Een eigen interieur (thuis) creëren
Veel mensen vinden het lastig om – zodra ze een woning gevonden hebben – deze in te richten. Was het eerst door het bestaande interieur heenkijken om de mogelijkheden te zien, als het eenmaal zover is, moet het ingericht worden.
Basis
Het is te gemakkelijk, als je er voor kiest een soort toonzaal een-op-een te plakken in je nieuwe woning. Een huis goed inrichten is niet gemakkelijk en dat moet je je vooraf realiseren. Maar met beleid kom je een heel eind.
Natuurlijk zijn de opstellingen in de meubeltoonzalen professioneel opgezet. Maar aangezien het erg grote ruimtes zijn, krijg je toch niet hetzelfde als thuis. Daarbij gesteld dat dit ook helemaal niet nodig is. Je moet immers je eigen huis of liever je eigen thuis creëren.
Begin met het bekijken in winkels en op internet wat er allemaal is. Laat alle stijlen op je inwerken en laat de stijlen van vrienden en familie op je inwerken. Wat voelt goed en wat niet (en dan niet tot op detailniveau).
Hoe pak je het aan?
Hoe ga je te werk als je eenmaal moet beginnen aan het inrichten van de ruimte(s). Onderstaand een aantal aspecten waar je aan kunt denken als je met beleid aan de slag wilt gaan.
- Begin met het hebben van de juiste maten van de in te richten ruimte(s) inclusief de ramen en deuren.
- Bedenk waar je wat - in grote lijnen – welke stijl je het meest aanspreekt (daarmee niet gesteld dat je geen stijlen kunt combineren).
- Bepaal de vloer en de basisstukken voor in de ruimte(s) in stijl, vorm en kleur.
- Vul deze grofweg in op een plattegrond. Los van de stijl is het goed te bekijken of het niet de iel of juist te grof voor de ruimte is. Een goed interieur voldoet – naast de gewenste stijl – ook aan de haalbaarheid in proportie.
- Als dit bepaald is, is het goed naar verdere aankleding te kijken in de stijl van de basisstukken.
- Als het niet in dezelfde stijl is, is het goed te bekijken of de verdere aankleding past bij de basisstukken. Houdt lampen bij de basisstukken, maar ook stoffen voor gordijnen, grand foulards of vloerkleden.
Natuurlijk is de invulling nog niet helemaal klaar, maar kleinere spullen kennen geen levertijd van maanden en zijn snel gekocht. Dit kan ook met lampen en stoffen voor de ramen of op de vloer. Laat alles op je inwerken en bekijk waar een schilderij of spiegel mooi bij staat, misschien moet er een andere lijst omheen en die ooit gekregen fraaie vazen, passen ze bij je interieur.
Combineer in interieur
Een toonzaal in huis is een huis waarin niet geleefd wordt, althans zo lijkt het. Een huis moet het comfort hebben waar een persoon een gezin in kan leven en waar je niet bang bent een kleedje, bank of stoel vies te maken.
Daarnaast is het goed om te combineren om er je eigen draai aan te geven. Een bepaalde basisstijl kan best met iets uit een andere stijl gecombineerd worden. Dat merk je als je er mee aan de slag gaat. Er is voor ieder wat wils, dus probeer de kleine spulletjes – die het huis juist afmaken – allemaal uit.
Ook voor kleine spullen als fotolijstjes, kaarsenstandaard of kunstvoorwerp geldt vaak dat je het moet zien om te weten of het goed gecombineerd kan worden met hetgeen je aan basis gecreëerd heb in je eigen woning.
Een voordeel is de meubelzaak die ook een afdeling voor “het kleine spul” heeft. Andersom zie je minder, dus let goed op wat je in een dergelijke winkel aan stijl ziet die je thuis hebt en probeer je nieuw aan te schaffen object erbij te plaatsen. De ene zaak zal je geld teruggeven en de ander zal het mogelijk maken om te ruilen of een tegoed bon geven. Maar informeer er wel altijd naar. Het kan thuis altijd anders uitpakken … en bewaar je kassabonnen dus goed.
Een rustplek in huis?
De een wil een druk, vol huis en de ander zoekt juist een rustplek in het huis. Dit laatste zie je – in een maatschappij waar meer moet en kan - steeds meer en rust kan gecreëerd worden door:
- Een beperkt aantal kleuren te werken. Zachte natuurtinten eventueel met een iets scherpere (wat harder aangezet) kleur.
- Symmetrie in huis, door middel van de basisstukken op elkaar af te stemmen, maar kan ook door lampen, kandelaren of kussens gelijk te houden.
- Ruimte creëren, niet alles vol zetten.
- Weinig kleine spulletjes, snuisterijtjes in huis.
Tot slot
Of je strak modern, landelijk klassiek, landelijk country of koloniaal prefereert, alles is goed zolang jij je er prettig bij voelt en langzaam je eigen plek creëert. En een nieuwe woning hoeft niet in drie weken helemaal klaar zijn. Laat het langzaam “je eigen” worden en neem er dus de tijd voor.