Wat doet een interieurarchitect?

Wat doet een interieurarchitect? Een huis inrichten is voor iemand met creatieve en inspirerende ideeën een genot. Voor anderen ligt dat anders, en levert het inrichten van interieur kopzorg op. Een eigen woonsfeer creëren die het karakter en de stijl van de huiseigenaar uitademt, kan inderdaad een hele klus zijn en dan is interieuradvies niet helemaal overbodig. Alleen al verlichting in het interieur plaatsen, kan een woonsfeer in het interieur maken of breken. Maar wat doet een interieurarchitect?

Woonsfeer

Iedereen die een huis koopt of heeft gekocht, wil graag dat het interieur van de woning de woonsfeer uitademt die past bij de persoonlijkheid van de bewoner(s). Bij het inrichten van een huis zijn er zaken die iedereen wel kan bedenken: een mooi schilderij boven de bank, een leuk kleed op de vloer, hier en daar verlichting. Maar om een unieke stijl te creëren in je interieur, kom je er daarmee niet. Zeker niet als je juist geen eenheidsworst wilt, en net even iets aparters wilt. Maar ook het feit dat het interieur zó wordt vormgegeven dat de woning tot zijn recht komt, is zeker niet onbelangrijk. De interieurarchitect zorgt ervoor dat de woonsfeer in het interieur naar je wensen en persoonlijkheid vorm krijgt. Bij zijn werkzaamheden houdt de interieurarchitect dus goed rekening met de mens achter het interieur.

Inrichting helemaal bij je past

Er zijn natuurlijk de interieurbladen en woonprogramma's om inspiratie op te doen. Daarmee kom je al een heel eind. Een interieurarchitect echter, ziet over het algemeen meer dan jijzelf. Is jou favoriete keuze voor verlichting, meubelstukken, accessoires echt wel geschikt voor in de woning die je bezit? Hoe creëer je een ruimtelijke woonsfeer? De interieurarchitect zet wie je bent en wat je wilt om in een inrichting waarin je je helemaal kunt vinden en waarin je woning compleet tot zijn recht komt.

Interieurwensen bepalen, samen creëren

Een goede interieurarchitect gaat niet onbezonnen te werk, maar heeft tijdens zijn opleiding geleerd om te luisteren, overleggen, de woning te analyseren op sterke en zwakke punten van woningen en aan de hand hiervan een ontwerp te maken. De sterkte-zwakte-analyse van de woning, is het sterke punt van de interieurarchitect. Hij kan dat vrij snel en nauwkeurig inschatten. Hij gaat procesmatig te werk. De architect schept de communicatie tussen hem en bewoner zodanig dat de bewoner gedurende dit proces inspraak heeft. Het is aan te bevelen om zelf wensen op papier te zetten van wat je per se niet wilt en wat je wel wilt, voordat het eerste overleg met de interieurarchitect plaatsvindt. Zo laat je je niet overrompelen door ideeën die heel creatief, trendy en sensationeel zijn, maar waar je achteraf toch spijt van hebt. Zorg dus dat je de interieurwensen eerst helder voor jezelf hebt, zodat je later samen met de interieurarchitect tot de stijl en woonsfeer kunt komen precies zoals je voor ogen had.

Vraag offertes aan en bepaal je doelen vooraf

Schakel niet zomaar een willekeurige interieurarchitect in, maar vraag vooraf informatie aan door middel van offertes en oriëntatiegesprekken. Eventueel kan je dan twee architecten kiezen voor een interieuradvies. Zo kan je voordat je met de architect in zee gaat en voordat hij bezig gaat met een ontwerp, inschatten of wat de interieurarchitect adviseert conform je doel is. Heb je een beperkt budget, dan moet je weten welke interieurarchitect met jou beperkte budget wil/kan werken en wat hij daarmee kan creëren, wat is er met dat budget mogelijk? Omdat overleg tussen architect en bewoner tijdens het hele ontwerp en inrichtingsproces belangrijk is, moet het tussen de interieurarchitect en bewoner wel klikken. Voor de interieurarchitect is het ook prettig werken, wanneer jij inderdaad al van te voren je doelen qua inrichting en woonsfeer hebt bepaald.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwbouwhuis verbouwen tot droomhuisNieuwbouwhuis verbouwen tot droomhuisEen nieuwbouwhuis kopen wil niet zeggen dat het huis alles biedt qua inrichten wanneer je het nieuwbouwhuis intrekt. Het…
Interieur inrichtenInterieur inrichtenHet inrichten van je interieur komt aan op goed nadenken. Mensen kiezen tegenwoordig minder voor trends maar gaan weer v…
Een goedkoop interieur voor de woonkamer samenstellenEen goedkoop interieur voor de woonkamer samenstellenHet inrichten van de woonkamer is een leuke maar vaak ook een kostbare bezigheid. Door verschillende onmisbare elementen…
Een eigen interieur (thuis) creërenEen eigen interieur (thuis) creërenVeel mensen vinden het lastig om – zodra ze een woning gevonden hebben – deze in te richten. Was het eerst door het best…

Parket of houten vloer kopenParket of houten vloer kopenParket en houten vloer kennen een toenemende populariteit. En niet voor niks: houten vloeren hebben een warme uitstralin…
De haard wordt weer populair!De haard wordt weer populair!De haard is een tijdje ouderwets geweest en paste niet in het moderne interieur dat veel mensen in huis willen hebben. M…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.