucht is moeilijker te verwarmen dan droge lucht. Wanneer het vochtig is in huis zal je verwarming daarom langer aan moeten staan om de juiste temperatuur te bereiken. Je kunt besparen op je stookkosten door regelmatig te ventileren. Hierdoor voer je vochtige lucht af en drogere lucht aan. Wanneer je dit op de juiste manier doet kan je dit meer dan 50 per jaar opleveren.

Er zijn daarbij wel een aantal zaken waar je op moet letten. Wanneer het vochtig is buiten heeft het geen zin om de ramen en deuren open te zetten. Waarschijnlijk is de lucht in dit geval buiten vochtiger dan binnen. Ook is het niet verstandig om te gaan ventileren wanneer je het binnen net warm gestookt hebt. dan verlies je namelijk weer veel kostbare warmte. Je kunt het beste ventileren voordat je begint met stoken. In nieuwere huizen is ventileren niet altijd nodig, omdat deze vaak beschikken over een goed ventilatiesysteem. Met een vochtigheidsmeter kun je de luchtvochtigheid in de gaten houden.

De thermostaat lager zetten

Wanneer je de thermostaat 1 graad lager zet, levert dat een besparing op van 7%. Wanneer je dit een heel jaar volhoudt is dat 50 tot 100. Je moet uiteraard ook enigszins comfortabel leven en geen kou lijden in je eigen huis. Maar misschien kun je je iets warmer aankleden (vooral in de winter) en vaak kun je ook wennen aan een iets lagere temperatuur.

De verwarming op tijd uitzetten

Wanneer je een beetje let op je stookkosten, zet je de verwarming 's nachts uit. Wanneer je dat niet doet ben je namelijk honderden euro's per jaar extra kwijt. Echter, in plaats van de thermostaat lager zetten als je naar bed gaat, kun je dit ook al een uur of anderhalf uur doen voordat je de kamer verlaat en je bed in duikt. Door dit consequent te doen kun je kun je een bedrag besparen van 30 tot 50 per jaar. Wanneer je de thermostaat omlaag kunt doen, zonder in de kou te komen zitten, hangt af van de isolatie van je huis. In een goed geïsoleerd huis kun je de verwarming misschien zelfs halverwege de avond al uitzetten.

Isoleren van verwarmingsbuizen

Met het isoleren van verwarmingsbuizen in ruimtes waar je niet (regelmatig) stookt kun je per jaar een kleine 20 besparen. Dat is misschien niet veel, maar verwarmingsbuizen isoleren kun je heel makkelijk zelf doen en kost niet veel tijd.

Het dak isoleren

Een omvangrijkere klus is het isoleren van je dak. Dit kan je echter ook veel meer geld opleveren. Wanneer de ruimte onder je dak niet verwarmd is, levert dit ongeveer 3 per m2 dakoppervlak op. Wanneer je je zolder wel verwarmd kan een goede isolatie een besparing opleveren van 7 per m2 dakoppervlak. Dit betekent dus al snel enkele honderden euro's winst. Het dak isoleren kun je laten doen door een bedrijf. Dan duurt het wel een aantal jaren voordat je de investering terugverdiend hebt.

Je kunt ook zelf het dak isoleren, maar daarbij is het wel belangrijk dat je weet wat je doet. Meestal is het bijvoorbeeld beter om van buitenaf te isoleren in plaats van binnenuit. Laat je goed adviseren door mensen die hier verstand van hebben. Neem eventueel een klusjesman in de arm waarmee je samen het dak isoleert. Hiermee bespaar je veel kosten (doordat je ook veel arbeid zelf verricht), maar als het een goede klusjesman is gebeurt het wel op een professionele manier.

Een nieuwe HR-ketel

Een ingreep die in bepaalde gevallen honderden euro's op kan leveren is de aanschaf van een nieuwe HR-ketel. Sommige ketels gaan meer dan 20 jaar mee. Op zich is dat gunstig, want een CV-ketel is duur in aanschaf. Echter, een ketel van 20 jaar oud heeft veel meer gas nodig om dezelfde prestaties te leveren dan een nieuwe HR-ketel. Dit verschil kan zo groot zijn dat het loont om de oude ketel weg te doen voordat deze serieuze mankementen begint te vertonen.

Ter oriëntatie kun je op internet de verschillende HR-ketels met elkaar vergelijken en zien wat hun prestaties zijn. Het is moeilijk om deze prestaties precies te vergelijken met die van je huidige ketel. Maar ook daarover kun je op internet informatie vinden.

Er zijn ook andere investeringen die je kunt doen om je energiekosten te verlagen.

Energiemaatschappijen vergelijken

Alle bovenstaande tips gaan over het verminderen van het gasverbruik. Er is echter nog een andere manier om op stookkosten te besparen. Door over te stappen op een andere energiemaatschappij kun je tot 100 per jaar besparen. Verschillende energiemaatschappijen stunten zo nu en dan met hun tarieven en hebben leuke aanbiedingen voor mensen die naar hen overstappen. Het kost wel wat energie, maar je hoeft er niet voor te klussen om op deze manier wat winst te pakken. Het loont de moeite om regelmatig de verschillende tarieven voor gas en elektriciteit te checken. De aanbieder die op dit moment de goedkoopste is, hoeft namelijk niet de goedkoopste te blijven. Dat kan na een half jaar al weer heel anders zijn.

Lees verder

© 2012 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwarming een graadje lager kunnen zettenVerwarming een graadje lager kunnen zettenU kunt geld besparen en het milieu minder belasten door goed te letten op uw gasverbruik. Aan de andere kant wilt u niet…
Energiebesparingstips: gas en verwarmingEnergiebesparingstips: gas en verwarmingDe energieprijzen stijgen nog altijd. Het loont daarom energie te besparen. De verwarming (van water) is wellicht de gro…
Verwarming een graadje lagerOp jaarbasis kunt u veel geld besparen door uw verwarming standaard één graadje lager te zetten. Het is echter niet de b…
Besparen op verwarming van je woning 10 tipsBesparen op verwarming van je woning 10 tipsEen gemiddeld Nederlands gezin verbruikt in een jaar ongeveer 1600 m³ gas en betaalt daar bijna 100 euro per maand voor…

Wonen: Warm rood in de woningWonen: Warm rood in de woningRood is een kleur die veel mensen iets doet en met rood gaan we 2012 in. Een kleur die behalve mooi ook verklaarbaar is…
Met mooie kamerplanten het nieuwe jaar inMet mooie kamerplanten het nieuwe jaar inWe kunnen het ons wellicht nog niet helemaal voorstellen, maar het komt er wel degelijk aan het voorjaar. Sinds de laa…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.