Landelijk wonen: trends, tips, verlichting en interieur
De afgelopen jaren heeft het landelijk wonen een echte opmars doorgemaakt. Het gebruik van natuurlijke kleuren in combinatie met doorleefde en pure materialen is een ware trend. Ook in 2013 zet deze trend gewoon door. Landelijk wonen is stijlvol, sfeervol en goed te combineren met andere woonstijlen. Kies je voor landelijk modern of ga toch je voor landelijk klassiek?
Wonen zoals niemand woont
Een landelijk interieur kenmerkt zich door het gebruik van doorleefde materialen en natuurlijke kleuren. Landelijk wonen kan in een boerderij, maar ook in een nieuwbouwwoning komt deze stijl van inrichten goed tot zijn recht. Zoals bij veel dingen is ook voor het kiezen van een woonstijl een planning noodzakelijk. Vorm een duidelijk beeld van de sfeer die je voor ogen hebt en vergeet vooral niet die sfeer te kiezen waar je jezelf het lekkerst bij voelt. Durf te combineren en bepaal je eigen combinaties. Vorm je eigen droominrichting en woon zoals niemand woont.
Landelijk wonen; moet ik kiezen?
Vaak is het kiezen van de juiste stijlen, kleuren en materialen een groot dilemma en zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Gelukkig kent het landelijk wonen een duidelijk te herkennen stijl, of toch niet? Na een beetje rondsnuffelen in winkels en op het internet kun je toch al snel enkele variaties vinden en wordt het landelijk wonen steeds meer gecombineerd met verschillenden woonstijlen van modern tot klassiek, maar ook combinaties met vintage spullen zien we steeds meer. Uiteindelijk hoef je natuurlijk niet te kiezen en bepaal je zelf wat je leuk vindt, combineert en wat juist niet. Wil je, je eigen woonstijl goed doorvoeren doe dit dan door het hele huis. Dit vergroot het effect en geeft een rustiger beeld.
Begin bij de basis
Wat is de basis? De basis van je inrichting zijn de door jou gekozen kleuren op de wanden en vloeren en de door jou gekozen materialen. Een houten vloer heeft een compleet andere uitstraling dan een linoleum vloer, maar de basis van je inrichting is meer dan kleuren en materialen. Ook vormen en structuren spelen een belangrijke rol. Uiteindelijk telt alles mee in het totale sfeerplaatje. Denk aan de afwerking van je complete huis; stopcontacten, deur en raambeslag, plinten enzovoorts. Voor een landelijke uitstraling zijn met name de volgende elementen van belang voor de totale uitstraling van je interieur:
Sierlijsten en plinten
Landelijk wonen? Begin bij de basis en pak het goed aan. Het plaatsen en/of vervangen van sierlijsten heeft een grote impact op de uitstraling van de ruimte. Naast dat sierlijsten goed passen bij een landelijk interieur werken ze ook de vaak lelijke wand-plafond naden mooi weg. Het plaatsen kun je laten doen, maar ben je een handige klusser dan kun je er ook zelf mee aan de slag gaan. De prijs van sierlijsten varieert sterk en is afhankelijk van het materiaal en het gekozen model. Naast sierlijsten kun je ook de vloer afwerken met mooie plinten. Kenmerkend voor een landelijk interieur is de hoge plint, de plint is vaak afgewerkt met een mooie gefreesde rand. Deze rand kent vele variaties en is zowel te verkrijgen inde winkels als op het internet. De kwaliteit kan sterk verschillen informeer goed, in vochtige ruimtes is een plint van beter kwaliteit misschien een betere oplossing.
Deuren en deurbeslag
Heb je een nieuw huis en wil je een landelijke uitstraling? Vervang je eenvoudige deuren door paneeldeuren. Paneeldeuren kun je zowel nieuw als tweedehands kopen. Het effect van nieuwe deuren is groot te noemen. Ook de keuze van uit deurbeslag is belangrijk, veel gebruikt is het jaren 30 deurbeslag, met name het ton model wordt veel gebruikt. Het is vaak de moeite waard maar onderschat de kosten van het vervangen van deuren en deurbeslag niet, die kunnen snel oplopen. Ook traditioneel en landelijk deurbeslag is zowel in bouwmarkten als in online webshops te verkrijgen.
