Wat is mijn huis waard? Bereken de verkoopprijs van je huis!

Wanneer je jouw huis te koop wilt zetten, is het belangrijk om de waarde van jouw huis zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. Wanneer je jouw woning te goedkoop aanbiedt, verlies je inkomsten. Wanneer de verkoopprijs te hoog is, loop je de kans het huis niet of pas na hele lange tijd te kunnen verkopen. Hoe bereken je precies de juiste verkoopprijs? Hoe weet je nou wat een huis echt waard is? Hoeveel kost het om de waarde van je huis te laten berekenen of kan dat ook gratis?

Waarde van een huis bepalen op basis van de prijs van de grond (prijs per vierkante meter)

Afhankelijk van waar je huis zich in Nederland bevindt, verschilt de grondprijs per vierkante meter. Ook verschilt de prijs van het woonoppervlak per vierkante meter afhankelijk van de regio. Wanneer jouw huis zich in de Randstad bevindt, zal de vierkante meter prijs hoger zijn dan in een klein dorpje in Friesland.

Kijk welke huizen er in jouw regio te koop staan en bepaal de grondprijs en de prijs van het woonoppervlak per vierkante meter voor een steekproef van vergelijkbare woningen. Een vergelijkbare woning is van dezelfde soort (vrijstaand, twee onder één kap, tussenwoning) en type (bungalow, boerderij, villa). Op basis van de gemiddelde prijs voor de grondoppervlakte en woonruimte (vierkante meter woonoppervlak) kun je vervolgens een gedegen prijs voor jouw huis bepalen.

Een reële verkoopprijs voor je woning bepalen door je huis te laten taxeren (taxatierapport)

Tegen betaling kun je jouw woning laten taxeren door een professionele taxateur. Deze berekent de waarde van het huis door te kijken naar ouderdom, ligging, staat van onderhoud en prijs van woningen in de omgeving. Met een taxatierapport krijg je een heel nauwkeurige schatting van de waarde van je huis. Hoewel je moet betalen voor deze optie, kan een goede inschatting van de vrije verkoopwaarde van je huis leiden tot een snellere verkoop. De kosten van een taxatie haal je er dus meestal uit.

Een verkoopprijs bepalen op basis van informatie uit het kadaster

Bij het kadaster kun je tegen een kleine betaling alle informatie opvragen die je nodig hebt om een goede waardebepaling voor jouw koopwoning te kunnen doen. Het kadaster geeft informatie over transacties in het verleden. Voor welk bedrag zijn de huizen bij jou in de buurt de laatste maanden en jaren verkocht?

Wat is de gemiddelde prijs per vierkante meter grond in deze stad of regio? Ook kun je bij het kadaster laten uitrekenen hoeveel die woningen sinds de wisseling van eigenaar in waarde zijn gestegen.

De waarde van het huis en de grond laten berekenen door websites

Niet alle informatie is beschermd door het kadaster en bij een aantal van de bekende websites, waarop het aanbod van te koop staande woningen wordt bijgehouden, kun je de waarde van je eigen huis vrij aardig en bovendien laten berekenen op basis van vroegere transacties, woonoppervlak, grondoppervlak, aantal kamers, type en soort woning en materiaal (hout versus steen).

Houd er wel rekening mee dat wat een woning in de praktijk waard is door veel meer factoren wordt bepaald dan de feitelijke informatie die wordt gebruikt voor de bovenstaande berekeningen. Wanneer de markt slecht is, kan een huis veel minder opbrengen dan wat het technisch gezien volgens een taxatierapport waard is. Ook kan een huis significant meer opbrengen doordat het een fantastische ligging heeft met vrij uitzicht of een monumentaal pand is. De waarde van een huis wordt altijd in eerste instantie bepaald door wat een geïnteresseerde koper ervoor over heeft. Wanneer iemand verliefd wordt op jouw huis, zal die er eerder de hoofdprijs voor willen betalen.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de waarde van uw huis?Wat is uw huis waard? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de definitie van de waarde. De waarde van een huis k…
Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?De gemeente is verantwoordelijk voor het vaststellen van de waarde van uw huis op grond van de Wet waardering onroerende…

Het kiezen van de juiste architectEen architect is je vertrouwenspersoon tijdens het bouwen en verbouwen, je raadsman. Kies daarom iemand die je vertrouwe…
Een eigen interieur (thuis) creërenEen eigen interieur (thuis) creërenVeel mensen vinden het lastig om zodra ze een woning gevonden hebben deze in te richten. Was het eerst door het best…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 16-02-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.