Slaapkamer: rustpunt of vrolijke ruimte om te vertoeven

Uitgaande van de gemiddelde slaapkamer heeft deze de laatste jaren nogal wat gedaantewisselingen ondergaan en er zijn ook veel meer mogelijkheden. Voor ieder wat wils!

Verandering slaapkamer in de loop der jaren

Slapen

De slaapkamer is jaren “slechts” de slaapkamer geweest en daar hoorde een bed met nachtkastjes en een kast bij. Soms nog met een toilettafel, maar dat was het dan wel.

TV

In de jaren 80 verschenen steeds meer TV in de slaapkamer en zijn inmiddels niet meer weg te denken. Het gevolg was dat het aantal te vertoeven uren ook al enorm toenam en daarmee de vraag om meer comfort een “ aankleding” in deze ruimte.

Grotere ruimte

De slaapkamers zijn vervolgens groter geworden (of mensen breken zelf een muur tussen 2 kamers uit) en de kledingskast verdwijnt en wordt vervangen door een inloopkast of aparte kamer.

Nieuwe aankleding

Al met al dus meer ruimte en behoefte aan meer comfort in de slaapkamer. Enkele mogelijkheden;
  • Een grote plant in een vrije hoek van de slaapkamer is altijd fraai. Bedenk wel dat de planten ‘s avonds zuurstof opnemen.
  • Een zitje met 2 comfortabele stoelen en een tafeltje. In een lichte ruimte kan het een lekker leeshoekje zijn.
  • Een grote vlakke muur een donkere kleur (passend bij meubilair) geven en met lichteffecten aan het plafond een spannend geheel van te maken.
  • De standaard nachtkastjes vervangen door lage bijpassende tafels in de stijl van het bed. Praktisch en decoratief.
  • Gordijnen doen veel voor een ruimte, dus kijk goed welke sfeer je uit wilt stralen en pas daar je gordijnen op aan. Moet de ruimte goed donker zijn, bekijk dan of gordijnen gevoerd moeten worden.
  • Het beddengoed heeft in een slaapkamer een centrale plek, schoon beddengoed in een mooi bijpassende kleur maakt er een geheel van

Vloer

Voor de vloer zijn ook steeds meer mogelijkheden. De standaard vloerbedekking kan nog steeds heerlijk zacht aanvoelen als de voeten uit bed komen. De kleur, van zacht naturel tot diepe blauwe of bruine tinten, is heel persoonlijk. Kijk bij het geheel wel of een ruimte niet te licht of te donker wordt.
Hout, laminaat of linoleum kan ook mooi zijn en een warme sfeer geven. Wie niet van koude voeten hout kan het eventueel nog combineren met een kleed. Een kleed bijvoorbeeld in een kleur die weer bij de gordijnen past.

Verlichting

Waar functionele lichtpunten moeten komen moet eerst bepaald worden. Aansluitend sfeerlicht en daarna pas afstemmen welke lampen het gaan worden. Dit voorkomt een "allegaartje" aan lampen in de ruimte. Mooie sfeerkaarsen maken het geheel af.

of anders…

Naast alle mogelijkheden om een meer comfortabele ruimte van de slaapkamer te maken, kan de ruimte natuurlijk ook “leeg” gemaakt worden. Het tegenovergestelde van hetgeen hierboven beschreven is de essentie van de slaapkamer terug te brengen. Terug te brengen naar een mooi groot comfortabel bed met verlichting aan het plafond en aan het hoofdeind van het bed.
Een ruimte die sober is ingericht leent zich niet voor drukke bloemmotieven, ruiten etc. Denk bij een dergelijke kamer ook aan een beperkt aantal kleuren. Bijvoorbeeld een 3-tal bij elkaar passende kleuren of 2 bij elkaar passende kleuren en 1 harde afwijkende kleur.

Eigenlijk dus voor ieder wat wils.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisstofmijtallergie: behandeling van de slaapkamerAls je hoort dat je kind allergisch is aan huisstofmijt, is dat wel even slikken. Gelukkig kun je nu met een paar eenvou…
Slaapkamer hygiënisch schoonmakenSlaapkamer hygiënisch schoonmakenEen schone slaapkamer zonder al te veel stof ziet er niet alleen aantrekkelijker uit, maar is bovendien ook beter voor d…
Nachtelijk transpireren: oorzaken van zweten in je slaapNachtelijk transpireren of simpelweg zweten in je slaap kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan voortkomen uit e…
Slapeloosheid: Wat doe je als je alles al hebt geprobeerd?Advies bij slapeloosheid wordt zo makkelijk gegeven. Drink wat warme melk voor het slapengaan. Koop een ander kussen. Te…

Inloopkasten, een trend?Of de inloopkast een trend is en straks weer uit het beeld verdwijnt waag ik te betwijfelen. De inloopkast zag je tienta…
Airco, koelte in huis op warme dagenAirco, koelte in huis op warme dagenAirco in de auto hebben we al jaren, maar we schaffen ook steeds vaker airco in huis aan. Zie menig airco-unit aan de bu…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.