De slaapkamer als oase van rust

De slaapkamer als oase van rust De slaapkamer is voor velerlei gebruik, maar de slaapkamer zo inrichten dat het ook een oase van rust is, is een kunst. Zoals nagenoeg alle vertrekken in onze woning, moet ook de slaapkamer nogal eens een gedaantewisseling ondergaan. Simpelweg omdat er zoveel trends zijn die allemaal even leuk zijn, we veranderen gewoon graag of wat voor reden dan ook.

Basisuitgangspunt

Toch is het voor het rustmoment tot slapen gaan goed om in een rustige omgeving welke goed geventileerd is, de slaap te vatten. Waarbij het basis uitgangspunt dat hoe minder er in de ruimte staat, hoe beter. Niet dat iedereen dit altijd leuk zal vinden, want sommige slaapkamers lopen over van kasten, stoelen, (toilet-)tafels en anders opbergkasten. Zet overal wat op en je hebt zomaar een overvolle slaapkamer.

Beginnen

Begin bij het begin en bekijk wat je echt nodig hebt in de slaapkamer. Een bed en wat nachtkastjes of iets wat daarvoor door kan gaan. Misschien een televisie, maar deze is dan weer niet goed voor het rustmoment, en daar waar de een een aparte kledingkamer of inloopkast heeft, zal de ander de kledingkast in de slaapkamer hebben staan. Strikt genomen houdt het dan wel op, want alle overige materialen zijn niet strikt noodzakelijk. Dit alles staat los van het feit dat slaapkamers over het algemeen groter geworden zijn.

Kleuren en materialen

Als je de basiselementen hebt bepaald kan je kijken met wat voor kleuren en materialen je zou willen werken. In een slaapkamer doen koele kleuren (bijvoorbeeld blauwtinten) het in principe goed, maar is geen must. Warme diepe rood met oranje- en bruintinten kunnen heel warm overkomen. Maak alleen de kleuren niet te schreeuwend, want ook al realiseer je je het niet, het heeft effect voor de rust in een slaapkamer.

Zo is een hoogpolig carpet erg prettig aan de blote voeten, maar minder functioneel. Zeker als je kinderen e/o huisdieren hebt die de slaapkamer betreden. Bedenk vooraf hoe zinvol een en ander is, naast hetgeen je mooi vindt uiteraard.

Basiselementen

De vloer en de muren, met een raamdecoratie vormen wel de basis van je slaapkamer en belangrijk de materialen en kleuren op elkaar af te stemmen. Over het algemeen is er wel een verf die aansluit bij een goede combinatie van muur en vloer.
Lichte tinten doen groter, ruimtelijke lijken. Wit kan overigens wel weer heel steriel maken, maar als tegenhanger van enkele muren met een stevige kleur kan het prima.

Bekijk vervolgens goed wat er op de vloer moet komen, want dat moet bij alle muren en de eventuele raamdecoratie passen.

Meubilair

Als de basiselementen zijn bepaald is het goed te kijken naar het type bed. De maat van het bed, losse matrassen of niet, maar ook hout, kunststof, gietijzer en in welk model. Er is van alles te koop. Stem het af met hetgeen je verder in de slaapkamer zet en visualiseer het met de gekozen materialen op de vloer en tegen de muur. Neem desnoods stalen mee om te bekijken of de combinatie te maken is. In je hoofd kan het er best anders uitzien.

Als je de basiselementen gekocht/besteld hebt, is het beter te wachten tot alles gereed is. Bijpassende dekbedden, kussens en andere aankleding pas op het allerlaatste moment kopen. Het is zo gekocht en je weet dan zeker wat je nodig hebt c.q. kunt plaatsen. Tenslotte eventueel nog een rustige bijpassende wanddecoratie en het licht om het af te maken.

Televisie

De meeste mensen hebben tegenwoordig televisie op de slaapkamer, maar voor een oase van rust is een televisie niet echt wenselijk. Als je al een televisie op de slaapkamer wil, zet deze dan altijd uit als je gaat slapen. Hoewel straling die er toch is niet concreet consequenties heeft aangetoond, is het niet bevorderlijk.

Tot slot

Een slaapkamer is een plek waar je je veilig moet voelen en rust is goed voor het slapen. Een slaapkamer goed inrichten is dus meer dan even een bed plaatsen. Een goede nachtrust is essentieel voor goed functioneren en als een goed ingerichte slaapkamer daaraan kan bijdragen, waarom dan niet?
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feng Shui, plaats van bed en kamerdeurDe plaats van de slaapkamer in uw huis is belangrijk. Gaat u verhuizen, moet u zorgvuldig letten op de onderlinge verhou…
Rust in huis: Slaapkamer & BadkamerRust in huis: Slaapkamer & BadkamerBij het inrichten van de woning, denken we vaak eerst aan de woonkamer. Dat is tenslotte de ruimte waar we voornamelijk…
Feng Shui, de slaapkamer en hoofdpijnDe meesten mensen brengen minimaal een derde van hun leven in de slaapkamer door, waarvan het grootste deel geslapen wor…
Slaapadviezen, algemeenSlaapadviezen, algemeenEnkele algemene slaapadviezen voor iedereen die af en toe de slaap niet kan vatten en in de nacht wakker ligt. Af en toe…

Renovatie: zo maken we van onze trap een absolute blikvangerRenovatie: zo maken we van onze trap een absolute blikvangerMet de intrede van de lente, denken velen aan de herinrichting of de renovatie van hun woning. Is de trap in onze leefru…
Zo maken we onze meubelen weer als nieuwZo maken we onze meubelen weer als nieuwOnze meubelen zijn ongetwijfeld dé blikvanger van ons interieur. Hun aankoop betekent een belangrijke investering. Een r…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.