Vochtproblemen in huis? Laat u niet foppen

Oude en vaak niet geïsoleerde huizen en gebouwen zijn over het algemeen gevoeliger voor vocht dan nieuwe huizen dat zijn. Toch kampen ook nieuwe huizen met vochtgerelateerde problemen. Vaak wordt er ten onrechte tegen bewoners gezegd dat zij de oorzaak zijn van al de vochtige wanden en vloeren en schimmels. Laat u niet foppen! Er bestaan uitzonderingen maar in veruit de meeste gevallen is bewonersgedrag niet de oorzaak van de problemen.

De schuld in uw schoenen

Als u in uw woning vochtplekken en mogelijk ook nog schimmelvorming op wanden en vloeren constateert, dan is er hoogstwaarschijnlijk ergens iets goed mis. Vochtsporen en schimmelvorming zijn nagenoeg nooit het gevolg van uw woongedrag. Belanghebbende partijen zoals particuliere verhuurders, verkopers, woningcorporaties en bouwbedrijven zullen in eerste instantie proberen om het probleem in uw schoenen te schuiven door te roepen dat u te weinig ventileert, te weinig stookt en te vaak doucht en kookt. Op deze wijze schuiven zij alle verantwoordelijkheden van zich af en op het moment dat u hiermee akkoord gaat / het gelooft en verder laat rusten, zijn zij van het probleem ''af''. Maar u natuurlijk niet!

De echte oorzaken bevinden zich elders

De werkelijke oorzaken van de zichtbare vocht- en schimmelplekken bevinden zich vaak elders in of rond uw woning. Een schimmelplek in een plafondhoek op de verdieping hoeft helemaal geen gevolg te zijn van een lekkage op die plaats. In veel gevallen bevindt de oorzaak zich op het niveau van de begane grond. Een drassige grond rondom uw woning, een lekke leiding in de kruipruimte, een lekkage in het waterleidingnet of een gebroken hemelwaterafvoer kunnen zomaar de oorzaak zijn van een vocht of schimmelplek ergens hoger in het gebouw.

Mogelijke oorzaken van vochtproblemen

  • Slechte waterdichting van de constructie ter plaatse van de grond rondom uw woning
  • Regendoorslag door gevels
  • Lekken in afvoeren
  • Lekken in waterleidingen
  • Inwendige condensatie in constructies
  • Lekken door hoog grondwater
  • Lekkages in het dak
  • Zouten en nitraten in bouwmaterialen

Laat u niet foppen

Wanneer u vocht- en schimmelsporen in uw woning constateert, ga dan zelf of laat een gespecialiseerd bedrijf dan zoeken naar de oorzaken van deze gevolgschades. Indien u een bedrijf inschakelt om dit onderzoek voor u te doen, let er dan goed op dat dit bedrijf niet ook direct over bewonersgedrag en onvoldoende ventileren begint. Mocht dit wel het geval zijn dan is dit een partij die u niet verder zal kunnen helpen. U kunt dit in een eerste telefonisch gesprek reeds controleren. In maar heel weinig gevallen is de bewoner zelf de oorzaak van het probleem. Mocht u zelf vooraf één en ander willen onderzoeken dan kunt u zich de onderstaande vragen stellen:
  • Sinds wanneer speelt het probleem?
  • Is een verergering van de problemen/gevolgen te koppelen aan een bepaald weertype?
  • Wat is de oriëntatie van mijn gevels?
  • Zie ik open stootvoegen in de gevels?
  • Is er veel vocht zichtbaar in de stenen van de buitenmuren onder de grond rondom mijn woning?
  • Welke herstel- en of verbeterwerkzaamheden zijn er reeds uitgevoerd en hebben deze invloed gehad op het probleem?
  • Ruik ik mijn riool als ik enkele dagen van huis geweest ben?
  • Verbruik ik meer water dan gemiddeld?
  • Constateer ik veel mos- en algengroei rondom mijn woning?
  • Zijn er witte vlekken zichtbaar op de binnen- en buitenmuren?

