Inloopkasten, een trend?
Of de inloopkast een trend is en straks weer uit het beeld verdwijnt waag ik te betwijfelen. De inloopkast zag je tientallen jaren geleden al in Amerika en is niet weg te denken uit een woning. Mogelijk dus ook in Nederland iets om voor de architect standaard mee te gaan nemen.
Wat zijn de mogelijkheden?
Als we over de inloopkast spreken, dan spreken we over een ruimte bij de slaapkamer, welke via een schuifwand of (deels) open te bereiken is. Deze ruimte is geschikt gemaakt voor kleding, schoenen en accessoires al of niet achter kastendeuren weggewerkt.
Wat je tegenwoordig ook vaak ziet is een aparte slaapkamer ingericht voor kleding, schoenen en accessoires.
De schuifdeurenkast is in een dergelijke ruimte eigenlijk het meest ideaal. Om alle ruimte goed te benutten en wellicht zelfs een ruimtelijk effect te creëren kan hier en daar een spiegel op een paneel zinvol zijn. Enkele stijlen:
De oosterse look
Diep rood of bruin gelakt hout met zwarte dwarslatten. Om het iets speelser te maken kunnen enkele panelen ook vervangen worden door melkwit glas of kunststof. Op vaste plaatsen vlak voor de verschuifbare deuren inbouwspots aanbrengen. Warm wit licht past mooi bij de diepe kleuren van de Oosterse look. Een warme kleur op de vloer die passend is bij de panelen maakt het geheel af.
Ruimtelijke look
Ruimte en licht creëer je door de verschuifbare gedeelten in melkwitglas of kunststof te plaatsen. In combinatie met spiegels is dit weer minder mooi, maar dan kan je er voor kiezen om een lange smalle staande spiegel in de ruimte te plaatsen.
Let bij dit soort deuren wel op het licht. Als dit te dichtbij (schuifpanelen) geplaatst wordt kan het lelijk “spiegelen” op de melkwitte panelen. Helder wit licht iets verder van de panelen of alleen een flinke doses licht in het centrum van de ruimte. Dit kan door een grote lamp maar ook door een set van spots vormgegeven worden. Armaturen in aluminium, pas op voor goud en koper bij deze panelen. Denk op de vloer aan lichte tinten.
Allemaal spiegels
Het moet wel je smaak zijn, maar alle schuifpanelen voorzien van spiegels is een mogelijkheid. Helder witte spiegels met helder wit licht, of smoke-kleurige spiegels met warm wit licht. De kleur op de vloer in zachte tinten houden, dit voorkomt dat het geheel gaat “schreeuwen”.
Klassiek
Heb je een klassieke slaapkamer en wil je er iets in tegen vinden in de inloopkast, dan is er een mogelijkheid om de schuifpanelen in een traditionele eiken of grenen setting te maken. Is alles dicht dan lijken het reguliere kastdeuren, met als enige verschil dat je ze openschuift. Ben hier wel zuinig met spiegels. Een mooi klassiek vormgegeven staande spiegel doet het hier veel beter. Met het licht is het vermijden van hard wit licht wel het beste. Spots kunnen in warm wit licht voor de panelen geplaatst worden. De vloer in warme, zachte kleur voorkomt dat het geheel “ te zwaar” wordt.
Afhankelijk van de “vorm” van inloopkast is het een deels open ruimte, tussen slaapkamer en inloopkast laten zijn, vaak mooier. Wil je toch iets van een afscheiding kijk dan of het mogelijk is deze in de stijl van de schuifpanelen te maken. Wat voor type vloer is niet van belang, als deze maar doorloopt van slaapkamer naar inloopkast. Gebruik je een aparte slaapkamer, dan is het wellicht ook netjes om de stijl van de slaapkamer en de kledingkamer op elkaar af te stemmen.
Aangezien inloopkasten toch veelal op maat gemaakt moeten worden, is het zinvol voor de definitieve keuze wat meubelzaken bekeken te hebben. Tegenwoordig zie je veel combinatie van stijlen en kan heel mooi zijn, maar ook als een vlag op een modderschut. Dit achteraf constateren is duur betaald. Vooraf dus ideeën op doen, een beeld vormen en doorspreken met degene die het gaat maken, schetsen en indien akkoord … aan de slag. Succes!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen