Ik wil een plant thuis met weinig of geen onderhoud

Ik wil een plant thuis met weinig of geen onderhoud Hoewel planten een mooie en zelfs gezonde toevoeging zijn aan het interieur, is het onderhouden van planten niet voor iedereen weggelegd. Iedere plant heeft weer een andere vereiste, zoals veel water of juist weinig water; veel zon of juist weinig zon etc. Ook is het zo dat niet iedereen ook voldoende stilstaat bij het onderhoud van de planten; een aantal weken vergeten om water te geven is dan al snel funest voor de meeste planten. Toch is het mogelijk om een aantal mooie planten thuis te hebben staan zonder dat ze veel onderhoud nodig hebben. Dergelijke onderhoudsvrije planten zijn toch wel de ideale planten voor mensen met weinig tijd!

Waarom een plant in huis nemen?

De reden om een plant thuis te hebben staan kan voor iedereen verschillend zijn. Voor de één is het wellicht om een mooie toevoeging aan het interieur te hebben, terwijl de ander juist een plant koopt vanwege het gezonde effect dat het houden van planten op onze gezondheid heeft. Hoewel we vaak denken dat de lucht binnenshuis gezonder is dan de lucht buitenshuis, is dit namelijk juist omgekeerd. De lucht binnenshuis kan wel twee keer ongezonder zijn dan buiten. Klachten als hoofdpijn, longklachten en zelfs huidklachten kunnen veroorzaakt worden door een slechte binnenlucht.

Zijn planten in huis gezond?

Een goede oplossing voor de slechte binnenlucht is het houden van planten. Onze lucht binnenshuis is vaak te droog, iets waar planten een goede oplossing voor kunnen bieden. Het houden van planten binnenshuis zorgt namelijk voor een hogere luchtvochtigheid. Tevens filteren planten de lucht; een aantal vervuilende stoffen worden uit de lucht gehaald en het zuurstofgehalte van de lucht wordt verhoogd. Ook dit laatste is van belang, aangezien onze huizen steeds beter geïsoleerd zijn en de lucht die zich in het huis bevindt daarom langer binnenshuis blijft.

De vrijwel onderhoudsvrije Yucca palmlelie

Het houden van planten is niet voor iedereen even leuk of makkelijk om te doen. Gelukkig zijn er planten beschikbaar die zeer eenvoudig te houden zijn, doordat ze bijvoorbeeld weinig water nodig hebben of beter bestand zijn tegen verwaarlozing. Een van deze planten is de Yucca, ook wel palmlelie genoemd. Deze plant heeft een stam die er uitziet als een kleine palmboom en heeft groene, langwerpige bladeren aan de top, die stevig omhoog wijzen. De palmlelie heeft weinig water nodig, maar wel veel licht. Bij het neerzetten van deze plant is het dus belangrijk om een plek te zoeken waar in ieder geval meerdere uren per dag de zon schijnt. Het licht van kunstmatige lampen is voor deze plant niet voldoende. Hoewel de plant weinig water nodig heeft, zal er eens in de zoveel tijd toch water bij gevuld moeten worden. Doe dit pas als de potgrond volledig droog is. Als vuistregel kan zelfs één keer in de twee weken aangehouden worden, hoewel eerder ook kan. Let wel op bij deze plant; hoewel de Yucca langer zonder water kan, kan de plant zeer slecht tegen teveel water! Als er consequent teveel water wordt bijgevuld kan de plant gaan rotten.

Polyscias

Een andere plant met weinig onderhoud, zelfs met minder onderhoud dan de palmlelie, is de Polyscias. Deze plant heeft een wat dikkere stam of stammen aan de onderkant en langs vrijwel de gehele hoogte van de stam wat rondere blaadjes. Het voordeel van deze plant is dat hij enerzijds weinig water nodig heeft, maar anderzijds ook weinig zon. Dit maakt deze plant ideaal voor het opvrolijken van de donkere hoekjes van de woning. Af en toe water bijvullen is voldoende, ook deze plant kan gerust twee weken zonder water.

De Chlorophytum of graslelie

De Chlorophytum, of graslelie, is ook een eenvoudig te houden plant. Deze plant is te herkennen aan lange spitse bladeren die van buiten groener zijn dan langs de nerf. Langs de nerf is de kleur dan ook eerder geel of wit te noemen. Deze kleurstelling maakt de plant zeer attractief, maar het blijft wel een plant die niet al te hoog wordt. De plant zelf heeft geen stam. Als ze in bloei staan komen er witte bloemetjes aan aparte stengels uit de plant. Deze kunnen gebruikt worden om ook nieuwe potten met de graslelie te maken, de plant laat zich eenvoudig vermenigvuldigen. Voor deze plant geldt dat hoe meer zon ze heeft, hoe sterker ze groeit.

De onverwoestbare Tradescantia of vaderplant

De Tradescantia, of vaderplant, is net als de voorgenoemde planten een ideale plant voor iemand die weinig tijd heeft voor onderhoud. Deze plant kan in een pot gezet worden, maar fungeert ook goed als hangplant. De plant zelf heeft kleine blaadjes die ook kleurverschillen kennen. Hierdoor is ook deze plant mooi om naar te kijken. De kracht van deze plant zit in het brede spectrum aan klimaten dat hij kan doorstaan en de lange periode die de plant zonder water kan. Ook deze plant heeft voldoende aan één keer water per twee weken, hoewel de plant zelfs nog wel langer zonder kan. Om te stekken is het voldoende om een groeiende top af te knippen en in een nieuwe pot te zetten. Deze wordt dan vanzelf een nieuwe plant.
© 2016 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke kamerplanten hebben weinig water nodig?Welke kamerplanten hebben weinig water nodig?Lukt het niet om je planten mooi te houden? Geef je altijd te veel of te weinig water? Kies dan voor makkelijke kamerpla…
Yucca (palmlelie): Een makkelijke huisplantDe Yucca is een prachtige plant met een tropische look. Deze plant is zeer gewild vanwege het mooie, vaak robuuste uiter…
Olifantspoot (Yucca Elephantipes): stekken en verzorgenOlifantspoot (Yucca Elephantipes): stekken en verzorgenDe Yucca Elephantipes, oftewel olifantspoot, is een geliefde kamerplant, ze is groot en heeft lange groene bladeren. De…
Grote KamerplantenEen grote kamerplant in huis is niet alleen mooi. Het geeft ook sfeer en kleur in je huis. Helaas zijn niet alle huizen…

Je huis zen inrichtenJe huis zen inrichtenOm je huis zen in te richten, is het als eerste van belang te weten wat het wil zeggen. In grote lijnen hebben we het ov…
Besparen op de energierekening zonder verlies van woongenotBesparen op de energierekening zonder verlies van woongenotEen van de grootste maandelijkse kosten, naast een hypotheek of maandelijkse huurafschrijving, is de energierekening. He…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.duurzaamthuis.nl/duurzaam-wonen/binnenklimaat
  • http://www.intratuin.nl/ideetjes-weetjes/binnen/grote-kamerplanten/
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.