Je huis zen inrichten

Je huis zen inrichten Om je huis zen in te richten, is het als eerste van belang te weten wat het wil zeggen. In grote lijnen hebben we het over rust, harmonie en eigenlijk ook wel een beetje een minimalistische inrichting. Als het om dat laatste gaat, dan haken al veel mensen af. Er zijn nogal wat mensen die steeds de neiging hebben hun huis te vol te proppen. Ze zien iets leuks en kopen het, zich niet realiserend of het er überhaupt wel bij past. Wil je wel die harmonie en rust in je woning, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Wat is ‘zen’ officieel?

Wikipedia zegt er het volgende over: ”Zen is een vorm van boeddhisme die sterk de nadruk legt op dhyana oftewel concentratie-meditatie. Hiermee wordt inzicht verkregen in de eigen ware aard om zo de weg te openen naar een bevrijde manier van leven. Chán is een van de grotere scholen van het Chinese mahayana-boeddhisme.”

Bron: Andremergulhaum, PixabayBron: Andremergulhaum, Pixabay

Vertaalslag naar wonen

Het voorgaande impliceert dat het om mensen gaat die een bepaald geloof aanhangen en dit is ook het geval. Hoe maak je vervolgens de vertaalslag naar de woning en de inrichting daarvan? Dit heeft te maken met een aantal aspecten als we over een ruimte spreken die ‘zen is’ (en waar de monniken geconcentreerd konden bidden). Het kan iedere ruimte zijn en niet alleen een woonkamer. Denk aan de slaapkamer, een badkamer, maar ook een kantoor kan volledig zen ingericht zijn. De aspecten waar het om gaat betreffen in grote lijnen het volgende:
 • licht (grote ramen waar veel daglicht naar binnen kan en lampjes/kaarsen welke diffuus licht geven)
 • overall view (overzicht / veel vrije ruimte)
 • binnen en buiten één geheel
 • sober/minimalistisch (less is more)
 • natuurlijke materialen
 • water (op wat voor manier dan ook)
 • zo min mogelijk kleine ruimten en gangetjes (waar mogelijk ruimten in elkaar over laten lopen)
 • lage rugleuningen met zachte kussens
 • zachte (natuurlijke) kleuren zoals beige, wit, grijstinten, houttinten. Veel ton-sur-ton

Dit alles wordt aangevuld met planten die bij voorkeur een groot blad hebben, maar ook de typische Oosterse bamboes, Japanse es etc. Het totaalplaatje moet een aangename sfeer uitstralen waar het – in alle rust – goed toeven is.

Kinderen

Met de genoemde aspecten voor een zen inrichting is het haast ondoenlijk om dit in een gezin met jonge kinderen vorm te geven. Los van de ‘frummels-en-frutsels’ en speelgoedjes die niet te vermijden zijn, gaat het ook om de rustige sfeer. Kinderen zijn bijna altijd druk(ker). Al was het maar om de energie die kinderen uitstralen.

Aankleding zen inrichting

De meubelen en zoveel als mogelijk de accessoires, zijn van natuurlijke materialen en kenmerken zich door heel moderne, strak vormgegeven meubelen of juist echte oude klassiekers (voor die tijd ook strak vormgegeven). Zet die meubelen in de ruimte, die strikt noodzakelijk zijn en niet meer dan dat.

Bron: Gefrorene Wand, PixabayBron: Gefrorene Wand, Pixabay
Ligbanken moeten uitnodigend zijn en hebben bij voorkeur geen hoge rugleuningen bij de lig- en zitmeubelen. Kussens zijn prima, maar zorg voor zoveel mogelijk natuurlijke tinten en qua kleur in een zacht verloop. Materialen mogen wel uiteenlopend zijn, zolang het maar niet synthetisch is. De materialen die het over het algemeen goed doen zijn:
 • Hout/bomen of takken die verhouten; denk hier bij aan licht eiken (vooral blanco tinten hout), maar ook takken van wilgen die verhouten en bamboe. Voor meubelen, tafels, vazen/bloempotten, sier- en gebruiksvoorwerpen.
 • Beton, natuur- en kiezelsteen, marmer en plavuizen; voor vloeren, wanden en kunstvoorwerpen.
 • Wol, katoen, linnen en gevlochten touw van div. materialen; voor kussens van (lig)banken, fauteuils, eetkamerstoelen, (vloer)kleden, sierkussens.
 • Glas; voor siervoorwerpen, lampen en kaarsenhouders.

Overige elementen

Geluid

De overige elementen die er in een zen ingericht huis toe doen zijn onder meer het geluid, de akoestiek. Geen harde en schelle geluiden, maar bij voorkeur geluiden/muziek die de geest rustig stemmen.

Licht

Een ander element is het licht. Behalve dat er bij voorkeur veel daglicht binnenkomt, dienen er ook geen directe spots in het oog te springen. Als je al met spots werkt, laat ze dan een diffuus licht bijvoorbeeld tegen een muur schijnen en werp verder zoveel als mogelijk met indirect licht. Kaarsen doen in het een zen inrichting ook altijd erg goed. Mooie grote exemplaren op levensgrote kandelaren bijvoorbeeld.

Bron: Taoge, PixabayBron: Taoge, Pixabay
Groen/planten
Natuurlijk mogen er in een zen ingericht huis geen planten ontbreken. Het is afhankelijk van je smaak en het type meubelen, maar als je groot uit kunt pakken doe dat dan. Planten met grote bladeren of takken zoals bamboe. Zet ze een grote potten met veel aarde, zodat ze goed kunnen wortelen.

Water

Water kan je op verschillende manieren verwerken in je interieur. Denk aan de glazen vaas met water waar je slechts een grote bloem in zet. Maar ook een mooie glazen bak waar je een complete waterpartij voor binnen (en buiten) mee maakt. Zelfs een diffuser voor zuivere lucht kan het plaatje al afmaken. Met een natuurlijk luchtje (etherische olie) en in, ruikt het ook nog lekker in huis.

Tot slot

Een zen ingericht huis kent evenwicht en laat de natuurelementen, zoals hout, metaal, aarde, vuur en water, op wat voor manier dan ook terugkomen. Soms in een klein detail en soms in een groot gebaar. Voorkom kleinschalige ‘rommeltjes’ en ga dus alleen uit van wat je nodig hebt in een huis. Zo kan je rusten, harmonie en overzicht houden en voelt een ruimte al snel ‘aangenaam’. Vergeet vooral ook niet bij voorkeur de televisie weg te laten of minimaal achter een kast weg te werken en zet de wifi zoveel als haalbaar is uit. Ook dat hoort bij de zen inrichting.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Landelijk wonen: trends, tips, verlichting en interieurLandelijk wonen: trends, tips, verlichting en interieurDe afgelopen jaren heeft het landelijk wonen een echte opmars doorgemaakt. Het gebruik van natuurlijke kleuren in combin…
Wonen: "bling bling" mag weerTen tijde van economische recessie en daarmee gepaard gaande grotere werkeloosheid, gaan we het collectief meer in en om…
Japans wonen: natuurlijk inrichten!Het land van de rijzende zon heeft een eigenzinnige woonstijl die ervaren wordt als authentiek, minimalistisch en modern…
Duurzaamheid en wonenDuurzaamheid en wonenDe term duurzaamheid is in. Maar wat is duurzaamheid? Prisma meldt daar over: “op zo'n manier geproduceerd dat er geen o…

Vochtproblemen in huis? Laat u niet foppenOude en vaak niet geïsoleerde huizen en gebouwen zijn over het algemeen gevoeliger voor vocht dan nieuwe huizen dat zijn…
Ik wil een plant thuis met weinig of geen onderhoudIk wil een plant thuis met weinig of geen onderhoudHoewel planten een mooie en zelfs gezonde toevoeging zijn aan het interieur, is het onderhouden van planten niet voor ie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Elena1957, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zen
 • http://roomed.nl/10x-inspiratie-voor-je-eigen-meditatieruimte-in-huis/
 • http://www.interieurdesigner.nl/interieurtips/detail/zen-interieur
 • http://www.interiorinsider.nl/zen-slaapkamer/
 • Afbeelding bron 1: Andremergulhaum, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Gefrorene Wand, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Taoge, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.