Met mooie kamerplanten het nieuwe jaar in

Met mooie kamerplanten het nieuwe jaar in We kunnen het ons wellicht nog niet helemaal voorstellen, maar het komt er wel degelijk aan … het voorjaar. Sinds de laatste week van december lengen de dagen weer en gaat de natuur in een rustig tempo weer aan de slag met haar “materiaal”. Om het proces iets eerder een gevoel bij te zetten, kan je alvast met je woning beginnen.

De kamerplant

Een voordeel is wel dat de plant in de koude maanden van jaar in ruste is en weinig verzorging nodig heeft. Maar prima om op deze manier in een rustig tempo naar de ontwaking van de natuur te gaan, nu binnen morgen buiten.

Opzet maken

Eyecatcher

Als je met je huiskamer, keuken en/of andere vertrekken in huis of kantoor aan de slag gaat, is het goed een plannetje te maken. Een plan over waar je planten wilt plaatsen (let hierbij goed op de hoeveel licht welke de plant zal krijgen), maar ook of de plant oneerbiedig “opvulling” van de ruimte is of dat het juist een eyecatcher moet worden. Een eyecatcher heeft behalve een prominente plaats ook een opvallend uiterlijk. En wat jij als bewoner mooi vindt, maakt of je het als een opvallende plant ervaart. Natuurlijk heb je nog wat “hulpmiddelen” als een aparte pot waar de plant in staat, op een zuil (ooghoogte doet het nu eenmaal goed) en of je de plant ook nog uit kunt lichten met een mooie lamp.

Opvulling

Maar opvulling is ook belangrijk, want als je bijvoorbeeld met relatief weinig kleur werkt en in enkele hoeken een mooie hardgroene of bontgekleurde plant zet, kan het zomaar de kleur ophalen in huis. Zo kan een overwegend grijze / off white huiskamer met enkele groene planten en wat andere hardgroene (of limegroene) accessoires of juist een andere contrasterende kleur als hard roze, de kamer net die boost geven om het een warm natuurlijk gevoel te geven. Als je dan ook nog kijkt naar planten die een bepaalde tijd van het jaar bloemen dragen, dan kan je dit aspect nog meer benadrukken.

Rust

Groen kan ook rust geven en werk dan met niet teveel verschillende planten en combineer zelfs met planten binnen een soort. Dit geeft meer eenheid in de ruimte. Verder werkt symmetrie rust in de hand en dat kan je al bewerkstelligen met de planten die je bijvoorbeeld op de vensterbank zet of in een erker.
Heb je meer meubelen symmetrisch in je woning staan, bekijk dan waar planten het beeld kunnen benadrukken.

Of ben je van het minimalisme en wil je zo weinig mogelijk in de ruimte, dan is ook een grote opvallende plant fraai. Dit kan van alles zijn, waar de ene mens een enorme cactus prachtig vindt, zal weer iemand anders voor een enorme palm gaan.

Niet voor de hand liggend

Wil je in huis ook nog verrassen, kijk dan naar niet direct voor de hand liggende ruimtes (zoals de woonkamer) om een leuke plant neer te zetten. De meeste mensen hebben bijvoorbeeld een saai toilet … heb je daglicht in de ruimte, bekijk dan of je ruimte hebt om een leuke plant neer te zetten. De badkamer is bij uitstek geschikt voor de krulvaren of de slagersplant. Maar er is meer mogelijk, wellicht kan je nog een groene verrassing op de badkamer kwijt.
Maar ook een vaak wat saaie studeer- of hobbykamer kan je opvrolijken met leuke planten, de hal en uiteraard ook de keuken. Heb je een serre, dan kan je je lol helemaal op. Immers, de serre leent zich bij uitstek voor mooie planten. Heb je grote ramen, bekijk dan goed welke planten je in het volle dag- c.q. zonlicht kunnen zetten.

Tot slot

Feitelijk kan de plant, als er licht bij komt, altijd en overal. Maak er gebruik en zie de plant niet alleen als opvulling van de huiskamer. Met een juiste toepassing kan je juist met planten iets speciaals doen … en verwaarloos de pot waar de plant in staat niet. Dit kan het net afmaken.
Zo brengen we met meubelen de tuin bij de kamer en met kamerplanten brengen we de kamer bij de tuin. Die eenheid maakt het een geheel. Neem er de tijd voor en maak er iets moois van!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke kamerplanten hebben weinig water nodig?Welke kamerplanten hebben weinig water nodig?Lukt het niet om je planten mooi te houden? Geef je altijd te veel of te weinig water? Kies dan voor makkelijke kamerpla…
Luchtzuiverende planten voor schone lucht en gezondheidLuchtzuiverende planten voor schone lucht en gezondheidUw woonkamer opfleuren met kamerplanten is altijd leuk. Nog leuker wordt het als de kamerplant niet alleen decoratief is…
Grote KamerplantenEen grote kamerplant in huis is niet alleen mooi. Het geeft ook sfeer en kleur in je huis. Helaas zijn niet alle huizen…
De Palm, koningin in het plantenrijkDe Palm, koningin in het plantenrijkDe palm is al vaker de koningin van het plantenrijk genoemd. Maar zelden dat iemand een van de vele palmsoorten niet moo…

Honderden euro's besparen op de verwarming van je huisHonderden euro's besparen op de verwarming van je huisHet verwarmen van je huis is een behoorlijke kostenpost: een gemiddeld huishouden is snel tussen de €1000 en €2000 per j…
Kerst in je kamerKerst in je kamerDe leukste periode van het jaar moet toch wel kerst zijn. De feestdag die al honderden jaren gevierd wordt en tot op de…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-12-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.