Cascobouw: het bouwen van een cascowoning
In Nederland wordt er steeds meer gebruik van cascobouw. Op deze manier kan een woning op een goedkopere manier worden gebouwd. Bij cascobouw levert de aannemer alleen het casco aan. Dit zijn bepaalde standaardonderdelen waaruit elk huis bestaat, zoals de muren en het dak. De koper van een woning kan er vervolgens zelf aangeven hoe hij de woning wil inrichten en hoe de vormgeving er uit moet zien.
Er worden steeds vaker gebruik gemaakt van cascobouw in Nederland. Cascobouw is een fenomeen waar een deel van het huis wordt gebouwd en waar vervolgens de koper van het huis zelf de keuze heeft om het gebouw voor een deel naar de eigen wensen te laten inrichten. Het fenomeen van cascobouw is vooral afkomstig uit de Verenigde Staten. Vanaf de jaren veertig werden daar rond de grote steden complete voorsteden gebouwd. Dit waren geen rijtjeshuizen, zoals vooral in Europa gebeurde, maar veel zelfstandige woning. Dit had er deels mee te maken dat er in de Verenigde Staten meer ruimte is. Ook wilden veel Amerikanen niet hetzelfde huis als hun buren. Het zou echter behoorlijk duur worden als elk huis apart ontworpen moest worden. Amerikaanse huizenbouwers kwamen daarom met de oplossing van cascobouw. Daarbij wordt een deel van het huis al gebouwd, terwijl de eigenaar de rest naar eigen wensen mag inrichten en vormgeven. Dit is het zogeheten casco.
Wat is cascobouw?
Casco is het Italiaanse woord voor scheepsromp. Het principe is hetzelfde. De scheepsromp wordt gebouwd, maar de eigenaar van de boot mag zelf kiezen hoe hij de boot wil inrichten. Het voordeel van cascobouw is dat er in de vormgeving tegemoet kan worden gekomen aan de smaak van de verschillende huizeneigenaren. Smaken verschillen nu eenmaal. Ook kan de inrichting van het huis worden afgestemd op de particuliere eisen. Een gezin met kinderen heeft bijvoorbeeld behoefte aan meer kamers dan iemand die op zichzelf woont. Bij cascobouw kan daar rekening mee worden gehouden.
Cascobouw in Nederland
Vanaf de jaren zeventig worden er ook steeds meer cascowoningen gebouwd in Nederland. Het voordeel is dat dit relatief goedkoop kan. De basis van het huis, het zogeheten casco, bestaat uit vaste onderdelen die al in de fabriek gemaakt zijn. Voor een groot deel bestaan zij uit prefab. Deze kunnen relatief snel worden opgetrokken. Vervolgens kan de eigenaar van het huis er voor kiezen om het huis zelf verder af te bouwen. Een voordeel is dat hij dit mogelijk goedkoper kan doen dan de aannemer. Hij kan er ook voor kiezen het huis door de aannemer te laten afbouwen, maar kan daarbij wel uitgebreid zijn eigen wensen doorgeven.
Zelf bouwen van een cascowoning
Iemand die een cascowoning koopt kan aangeven hoeveel hij zelf wil bouwen en hoe groot het casco moet zijn. Zo is het mogelijk om een cascowoning te kopen waarbij eigenlijk alleen de muren staan en de elektriciteitsleidingen en rioolafvoer zijn aangebracht. De koper kan er dan voor kiezen om de inrichting zelf te doen, maar ook de buitenkant van het huis zelf vorm te geven. De eigenaar kan dan ook kiezen wat voor soort gevels hij wil en uit wat voor dakpannen hij wil dat het dak bestaat. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een pakket te kopen waarbij de buitenkant van het huis wel is vormgegeven. In het algemeen geldt dat des te groter het deel van het huis is dat deel uitmaakt van het casco, hoe lager de uiteindelijke kosten zullen zijn.