Huizenprijzen grotendeels afhankelijk van de locatie

Huizenprijzen grotendeels afhankelijk van de locatie De waarde van huizen wordt voor een groot deel bepaald door de omgeving. De werkgelegenheid in de omgeving, maar ook een bos heeft een waardeverhogend effect. Het prijsverschil per omgeving speelt niet alleen voor verschillende delen van ons land, maar ook binnen een stad zelf zijn de verschillen groot door de omgeving. Bepaalde buurten hebben grote voordelen ten opzichte van andere buurten in dezelfde stad. Dit kan zijn dat de ene buurt meer groen heeft of dichter bij het centrum ligt. Een nadelig effect geeft bijvoorbeeld drukke rondwegen, maar ook het aantal niet westerse allochtonen hebben een prijsverlagend effect op de huizen.

Wonen op het platteland

Een vrijstaand huis op het platteland in noord Nederland met 1000 m2 eigen grond, kunt u kopen voor €200.000. Zou u hetzelfde huis inclusief grond moeten kopen in de Randstad, kost het u eenvoudig drie keer zoveel. Hierbij spelen factoren als werkgelegenheid en bereikbaarheid een grote rol. Zou het vrijstaande huis in noord Nederland staan nabij een snelweg richting het zuiden, dan zou de waarde hoger liggen in vergelijking met een huis bovenin Groningen.

Platteland, nabij de Randstad

Voor een huis op het platteland nabij de Randstad, moet juist weer fors voor betaald worden. U hebt hier namelijk het voordeel van rust in combinatie met een snelle verbinding met de grote steden. Indien er ook nog een bos, recreatiegebied of natuurgebied in de buurt ligt, dan moet u flink betalen om er te mogen wonen.

Invloed van de omgeving op de waarde van huizen

Zowel in de steden als op het platteland wordt de waarde van het huis voor meer dan vijftig procent bepaald door de omgeving. Volgens het Ruimtelijk Planbureau (RPB) is werkgelegenheid een prijsbepalende factor. In een plaats waar meer banen beschikbaar zijn of beschikbaar komen, zullen de prijzen hoger liggen dan in regio’s waar weinig vraag is naar arbeidskrachten. Dit kunnen wij zien aan de regio zuid oost Groningen. In deze gebieden gaat het slecht met de werkgelegenheid, en hier zijn de huizenprijzen ook gemiddeld het laagst van heel Nederland.

Huizenprijzen in de stad

Gerelateerd aan de omgeving zijn er bepaalde buurten binnen één stad meer in trek dan andere. Het kan veel in de prijs uitmaken in welk deel van de stad het huis ligt. Huizen in de buurt van snelwegen zullen in de stad juist minder waard zijn. Dit geldt tevens voor buurten met veel niet westerse allochtonen.

Huizen op toplocaties

In steden als Laren, Wassenaar en Bloemendaal blijkt ook duidelijk dat de omgevingsfactoren sterk de waarde bepalen van huizen. De huizenprijzen van de zeer grote en luxe villa in deze steden zijn hoog. Hierdoor krijgen dergelijke plaatsen een soort aantrekkingskracht die ook weer prijsopdrijvend is. Hierdoor zijn ook de eenvoudige huizen in een dergelijke woonplaats duurder in vergelijking met omringende woonplaatsen.

Schaarste door de omgeving

Op een andere manier kan de locatie ook bepalend zijn voor de huizenprijzen. Op de Waddeneilanden zijn in het verleden veel huizen gekocht door vasteland bewoners. De huizen op de eilanden hebben namelijk een grote aantrekkingskracht op vasteland bewoners. Hierdoor zijn de prijzen zover opgedreven dat de oorspronkelijke eilandbewoners niet meer in staat zijn om een huis te kopen. Er is maar beperkt de mogelijkheid om bij te bouwen, dus door de grote schaarste zal de prijs van een huis ook hoog blijven.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huizen in het noorden zijn goedkoperDe huizenprijzen in Noord Nederland zijn niet te vergelijken met de huizenprijzen in het westen van het land. Aan de and…
Huis kopen ondanks dalende huizenprijzenEen huis kopen is meer dan een aankoop van een onderdak. Het is namelijk ook een investering met de nodige risico’s. Dal…
Huis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenHuis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenIn de periode van 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen tien tot vijftien procent gezakt. Huizenbezitters kunnen hu…
Erfgenamen gedupeerd door dalende huizenprijzenErfgenamen gedupeerd door dalende huizenprijzenBij iemands overlijden gaan de bezittingen over op de erfgenamen. Een eigen huis kan een groot deel uitmaken van een nal…

Een eigen interieur (thuis) creërenEen eigen interieur (thuis) creërenVeel mensen vinden het lastig om – zodra ze een woning gevonden hebben – deze in te richten. Was het eerst door het best…
Wonen op een woonboot: Aanpassingen die je moet makenWonen op een woonboot: Aanpassingen die je moet makenDe meesten van ons hebben wel eens langs een woonboot gefietst en gedacht, “Dat lijkt mij ook wel wat!”. Zeker zomers ka…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.