Wonen: Warmte in de woning brengen

Wonen: Warmte in de woning brengen Als het weer wat minder wordt en we weer wat meer binnenshuis vertoeven, is het logisch dat we meer aandacht schenken aan het huis en de inrichting. De warmere kleuren mogen weer, meer kaarslicht en behalve letterlijk ook figuurlijk de warmte in huis brengen.

Algemeen

Over het algemeen zijn de herfst/winter-kleuren wat warmer van kleur, maar strikt genomen gaat het er om of je je prettig voelt in je huis. Is het je thuis?
Als dat met hardere kleuren eerder het geval is, aarzel dan niet de hardere/fellere kleuren in je huis op te nemen of breng die gewenste kleuren in nuances aan in je woning. Zorg er altijd wel voor dat er voldoende rust terug te vinden is. Dat is heel divers en kan voor de een een rustig hoekje zijn en voor de ander, zo weinig mogelijk kleine spulletjes in huis of voor weer iemand anders alleen maar aarde of natuurtinten.

Voor weinig geld grote impact

Een aantal mogelijkheden om op subtiele manier en zonder al te veel kosten de warmte voor de koude maanden weer in huis te brengen. Voor sommige is het een sport om voor zo weinig mogelijk geld veel leuke spullen te kunnen kopen, maar sla vooral niet de grote discounters over die ook interieurspullen hebben. De kans is groot dat je er voor weinig geld iets leuks vindt ter aanvulling.

Enkele voorbeelden:
  • Heb je kussens in huis, bekijk dan door welke warme kleur je ze kunt vervangen. Ze moeten wel bij je interieur passen, maar enkele hoesjes vervangen kost niet veel geld. Als je met kussens werkt, kunnen de wat rijkere stoffen ook erg fraai staan en wissel kleurnuances af. Dit maakt het geheel zeker niet drukker, maar maakt wel passend.
  • Werk je met grand foulards, bekijk dan of je die in een warme tint kunt vervangen. Heb je een woning met weinig kleuren, dan kan de grand foulards een print aan, maar probeer het anders rustig te houden.
  • Kaarsen doen het als het over sfeer gaat altijd goed. Probeer in de lijn van de andere nieuwe spullen (bijvoorbeeld de kussens) de kaarsen aan te kopen. De kandelaar in een neutrale kleur is handiger, die kan je immers voor een volgend seizoen bewaren. Neutrale kleuren als zwart, diepbruin, zilver of brons kunnen eigenlijk altijd wel.
  • Namaak bloemen, maar dan hele mooie van een goede kwaliteit is een eenmalige aanschaf, maar kunnen ieder seizoen weer opnieuw gebruikt worden. Als je wat verschillende kleuren neemt, kan je er een prachtige bos van maken, maar je kunt je ook beperken tot een warme kleur. De dieprode tot paars en de blauwpaarse roosachtige zijde bloemen doen het erg goed.
  • Je kunt ook de vaas de eyecatcher laten zijn met een mooie grote zijde roos er in. Als de vaas de eyecatcher is, is het raadzaam de kleur van de vaas ook ergens anders terug te laten komen.
  • De glazen houders voor waxinelichtjes zijn er tegenwoordig ook in alle kleuren en een gekozen kleur kan je dus ook in deze houders terug laten komen.
  • Voor de koude wintermaanden is een fraaie deken (om onder te kruipen als je op de bank zit) in een warme stof prima om losjes over de leuning van de bank of fauteuil te laten hangen. Deze dekens zijn regelmatig in de aanbieding bij de grotere woon warenhuizen en doe-het-zelf zaken die ook een luxe afdeling hebben.
  • Is het mogelijk om symmetrisch te werken, dan zal dit de rust in de woning ten goede komen. Heb je een opvallende kleur voor de woning, beperk het dan tot een kleur. Meerdere kleuren kan de woning snel drukker maken.

Waar kan je nog meer op letten

Stoffen

Het zijn niet alleen de kleuren die het hem doen, maar warmte breng je ook aan met bepaalde stoffen. De rijker ogende stoffen als fluweel of fluweelachtig ogen erg warm, maar ook de warme wollen stoffen in een warme kleur of meerdere kleuren gemengd in een bepaald patroon. Let wel goed op als je huisdieren hebt, want ze trekken ook vuil aan!

Licht(inval)

Een woonkamer kan ook door bepaalde lichtinval warmer ogen. Enerzijds kan je met hetgeen je voor de ramen hangt, erg veel en anderzijds kan je voor de avonduren ook met bepaalde lampen, dimmers etc. werken die de ruimte warmen laten uitzien.

Daar waar je overdag nog bijvoorbeeld zwarte dunne glasgordijnen opzij schuift voor meer lichtinval, kan je deze enig moment ook dichtschuiven om wat zachter licht in de woning te krijgen. Zonder het idee te krijgen dat het donker is buiten.
Met bepaald licht gericht op een eyecatcher kan je enerzijds hetgeen je naar voren wilt halen, ook daadwerkelijk naar voren halen en anderzijds onttrekt het de harde licht rechtstreeks de ruimte in.

Dimmers kunnen het licht zachter maken en dat kan direct een heel andere sfeer geven, verder valt er ook nog te denken aan licht gekleurde lampen die warmer ogen. Niet de beste lampen om bij te lezen, maar als sfeerverlichting uitermate geschikt.

Tot slot

Voldoende mogelijkheden om zonder veel geld uit te geven toch wat nuances aan te brengen die de woning wat warmer doen ogen. Met een andere kleur haal je bovendien weer iets anders in huis.
© 2010 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je huis anders inrichtenJe huis anders inrichtenIedereen heeft wel eens het idee om z'n huis anders in te willen richten. Maar vaak komt het er niet van omdat er of gee…
Wat is Scandinavisch design?Wat is Scandinavisch design?Anno 2016 zie je steeds vaker Scandinavische invloeden in interieurs terugkomen. Maar wanneer kun je iets daadwerkelijk…
Geel in het interieurGeel in het interieurGeel is geen gemakkelijke kleur om te verwerken in het interieur. Het is snel schreeuwend en we vermijden de kleur dan o…
Inspiratie opdoen voor de inrichting van je huisInspiratie opdoen voor de inrichting van je huisWil jij de inrichting van je huis volledig aanpassen? Dan kun je inspiratie opdoen op veel verschillende manieren. Maak…

Inbraakbeveiliging voor het huisWie zijn huis wil beveiligen tegen inbraak, doet er goed aan om eens even in de huid van een potentiële inbreker te krui…
De kosten van op kamers gaan en studerenDe kosten van op kamers gaan en studerenEindelijk is het dan zover: je gaat op kamers. Een nieuw tijdperk in je leven breekt aan. Je bent een student en moet vo…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.