Woning kopen: appartement of woonhuis kopen?
Wanneer je hebt besloten dat je graag een woning wilt kopen en wanneer je weet dat het financieel geen probleem is voor de bank sta je voor de keuze tussen de aankoop van een appartement of van een woonhuis. Tussen woonhuizen en appartementen zitten legio verschillen. Denk aan de aankooprijs, de vaste lasten, het woonoppervlak en bepaalde verplichtingen en vrijheden die je hebt. Het is van belang dat je de juiste keuze maakt, aangezien de aankoop van een woning een zeer ingrijpende aankoop is die je over het algemeen niet al te vaak maakt. Zowel een woonhuis als een appartement hebben voor- en nadelen. De voornaamste afwegingen bij een keuze tussen een woonhuis of appartement die je als koper moet maken zijn samengevat en uitgelegd.
Aankoopprijs en locatie
Een van de grootste beperkingen voor kopers bij de keuze voor een woning is de prijs van de woning. Je kunt wel een huis van € 300.000,- willen, maar als je niet meer dan € 200.000,- kunt lenen houdt het al snel op. Wie slechts een lage hypotheek kan krijgen zal in de prijsklasse van woningen moeten zoeken waar relatief meer appartementen dan woonhuizen verkrijgbaar zijn. Overigens zijn niet alle appartementen goedkoper dan woonhuizen. Wat een appartement vaak duur maakt is het feit dat de meeste appartementen in de centra van steden zijn gebouwd nabij winkels en andere voorzieningen. Deze locaties zijn duurder, waardoor een appartement zeer prijzig kan zijn. Een (veel) groter woonhuis in een buitenwijk is vaak niet duurder dan een appartement midden in de stad. Waarnaar je voorkeur uitgaat is afhankelijk van hoe belangrijk je de locatie vindt.
Vaste lasten
Doordat een appartement vaak wat goedkoper is, heb je ook lagere hypotheeklasten dan eigenaren van een woonhuis. Ook heb je lagere energiekosten door een betere isolatie (diverse woonlagen om je heen) en een over het algemeen kleiner woonoppervlak. Eigenaren van appartementen zijn verplicht om deel te nemen aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). Je bent als eigenaar namelijk samen met je medebewoners eigenaar van het gehele appartementencomplex, hoewel je alleen je eigen appartement daadwerkelijk als privé woonruimte mag gebruiken. Doordat je aangesloten bent bij de VvE moet je een deel van de onderhoudskosten van het gehele complex dragen middels de maandelijkse servicekosten. Voorbeelden van zaken waarvoor de servicekosten gebruikt worden zijn onder andere:
- onderhoud aan de lift
- groot onderhoud aan het dak
- schoonmaakkosten voor de gemeenschappelijke hal
Overige afwegingen
Zoals eerder gezegd heeft een woonhuis over het algemeen een groter woonoppervlak en meer kamers. Daar komt nog bij dat woonhuizen meestal een tuin met bijvoorbeeld een schuur hebben, iets wat appartementen niet hebben. Een appartement heeft vaak alleen een balkon, wat sommige mensen een benauwend gevoel kan geven. De kans op overlast is in een woonhuis kleiner, je hoeft namelijk met minder mensen in je directe nabijheid samen te leven. Daarnaast hoef je je aan niemand te verantwoorden, je kan op eigen houtje dingen wijzigen omdat je niet bent gebonden aan een VvE zoals eigenaren van appartementen. Het is overigens wel zo dat er over het algemeen minder wordt ingebroken in appartementen. De sociale controle is meestal groot in een appartementencomplex.
Een keuze maken
Uiteraard is de keuze voor een woning niet los te zien van de hoogte van de hypotheek die je kan krijgen. Maar zoals je hebt kunnen lezen zijn er nog diverse afwegingen die gemaakt moeten worden. Het is zeer verstandig om goed na te denken over je toekomstige situatie. Verwacht je binnen niet al te lange termijn aan kinderen te willen beginnen, dan kies je beter voor een woonhuis. Wil je liever klein of gelijkvloers gaan wonen dan koop je beter een appartement.
Lees verder