Kaarsen sfeermakers

Kaarsen sfeermakers Waren kaarsen in het verleden meer sfeermakers in de donkere en koude wintermaanden, inmiddels weten we wel beter. Kaarsen kunnen het hele jaar door en er zijn zelfs trends in kaarsen. Wat is er zoal.

De kaars in en om het huis

Natuurlijk zijn er de functionele kaarsen voor licht, maar dat is lang geleden vervangen door lampen op olie en later op elektriciteit. Neemt niet weg dat de kaars toch niet is weg te denken uit de huiskamers en tuinen.

Binnen

Tegenwoordig hebben we de kaars als sfeermaker. Het warme licht van de kaars geeft een zachte gloed en gedempt licht in huis. Maar kaarsen zijn er ook als sierobject. Denk bijvoorbeeld aan de beschilderde kaarsen.
Voor bijna ieder interieur is er wel een kaars, enkele voorbeelden:
  • barokpatronen op de kaars geschilderd
  • barokpatronen die lijken ingekerfd in de kaars
  • retro jaren 60/70 stijl met de kleuren en motieven van toen (bruin, oranje, paars, appeltjes groen)
  • geblokte strak vormgegeven kaarsen
  • in lengte gestreepte kaarsen voor de vrolijke uitstraling

Maar denk bijvoorbeeld ook aan de kaarsen met een speciale geur, ze kunnen de woonkamer een aangenaam zachte geur meegeven.

Buiten

Vreemd genoeg is het overgrote deel buiten nog steeds de recht toe recht aan stompe witte kaars. Al dan niet in een speciale houder. We praten hier over maar liefst ongeveer 65% wat buiten niet verder komt dat het theelichtje of de witte stompe kaars.
Dit terwijl de kleur van de kaars voor buiten ook prima gecombineerd kan worden met bijvoorbeeld de kussens in de zithoek of de kleuren in de tuin of juist bij een neutraal opgemaakte tuin een sterk contrasterende kleur.

Maar buiten op de tafel zal een grote kaarsenstandaard het ook prima doen. In een klassiek model met roomwitte kaarsen of kies juist voor een pastel. De modern vormgegeven standaard kan bijvoorbeeld met een mooie donkere kleur (passend bij de kussens van de tuinset) ingevuld worden. Er zijn mooie gedraaide kaarsen te krijgen die het prima doen bij een strak vormgegeven kandelaar.

Grote glazen windlichten zijn buiten ook handig en mooi. De stompe kaars - in wat voor kleur dan ook - doet het hier prima in. Zorg wel dat de kaars goed vast staat. Speciaal zand (gekleurd of wit) of fijn grind is prima.

Geknoeid

Tja, het kan iedereen gebeuren. Er valt kaarsvet op het kleed. Laat het kaarsvet hard worden en leg het desnoods even in de vriezer. Hierdoor wordt het kaarsvet goed hard en is prima te verwijderen. Daarna de vlek aanpakken door deze tussen papier (keukenrol of stevig wc papier) te leggen en er met een ander stukje stof en een warm strijkijzer overheen te strijken. Daarna in de wasmachine en het kleed is weer mooi.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De KaarsenkandelaarEen mooie aanvulling in de woon-, slaap- of badkamer. De kaarsenkandelaar is er jaren uit geweest, werd oubollig genoemd…
Sier- en geurkaarsen voor sfeerSier- en geurkaarsen voor sfeerDe kaars is een eeuwenoude lichtbron. Was de kaars in het verleden een noodzakelijk kwaad om licht in huis te hebben, in…
Alles over het maken van kaarsenAlles over het maken van kaarsenHet maken van kaarsen wordt de laatste tijd steeds populairder en de meeste hobbywinkels hebben dan ook een ruim assorti…

Binnendeuren als nieuwAls je de woning zelf onder handen neemt en een beperkt budget hebt of wilt besteden, dan is het van belang te kijken wa…
Spaarlampen besparen alleen in juli en augustus energieSpaarlampen besparen alleen in juli en augustus energieBesparen op het elektriciteitsverbruik in de woonvertrekken, als de kachel aan is (september t/m mei) heeft veel minder…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.