InfoNu.nl > Huis en Tuin > Wonen > Huizenprijzen grotendeels afhankelijk van de locatie

Huizenprijzen grotendeels afhankelijk van de locatie

Huizenprijzen grotendeels afhankelijk van de locatie De waarde van huizen wordt voor een groot deel bepaald door de omgeving. De werkgelegenheid in de omgeving, maar ook een bos heeft een waardeverhogend effect. Het prijsverschil per omgeving speelt niet alleen voor verschillende delen van ons land, maar ook binnen een stad zelf zijn de verschillen groot door de omgeving. Bepaalde buurten hebben grote voordelen ten opzichte van andere buurten in dezelfde stad. Dit kan zijn dat de ene buurt meer groen heeft of dichter bij het centrum ligt. Een nadelig effect geeft bijvoorbeeld drukke rondwegen, maar ook het aantal niet westerse allochtonen hebben een prijsverlagend effect op de huizen.

Wonen op het platteland

Een vrijstaand huis op het platteland in noord Nederland met 1000 m2 eigen grond, kunt u kopen voor €200.000. Zou u hetzelfde huis inclusief grond moeten kopen in de Randstad, kost het u eenvoudig drie keer zoveel. Hierbij spelen factoren als werkgelegenheid en bereikbaarheid een grote rol. Zou het vrijstaande huis in noord Nederland staan nabij een snelweg richting het zuiden, dan zou de waarde hoger liggen in vergelijking met een huis bovenin Groningen.

Platteland, nabij de Randstad

Voor een huis op het platteland nabij de Randstad, moet juist weer fors voor betaald worden. U hebt hier namelijk het voordeel van rust in combinatie met een snelle verbinding met de grote steden. Indien er ook nog een bos, recreatiegebied of natuurgebied in de buurt ligt, dan moet u flink betalen om er te mogen wonen.

Invloed van de omgeving op de waarde van huizen

Zowel in de steden als op het platteland wordt de waarde van het huis voor meer dan vijftig procent bepaald door de omgeving. Volgens het Ruimtelijk Planbureau (RPB) is werkgelegenheid een prijsbepalende factor. In een plaats waar meer banen beschikbaar zijn of beschikbaar komen, zullen de prijzen hoger liggen dan in regio’s waar weinig vraag is naar arbeidskrachten. Dit kunnen wij zien aan de regio zuid oost Groningen. In deze gebieden gaat het slecht met de werkgelegenheid, en hier zijn de huizenprijzen ook gemiddeld het laagst van heel Nederland.

Huizenprijzen in de stad

Gerelateerd aan de omgeving zijn er bepaalde buurten binnen één stad meer in trek dan andere. Het kan veel in de prijs uitmaken in welk deel van de stad het huis ligt. Huizen in de buurt van snelwegen zullen in de stad juist minder waard zijn. Dit geldt tevens voor buurten met veel niet westerse allochtonen.

Huizen op toplocaties

In steden als Laren, Wassenaar en Bloemendaal blijkt ook duidelijk dat de omgevingsfactoren sterk de waarde bepalen van huizen. De huizenprijzen van de zeer grote en luxe villa in deze steden zijn hoog. Hierdoor krijgen dergelijke plaatsen een soort aantrekkingskracht die ook weer prijsopdrijvend is. Hierdoor zijn ook de eenvoudige huizen in een dergelijke woonplaats duurder in vergelijking met omringende woonplaatsen.

Schaarste door de omgeving

Op een andere manier kan de locatie ook bepalend zijn voor de huizenprijzen. Op de Waddeneilanden zijn in het verleden veel huizen gekocht door vasteland bewoners. De huizen op de eilanden hebben namelijk een grote aantrekkingskracht op vasteland bewoners. Hierdoor zijn de prijzen zover opgedreven dat de oorspronkelijke eilandbewoners niet meer in staat zijn om een huis te kopen. Er is maar beperkt de mogelijkheid om bij te bouwen, dus door de grote schaarste zal de prijs van een huis ook hoog blijven.
© 2010 - 2019 Esmee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Huizenprijzen (per m²) in gemeenten in Drenthe, in 2016Huizenprijzen (per m²) in gemeenten in Drenthe, in 2016Drenthe kent in 2016, op Groningen na, de laagste gemiddelde huizenprijs per vierkante meter van Nederland. Gemiddeld ko…
Huizenprijzen (per m²) in Flevoland, per gemeente: 2016Huizenprijzen (per m²) in Flevoland, per gemeente: 2016Flevoland, de jongste en naar inwonersaantal kleinste provincie van Nederland, kende lange tijd één van de laagste huize…
Huizenprijzen (per m²) in gemeenten in Friesland, in 2016Huizenprijzen (per m²) in gemeenten in Friesland, in 2016De huizenprijzen per vierkante meter zijn in Friesland relatief laag; slechts drie provincies kennen een lagere gemiddel…
Huizenprijzen (per m²) in gemeenten in Overijssel (2016)Huizenprijzen (per m²) in gemeenten in Overijssel (2016)Vergeleken met Overijssel, zijn er in 2016 vijf provincies met een lagere gemiddelde huizenprijs per vierkante meter en…
Huizen in het noorden zijn goedkoperDe huizenprijzen in Noord Nederland zijn niet te vergelijken met de huizenprijzen in het westen van het land. Aan de and…

Reageer op het artikel "Huizenprijzen grotendeels afhankelijk van de locatie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Esmee
Gepubliceerd: 05-08-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Schrijf mee!