Duurzaamheid en wonen
De term duurzaamheid is in. Maar wat is duurzaamheid? Prisma meldt daar over: “op zo'n manier geproduceerd dat er geen of weinig schade wordt veroorzaakt aan natuur en milieu”. Een tweede uitleg is: “van lange duur, blijvend, wat lang goed blijft”. Keurige betekenissen maar wat doe je in het dagelijkse leven om duurzaamheid na te streven?
Korte reisafstand
In elk geval zijn er veel mogelijkheden vanuit duurzaamheid en wonen. Dat begint al met de plek waar een woning staat. Voor zover daar een vrije keuze in bestaat zou het kiezen van een woonplek, die weinig reisafstand vergt naar werk en vrijetijdsbesteding, veel meer aandacht kunnen hebben. Lange reisafstanden zijn, naast een persoonlijke belasting, slecht voor het milieu, wat extra het geval is als de routes door drukke gebieden voeren waar regelmatig files zijn.
Prioriteiten stellen
Een keuze voor een korte reisafstand zou mogen prevaleren boven andere keuzes als bijvoorbeeld een grotere woonruimte of ander woongenot. Een grote woonruimte kan ook als betrekkelijk worden gezien omdat met de inrichting van de woning dikwijls ruimte kan worden bespaard door overbodig meubilair te verwijderen. Door een efficiënt gebruik van alle woonruimten kan soms ook ruimte worden gewonnen. Ook andere vormen van woongenot zouden veel vaker een lagere prioriteit kunnen hebben binnen het streven naar duurzaamheid.
Aspecten van duurzaamheid
Duurzaam wonen heeft een aantal aspecten als duurzaam inrichten, zuinig energiegebruik en duurzaam consumeren.
Duurzaam inrichten
Ook bij de inrichting van een woning kan al op duurzaamheid worden gelet. Zo is het lang niet bij iedereen bekend dat bijvoorbeeld marmoleum de duurzaamste vloerbedekking ter wereld is. Marmoleum is een enorm slijtvast materiaal met een lange levensduur. Het is bijna volledig gemaakt van natuurlijke producten als olie, hars, houtmeel, kalksteen en jute. De productie vindt plaats in Nederland waardoor de aanschaf ook weinig transport vergt. Uiteraard kan bij de inrichting ook met een groot aantal andere producten rekening worden gehouden met duurzaamheid.
Zuinig energiegebruik
In het gebruik van gas, water en licht kan veel duurzaamheidwinst worden gehaald. Koop geen hebbedingen die energie kosten. Koop apparatuur met duurzaamheidlabel en gebruik ze niet onnodig. Neem energiebesparende maatregelen voor watergebruik door spaarknoppen op toiletten, speciale douchekoppen, korter douchen, waterkraan niet onnodig open laten staan. Zelfs de tuin kan meedoen bij minder gebruik van energie door hem zo in te richten dat zon en licht binnen kunnen komen. Leg waar mogelijk een daktuin aan op het plat dak dat werkt als isolatie.
Duurzaam consumeren
Duurzaam consumeren wil onder meer zeggen dat alleen dingen worden aangeschaft die noodzakelijk zijn voor de basisbehoeften en die zo min mogelijk schade aanbrengen aan de natuur en leefomgeving. Duurzaam consumeren begint al bij minder consumeren wat het levensgeluk niet in de weg hoeft te staan. Kies daarbij voor producten en materialen die aantrekkelijk zijn en praktisch in gebruik waardoor ze lange tijd met plezier gebruikt kunnen worden en er minder behoefte bestaat aan vervanging. Geef verder voorrang aan basisbehoeften en laat overdaad achterwege. Daarbij is het ook van belang dat consumenten rekening houden met de wijze waarop de producten zijn vervaardigd, samengesteld of gekweekt en dat het producten zijn die de vervuiling zoveel mogelijk beperken. Maar ook is het belangrijk hoe de producten verpakt zijn en vervoerd worden of afbreekbaar zijn of hergebruikt kunnen worden.