Zelf een kleding- of inloopkast maken
Inloopkasten is het helemaal, overgewaaid vanuit de Verenigde Staten waar men al tientallen jaren niet beter weet. De gemiddelde eengezinswoningen zijn daar ook veel groter (er is ook meer ruimte) en dat maakt dat het heel normaal is dat er een kledingkamer aan de masterbedroom gekoppeld is (meestal ook nog een badkamer). In Nederland kunnen we daar wel een variant op bedenken, zolang het geen gemeen goed is.
Waarom?
Strikt genomen is het uitermate efficiënt. Alle kleding, schoenen, sieraden, hoeden, stropdassen, ondergoed etc. alles overzichtelijk bij elkaar. Per saldo ben je – als je het efficiënt inricht – minder ruimte kwijt dan waar menig man of vrouw nu alle spullen laat. Tel het maar eens op, dan zie je meestal pas hoeveel spullen je hebt. Dit, terwijl het in eerste instantie meer ruimte lijkt in te nemen.
Wat moet het worden en hoe gaan we het doen?
Wat het precies moet worden is afhankelijk van het budget en de ruimte. Zo zijn er tal van mogelijkheden om te komen tot je inloopkast, zoals:
- Een extra slaapkamer ombouwen naar een kledingkamer
- Een gedeelte van een slaapkamer ombouwen naar een kledingkamer
- Een inloopkast op een slaapkamer maken
- Nissen, inhammen of open kasten ombouwen naar inloopkast
Een extra slaapkamer
Het meest riante is een extra slaapkamer ombouwen naar een kledingkamer. Soms zie je allerlei oude kasten op een hoop gezet, maar is vaak weinig efficiënt ingericht. Beter is het te kijken naar de ruimte en dan te gaan tekenen. Hoeveel hanggedeelte moet er komen, hoeveel leg gedeelte en hoeveel speciale vakken of lades. Laat daar in de bestaande ruimte je fantasie op los en richt het zo efficiënt mogelijk in. Neem alle mogelijk loze ruimtes mee, al is het maar waar sloffen of schoenen een nette plek vinden.
Voor schoenen zijn er diverse mogelijkheden. Enerzijds de op te bouwen systeemdozen. Slechts ruim 12 cm. van de wand en naar voren kiepend om zo bij de schoenen te kunnen. In een smal gedeelte zijn deze uitermate efficiënt en in meerdere kleuren te koop. Maar schoenen kunnen ook net boven de grond op speciale schoenen rekjes (van hout of metaal) geplaatst worden.
Schoenen zijn geen sluitstuk van een kledingkamer, maar laag bij de grond of in ieder geval minder op ooghoogte is geen enkel probleem. Een hoekje met wat lades kan ook geen kwaad. Is het niet voor de sieraden dan kan er make-up in opgeslagen worden of gebruik voor schoenpoets, kledingborstel of schoenlepel.
Dan moeten voor al die rekken, planken en dozen ook deuren komen. Er zijn hier tal van mogelijkheden en is geheel naar eigen smaak in te richten.
Vergeet niet ergens wat ruimte te creëren voor een mooie grote spiegel. Uitermate belangrijk op zo’n kamer. Dit hoeft verder geen extra ruimte in te nemen, want een schuifdeur voor een kledinggedeelte kan prima van een speciale spiegel worden voorzien. Vergeet tenslotte niet dat er goed licht moet zijn.
Kledingkast op de slaapkamer
Gelukkig zie je steeds meer grote kledingkasten die geheel naar eigen smaak samen te stellen zijn. Dat is op zich ideaal, soms wel wat duur, maar je komt zo wel tot een optimaal in te richten wand voor de kleding en toebehoren.
Wil je het zelf maken, maak dan een tekening van de wand en deel het op papier in zoals je het graag ziet (op schaal tekenen geniet de voorkeur). Tegen een wand kunnen eenvoudig planken gemonteerd worden en rekken waar de hangkleding aan komt. Als je de indeling hebt gemaakt, dan ga je daarna bekijken hoe je de wand af wilt sluiten. Grote strakke panelen (met of zonder spiegelgedeelte), de bekende weg te klappen louvredeuren of een soort rolluiken die je eventueel zelfs automatisch wel kunt laten schuiven. Probeer altijd van wand tot wand te werken, die oogt rustig en gelijkmatig voor een slaapkamer.
Mogelijkheden te over, maar eerste de indeling. Daar gaat het uiteindelijk om.
Inloopkast op de slaapkamer
Heb je een grote slaapkamer, dan kan je een inloopkast creëren in de slaapkamer. Een gedeelte wat bijvoorbeeld deels ommuurd wordt en toch onderdeel van de slaapkamer is. De indeling kan gemaakt worden in een hoek (eerst weer op tekening schetsen waar je wat wilt) en als je het inloopgedeelte open houdt, kost het ook geen ruimte. Leuke deurtjes voor de rekken en de kant die aan het slaapgedeelte grenst voorzie je van bij de rest van de slaapkamer passend behang, muurverf of hout (al dan niet geverfd).
Nissen, inhammen of open kasten ombouwen naar inloopkast
Heb je een oud huis met van oude inbouwkasten of nissen, dan kan je deze ook geschikt maken als een soort kledingkast. Kijk goed naar de ruimte en wat je er allemaal mee kunt. Oude huizen willen nog wel eens hoge plafonds hebben en werk dan met zo’n inbouwkast de hoogte in. Leuke dozen op een plank voor het hanggedeelte kan zoveel spullen herbergen die je niet dagelijks nodig hebt, en het ziet er netjes en verzorgd uit.
Bij een oud huis moet je wel nog wat nadrukkelijker kijken hoe je het wegwerkt. Wat voor deur plaats je er voor in juist een klassieke stijl of ultra modern. Dit soort ruimtes wordt in de praktijk vaak heel inefficiënt ingericht, dit terwijl er toch zoveel mogelijkheden zijn.
Meten is weten
Meten is weten ... en gaat in deze zeker op. Voor je aan de slag gaat is het goed een tekening op schaal gemaakt te hebben met wat je wilt in de bestaande ruimte. Weet je meteen of en wat er haalbaar is en kom je niet halverwege voor onplezierige verrassingen te staan. Welke materialen en kleuren je gaat gebruiken en last but not least, hoeveel geld wil je er voor uitgeven en passen je ideeën in je budget. Vergeet in het totaalplaatje ook de praktische kant niet en denk vooral aan logische oplossingen.