Vloerbedekking, hout of toch natuursteen?
Kenmerkend voor een landelijk interieur is het gebruik van natuurlijke materialen en lichte kleuren. Hout is een mooi natuurproduct en heeft een rustgevend werking op ons. De vloer is in een landelijk interieur van hout of een natuurlijke steensoort. Je kunt kiezen voor een laminaatvloer met een hout decor, maar voor het echte landelijke effect is een massief houten vloer vaak wel het mooiste. Uiteraard moet je budget dit ook toelaten. Een tussenweg is er ook nog, dit is het zogenaamde lamelparket. Dit parket is vaak iets goedkoper dan een massief houten vloer, maar ziet er bijna hetzelfde uit. Lamelparket is voorzien van een massief houten toplaag waardoor het de uitstraling heeft van een massief houten vloer. Kies je voor een natuursteen vloer informeer dan ook goed. Er is veel verschil in de kwaliteit van deze vloeren en met name de resistentie tegen chemicaliën. Een kalkhoudend natuursteen is bijvoorbeeld zeer gevoelig voor zuren. Deze steensoort kun je dan ook niet schoonmaken met kalkreiniger, dit tast de steensoort vaak onherstelbaar aan! Goed om rekening mee te houden wanneer je natuursteen in je badkamer gaat plaatsen en/of het water in je omgeving veel kalk bevat.
Een landelijk interieur inrichten
Het inrichten van een landelijk interieur kun je natuurlijk doen zoals je dat zelf het mooiste vindt. Het grote voordeel van een landelijk interieur is dat je veel richtingen uit kunt gaan en zowel moderne als klassieke woonelementen goed samen gaan. Natuurlijk heeft dit ook zijn grenzen en kan het ook snel rommelig gaan ogen wanneer er teveel woonstijlen met elkaar worden gecombineerd. Maar een landelijk interieur betekend zeker niet enkel en alleen modern of enkel en alleen klassieke woonelementen.
Kleuren in een landelijk interieur
Welke kleuren je kiest is natuurlijk erg persoonlijk. Maar aan de basis van een landelijke inrichting liggen vaak natuurlijke kleuren in combinatie met wittinten. Kleuren die veel worden gebruikt in een landelijk interieur zijn aardetinten en hebben vaak een vergrijsde look. De primaire en secundaire kleuren zien we vrijwel niet in een landelijk interieur. De kleuren die wel veel worden gebruikt in een landelijk interieur zijn tertiaire kleuren.
Landelijke verlichting
Verlichting is vaak lastig om te kiezen, maar zeer belangrijk. Verlichting hebben we nodig om goed te kunnen zien in het donker, maar dat is niet het enige. In een landelijk interieur willen we het ook gezellig hebben en moet de verlichting sfeervol zijn. Een lamp kan een grote impact geven op je interieur en is zeer sfeerbepalend, denk hier dus goed over na. In een landelijk interieur wordt vaak gekozen voor lampen gemaakt van natuurlijke materialen. Materialen die geschikt zijn voor een landelijke interieur zijn gemaakt van verschillende metaalsoorten, hout en stoffen kappen. Bekend zijn nu de metalen lampen uit de vorige eeuw. Metalen fabriekslampen worden ruimschoots aangeboden en geven al snel een landelijke en industriële uitstraling. Wil je een wat klassiekere uitstraling kies dan voor de lampen gemaakt een metaalsoort afgewerkt in de kleur antiek zilver. Landelijk wonen betekend vaak veel gebruik van stoffen kappen, kroonluchters en spotjes om gezellige hoekjes uit te lichten. Natuurlijk moet verlichting gezellig zijn, maar bedenk dat je verlichting soms ook functioneel moet zijn. Een goede methode om altijd te kunnen kiezen tussen functionele of sfeervolle verlichting is van te voren een lichtplan te maken. Een lichtplan voorkomt dat je achteraf niet de juiste verlichting in huis hebt. Maak je hoofdverlichting ook dimbaar dit voorkomt dat je vastzit aan een bepaalde lichtsterkte. Een dimmer kun je installeren op een bestaande schakelaar en maakt op deze manier de aangesloten lichtpunten in lichtsterkte verstelbaar.