Een woning inrichten

Een woning inrichten Het blijkt voor relatief veel mensen toch moeilijker dan in eerste instantie gedacht… het inrichten van de woning. Waar de woonkamer ook nog als het meest moeilijk ervaren wordt, omdat daar meer plaatsvindt dan de functionele zaken in de andere delen van het huis. Enkele handvatten om zelf aan de slag te gaan.

Functioneel en meer...

Een slaapkamer, een hobbykamer, een badkamer of een keuken kunnen nog sec op de functionele zaken ingericht worden (en eventueel later ingevuld worden). Maar als je bij de keuken bijvoorbeeld over een leefkeuken spreekt, wordt het direct een stuk moeilijker. Dit heeft te maken met de verdere invulling / aankleding van de ruimte. Want hoe ga je de ruimte invulling geven op een dusdanige manier dat jij je er prettig in voelt. Het je “thuis” wordt, je veilige basis om te relaxen, je tot rust komt etc.

Leg een basis

Als je niet weet welke stijl je in je huis wil hebben, begin dan eerst op internet wat indrukken op te doen en ga aansluitend naar de grote woonwinkels met complete inrichting en ervaar de verschillende stijl door er in te gaan zitten. Voel wat prettig aanvoelt, prettig zit en waar je tot rust kunt komen. Komen materialen of kleuren op je af of heeft het een tegenovergesteld gevoel? Probeer niet op de drukke momenten te gaan, want dan wordt het lastiger om in alle rust te ervaren wat een inrichting met je doet.

Feitelijk gaat het om iedere ruimte dat gevoel te geven waar jij je prettig bij voelt. Een slaapruimte tot een rustgevende ruimte maken, wil niet zeggen dat het saai moet zijn. De een wordt rustig bij warme beige- en bruintinten en dit gecombineerd met warm wit om het en stuk reinheid mee te geven. Maar de koele blauwe tinten gecombineerd met hel wit, geeft het frisse wat ook sterk aan te raden is bij slaapvertrekken. Grappig is dat een schelle en drukke kleur als rood vaak niet aangeraden wordt voor slaapvertrekken, maar mooi fluweelrood kan ook een warm en typisch cocongevoel geven. Daarmee gezegd dat het heel persoonlijk is. Kleuren en materialen vormen de basis en moet dus goed aanvoelen … letterlijk en figuurlijk.

Concreet invulling geven

De wijze waarop je concreet invulling geeft is door de basis te leggen in muren, vloeren en raamdecoratie. De combinatie van kleuren en materialen is erg belangrijk. Van daaruit ga je kijken naar de functionaliteit. Een slaapkamer heeft een bed nodig, en afhankelijk of je er ook je kleding kwijt moet, moet er dus een kast in. Vervolgens kunnen stoelen ook functioneel zijn. Zoek datgene op wat je mooi vindt in materiaal en kleur en iedere keer als je iets hebt, vul het dan verder aan. Tot het moment dat je het naar de zin is en je er je prettig in voelt. Dit geldt ook voor de keuken en de badkamer. Geef de functionele invulling eerst de ruimte, dit uiteraard wel gecombineerd met wat je mooi en handig vindt. Daarna ga je verder aankleden en als je de ruimte wat klinischer prettig vindt, is dat ook prima. Niet iedereen vindt aanvulling nodig om er een thuis van te maken.

Leefruimtes

De echte leefruimtes worden als het meest lastig ervaren. Daar is het puur “functionele” een breder begrip. Immers, kasten kunnen heel functioneel zijn … maar staat los van noodzaak. Dit geldt ook voor stoelen, het bankstel en allerlei tafels. Maak dus een begin met wat er minimaal – in de gewenste stijl uiteraard – in moet staan. Puur het functionele deel met het aantal stoelen wat je nodig hebt om de eetkamertafel en de zithoek moet natuurlijk ook voldoende zitplaatsen hebben. We hebben het hier nog steeds slechts over het functionele deel van de leefruimte. Als dit gereed is, kan je aan gaan vullen. Veel boeken kunnen in een boekenkast erg gezellig staan, een uitgebreide stereo in een open kast of juist een gesloten kast als je die apparatuur net niet wilt zien. Verder krijgt de TV meestal ook een prominente plek en heb je mogelijk nog meer spullen die een plaats in de leefruimte moeten krijgen.

Completeer langzaam de losse meubelen totdat je het gevoel hebt dat het goed aanvoelt. Laat in gedachten en op gevoel een aantal zaken de revue passeren, let hierbij ook op de kleuren (kleuren doen veel in een woning):
  • Is het niet te druk, komen de meubelen niet op je af als je op de bank zit?
  • Kan je overal bij, kan je gewoon rondlopen, zonder je in bochten te moeten wringen?
  • Als je rustig zit, voelt het dan prettig aan (de totale ruimten met materialen kleuren, lichtinval etc.)
Neem voor dit proces de tijd.

Als deze basis is gelegd, kan je desgewenst met kleine accenten nog een final touch geven. Combineer bepaalde kleuren door of neem één kleur en pak hierin verschillende materialen. Denk aan:
  • Kussens en kleden voor in de bank
  • (Geur)kaarsen
  • Planten (Let hierbij ook op de functionaliteit van groen. Planten zien er niet alleen anders uit, ze kunnen ook een andere functie vervullen.)
  • Vloerkleden
  • Lampen (Begin hierbij met het functionele in de gewenste stijl en kies dan in de gewenste stijl de sfeerverlichting.)
  • Fotolijsten (In te vullen met foto’s en/of tekeningen van jezelf, je kinderen of desgewenst kleinkinderen)
  • Sierobjecten (Dit kan heel divers zijn en varieert van een kunstobject tot een mooie vaas, schaal of schilderij.)

Tot slot

Een woning tot een heerlijke thuis maken is niet eenvoudig. Maar leg een goede basis en vul in alle rust aan tot het het plaatje is, waar je je prettig bij voelt. De meest gemaakt fout is te snel te veel kopen en afgaan of wat je in de winkels en op TV ziet, want er is immers zoveel moois te koop. Dat is ook zo, maar je moet in ogenschouw nemen dat je ruimte maar zoveel aan kan en jij je er prettig in moet voelen en niet de interieurspecialist.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet een interieurarchitect?Wat doet een interieurarchitect?Een huis inrichten is voor iemand met creatieve en inspirerende ideeën een genot. Voor anderen ligt dat anders, en lever…
Interieur inrichtenInterieur inrichtenHet inrichten van je interieur komt aan op goed nadenken. Mensen kiezen tegenwoordig minder voor trends maar gaan weer v…
Cascobouw: het bouwen van een cascowoningCascobouw: het bouwen van een cascowoningIn Nederland wordt er steeds meer gebruik van cascobouw. Op deze manier kan een woning op een goedkopere manier worden g…
Woning kopen voor kindAls ouder kunt u uw kind financieel ondersteunen bij het kopen van een woning, bijvoorbeeld door te schenken, borg te st…

Woning kopen: appartement of woonhuis kopen?Woning kopen: appartement of woonhuis kopen?Wanneer je hebt besloten dat je graag een woning wilt kopen en wanneer je weet dat het financieel geen probleem is voor…
Van een gemakkelijk huis hebt u een leven lang plezierVan een gemakkelijk huis hebt u een leven lang plezierWie zelf een huis bouwt, of een gekocht huis gaat verbouwen, valt vaak voor de moderne materialen en ideeën, maar is daa…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.