Door de bovenstaande vragen te beantwoorden wordt u vaak al een bepaalde richting op gestuurd. Onderstaand leest u enkele voorbeelden hiervan:
  • Wanneer de vochtplekken verergeren na een behoorlijke regenbui en de betreffende gevel west georiënteerd is, is de kans aanwezig dat regendoorslag een oorzaak is van het probleem.
  • Wanneer u veel mos- en algengroei rondom uw woning constateert, betekent dit dat de grond nabij de gevels langdurig nat blijft.
  • Wanneer u bijvoorbeeld na enkele dagen van huis te zijn geweest een rioollucht waarneemt in uw woning, dan is er hoogstwaarschijnlijk een lekkage aanwezig in de afvoeren.
  • Wanneer de vochtplekken op koude momenten in de winter verergeren, dan betekent dit waarschijnlijk een condensprobleem op de koudere constructieonderdelen en geen lekkage.
  • Wanneer de gevel waterafstotend behandeld is, en sindsdien de problemen erger zijn geworden, dan is er hoogstwaarschijnlijk iets mis met de waterdichting van de constructie ter plaatse van de grond.

De metingen en inspectietechnieken laat u beter over een aan een in vochtproblemen gespecialiseerd bedrijf. Wanneer u een afspraak hebt met een inspectiebedrijf, zie er dan op toe dat deze bij een eerste bezoek aan uw woning de onderstaande zaken zeker bekijken:
  • Temperaturen en relatieve luchtvochtigheden in alle vertrekken (ook de kelder en/of kruipruimte)
  • Vochtgehaltes van de materialen (vloeren en wanden) door de volledige woning
  • Oppervlaktetemperaturen met behulp van een infraroodcamera (in de koudere periode)
  • Ventilatiemogelijkheden in de leefvertrekken en kelder of kruipruimte
  • De waterdichting van de constructie onder de grond
  • Indien er een spouwmuur aanwezig is, een spouwinspectie zodat duidelijk is of er wel of geen isolatie en vervuiling aanwezig is

Op basis van de constateringen uit deze onderzoeken kan het zo zijn dat het onderzoekende bedrijf vervolgonderzoeken voorstelt om de oorzaak steeds verder op het spoor te komen. Dit kunnen onder andere bijvoorbeeld rioolinspecties, druktesten, wateropnamemetingen en fluortesten (water met een kleurtje) zijn.

Beoordeling van de situatie

In nagenoeg alle gevallen is de oorzaak van een vochtprobleem een bouwkundig of installatietechnisch gebrek. Laat u niet opzadelen met een geconcludeerde hoofdoorzaak zoals ''de bewoners ventileren onvoldoende'' of' ''er wordt te veel vocht geproduceerd bij het douchen, koken en wassen''.

Nog een weetje

De hoeveelheid vocht die door een gemiddelde familie per dag wordt geproduceerd staat in schril contrast tot de hoeveelheid vocht die bij een fikse regenbui valt.

U kunt mogelijke vochtproblemen of de kans erop ook al voor een stuk verminderen door voor een constant en goed binnenklimaat te zorgen. Niet te koel en niet te vochtig.
© 2016 - 2024 Gregor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ventileren en vocht bestrijdenEen van de belangrijkste dingen in je huis is ventileren en vocht bestrijden. Niet genoeg ventileren en een vochtig huis…
Onderhoud en reparatie van buitenmurenOnderhoud en reparatie van buitenmurenWij besteden maar te graag veel aandacht aan de binnenkant van ons huis, maar vergeten daarbij de buitenmuren. Een slech…
Voordelen en nadelen spouwmuurisolatieVoordelen en nadelen spouwmuurisolatieEr zijn steeds meer mensen die nadenken over het isoleren van hun spouwmuur. Velen twijfelen vanwege verhalen over vocht…
Schimmel in huis bestrijdenSchimmel in huis bestrijdenSchimmel in huis is erg vervelend. Veel mensen hebben er last van in de badkamer, maar ook op het plafond van huiskamers…

Hoe haal ik het meeste rendement uit mijn zonnepanelen?Hoe haal ik het meeste rendement uit mijn zonnepanelen?Zonnepanelen werken het best als zij op een bepaalde manier geplaatst worden. Hierbij moet rekening gehouden worden met…
Je huis zen inrichtenJe huis zen inrichtenOm je huis zen in te richten, is het als eerste van belang te weten wat het wil zeggen. In grote lijnen hebben we het ov…
Bronnen en referenties
  • www.vochtadvies.be
  • Bron afbeeldingen: Eigen opnames + afbeeldingen uit Microsoft Excel
Gregor (13 artikelen)
Laatste update: 07-03-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.