De woonkamer winterklaar voor weinig geld

De woonkamer winterklaar voor weinig geld Als het winter wordt zijn we geneigd altijd de woonkamer extra gezelliger te maken. We brenger er over het algemeen meer tijd in door en dus mag er hier en daar wel iets nieuws / anders bij of vervangen worden. Het economische klimaat is niet van dien aard dat we met groot gemak de woonkamer even anders inrichten. Maar het kan ook anders.

Let op eyecatchers

Nagenoeg iedereen heeft wel iets in huis wat een prominente plaats inneemt of in zou kunnen nemen. Als je een of meerdere van deze eyecatchers in huis hebt is het aardig om deze letterlijk meer in het licht te zetten. Met enkele eenvoudige spots weggewerkt maar met de lichtbundel gericht op het object, laat je je woonkamer anders uitkomen. Heb je geen zin in allerlei snoertjes wegwerken? Afhankelijk van de plaats waar je de spot plaatst, kan er met zonne-energie gewerkt worden. Er zijn ook spots die op batterijen werken, maar in dat geval zijn oplaadbare batterijen prijstechnisch verstandiger. De batterij gaat relatief lang mee, omdat de lichtbundel van de spot niet erg sterk is. Maar de nuancering kan al voldoende verschil brengen. De spots zijn voornamelijk in de neutrale kleuren te koop en variëren in kosten van € 10,- tot zo’n € 70,-. Te koop bij de doe-het-zelf zaken, interieurwinkels en speciaalzaken.

Kleuren en geuren

De wintermaanden zijn bij uitstek geschikt voor de warmere kleuren. Te denken valt aan bordeauxrode tot paarse tinten en van warm wit tot diepbruin. Veilig combineer je met zwart. Maar om nu ieder seizoen nieuwe kussens te kopen maakt wat veranderingen aanbrengen wel erg duur. Maar veranderen kan ook anders. Naast alleen de hoesjes van de kussens vervangen, de kosten variëren hier gemiddeld van € 5,- tot € 50,- (met name de gebruikte stoffen kunnen het goedkoper of duurder maken) kan je ook zelf aan de slag gaan.

Koop een lap stof, bijvoorbeeld soepele gordijnstof, en enkele kleine ritsjes of knopen. Neem thuis de maat van de bestaande kussens op en een hoesje is erg eenvoudig gemaakt. Zet er een ritsje in of maak wat knoopsgaten en zet er wat sierlijke knopen op. Als je met knopen werkt kan je deze ook decoratief midden op het kussen wegwerken. Als je dan toch met een lap stof werkt, bekijk of je niet nog meer wilt verwerken in je woonkamer. Ben je van het ‘kleedjestype’ stik dan een eenvoudig kleedje van dezelfde stof of neem een stukje stof mee naar de winkel en combineer de kleur met mooie kaarsen. Kaarsen die bijvoorbeeld zacht zoet of warm geuren zoals rozen gecombineerd met kaneel.

LED

Kleuren kun je ook in de gewenste lampen krijgen, want er zijn verschillende types ledlampen met een kleurenwaaier op de afstandbediening. Deze ledlampen kunnen in iedere gewenste kleur gezet worden en betreft dus niet meer dan een eenmalige aanschaf en af en toe een batterij voor de afstandbediening. Deze lampen zijn al te koop vanaf zo’n € 40,- en afhankelijk van het design kunnen ze tot enkele honderden euro’s oplopen. De grote doe-het-zelf en landelijke interieurzaken hebben regelmatig aanbiedingen in dit type lamp en het verschil kan al snel tot € 20,- of zelfs € 30,- oplopen.

In de ledverlichting kan je verder gaan met combineren in winterkleuren, want er zijn ook fraaie vazen, vaak in een matte witte kleur met ledverlichting. Behalve een mooie bos bloemen kan de ledverlichting aangezet worden in de gewenste kleur. Deze vazen zijn vanaf zo’n € 45,- te koop. Of heb je ingebouwde spots ergens in je woonkamer … ook deze kan je vervangen door ledverlichting in de gewenste kleuren. Let wel op de led die niet het "koude" licht geeft.

Extra spulletjes

Natuurlijk is het ook leuk ook mooie nieuwe overpotten te kopen, maar als je veel planten in huis hebt, kan dit een dure aangelegenheid worden. Je kunt er natuurlik voor kiezen om overpotten te nemen waar ook de gewenste kleur in zit, maar ook andere fraaie kleuren. De kans is groot dat als je volgend seizoen iets anders wilt je de gewenste kleur in deze overpotten vindt.

Creatief

Voor degene die creatief bezig wil zijn kan je ook enkele te schilderen aardewerkpotten kopen en speciale verf in de gewenste kleur. Eenvoudige aardewerkpotten zijn er al vanaf (afhankelijk van de grootte) € 2,50. Geschikte verf, in een groot blik waar je een enorme stapel potten mee kunt verven, vanaf ca € 25,-. Schilder ze strak of decoreer ze met wat overgebleven stof van de kussentjes.

Mode wel of niet

Natuurlijk kan je altijd laten leiden door wat het modebeeld aangeeft, maar je kunt je er ook alleen door laten inspireren en er je eigen draai aan geven. Naast eer van je werk weet je ook zeker dat je iets unieks hebt en niet diezelfde kussens of potten zoals bij de buurvrouw.

Belangrijk is goed in je woonkamer rond te kijken, de gewenste kleur voor ogen halen en bekijken op welke plaatsen je dit terug wilt laten komen. Is een kussen geen optie, denk dan aan een mooie grand foulard over de bank of in een combinatie met de kussens. Het gaat er om dat jij je prettig voelt in je woning en de een doet dit met enkele eyecatchers extra te benadrukken en de ander maakt het met kussens gezellig. In je eigen woning hoef je niet geremd te worden door wat een ander wil, jij en de andere mensen in de deze woning moeten zich er prettig voelen en niemand anders.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaarsen sfeermakersKaarsen sfeermakersWaren kaarsen in het verleden meer sfeermakers in de donkere en koude wintermaanden, inmiddels weten we wel beter. Kaars…
Woonaccessoires en hoe toe te passenWoonaccessoires en hoe toe te passenWoonaccessoires zijn voorwerpen die de sfeer in een woning voor een groot deel kunnen bepalen als aanvulling op het basi…
Hoe kun je je woonkamer decoreren met zwart?Zwart is een hele intense kleur en veel mensen durven het daarom niet goed aan hun huis met zwart te decoreren. Toch kan…
Blauw in de woonkamerBlauw in de woonkamerBlauw wordt vaak als te koel voor de woonkamer betiteld en meer geschikt voor de slaapkamer of de badkamer. Dit is niet…

Delfts Blauw is weer modeDelfts Blauw is weer modeDelfts blauw is jaren oubollig, truttig en meer iets voor oma geweest. Maar inmiddels mag Delfts blauw weer in de woonka…
Japans wonen: natuurlijk inrichten!Het land van de rijzende zon heeft een eigenzinnige woonstijl die ervaren wordt als authentiek, minimalistisch en modern…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.