Tuinklussen in augustus; wat kun je doen?
Augustus is een maand waarin de tuin er mooi bij kan staan, als alles een beetje bijgehouden wordt. Belangrijk is vooral om voor voldoende vocht te zorgen en uitgebloeide bloemen weg te halen. Bloeiende planten in potten hebben dagelijks (meerdere keren) een scheut water nodig en vergeet ook niet regelmatig voeding te geven. Er zijn veel mooie volop bloeiende planten in augustus, waarvan hieronder een kleine selectie is weergegeven. Veel van deze planten trekken vlinders en bijen naar de tuin.
Tuinklussen in augustus
Agastache
Tuinonderhoud voor vakantie
Ook in augustus blijft er voldoende te doen in de tuin. Als u in deze maand op vakantie gaat is het goed om een paar voorbereidingen te treffen. Zorg dat het gras nog een keer gemaaid wordt en het onkruid zoveel mogelijk verwijderd is, zowel uit het gazon als uit de borders. Zet planten in potten zoveel mogelijk in de schaduw en vraag of iemand in de buurt ze water wil geven. Gaat u lang weg en staan er veel bijna uitgebloeide planten in de border, dan zou u ze alvast een stukje terug kunnen snoeien.
Plaagdieren en ziekten
Plaagdieren en ziekten krijgen minder kans als planten in goede conditie verkeren. Zorg dat de planten voldoende water en voeding krijgen. Vooral rozen krijgen nogal eens last van luizen. Verwijder die zoveel mogelijk door lieveheersbeestjes in te zetten of door ’s avonds de planten te besproeien met anti-luizenmiddel.
Eupatorium of Leverkruid
Onkruid wieden
Onkruid wieden blijft het hele jaar door een terugkomende klus. Sla je het een tijd over, dan staat het voor je er erg in hebt al weer erg hoog. Probeer het wieden wekelijks bij te houden.
Hagen snoeien
Aan het eind van de maand kunnen de meeste hagen voor de laatste keer dit jaar gesnoeid worden. Ze zijn dan uitgegroeid en hebben nog tijd om te herstellen voordat de winter aanbreekt. Snoei het liefst bij bewolkt weer en zorg dat de heg van onderen breder blijft dan van boven. Zo kan de hele heg voldoende licht vangen. Span eventueel een lijn zodat de heg recht wordt geknipt.
Clerodendrum bungeï
Slakken bestrijden
Vooral tijdens een natte zomer kunnen slakken grote schade toebrengen aan het blad van vele mooie planten, denk bijvoorbeeld aan Hosta’s. Door goed te zoeken tussen de planten en vooral onder donkere koele plekken in de tuin, kun je heel wat slakken verzamelen met de hand en ze wegwerken uit de tuin. Verder kunt u proberen zoveel mogelijk vogels naar de tuin te lokken, omdat deze gek zijn op het slakken. Ook kikkers eten slakken, een vijver in de tuin zal al snel kikkers lokken. Hebt u hier allemaal geen tijd voor of zin in, dan is er natuurlijk ook de mogelijkheid om slakkenkorrels te strooien, die de slakken zullen doden.
Stekken van tuinheesters
Veel groenblijvende en bladverliezende heesters kunnen gestekt worden. Het is nu een goede tijd om stekken te nemen. Het is het best om dit ’s morgens vroeg of ’s avonds te doen als het koel is.
Vaste planten terugsnoeien en scheuren
Vaste planten die andere planten belemmeren in hun groei, doordat ze zijn gaan hangen of omgevallen kunnen teruggeknipt worden. Sommige planten zullen u verrassen door een tweede bloei te krijgen. Sommige planten gaan er slordig uitzien en kunnen wel een snoeibeurt gebruiken. Veel tuingeraniums kunnen nu nog prima worden teruggeknipt en zullen veelal voor een tweede keer gaan bloeien. Aan het eind van de maand kunnen vaste planten gescheurd en opnieuw geplant worden.
Bemesten van planten in potten
Planten en bomen die in potten staan hebben wekelijks mest nodig en dagelijks voldoende water om goed gezond te blijven.
Vijver in de tuin trekt dieren
Vijververzorging
Als het veel mooi weer is geweest kan er veel water verdampen en wordt het peil in de vijver erg laag. Vul de vijver dan regelmatig bij met een tuinslang. Door water in de vijver te sproeien voeg je extra zuurstof toe, wat vooral in een vijver met veel vissen erg belangrijk is. Verwijder afgevallen blad van planten uit het water om verrotting te voorkomen en dun als het nodig is de zuurstofplanten uit.
Grasverzorging
Maai het gras niet in de brandende zon, maar doe het ’s avonds of op een bewolkte dag. Zet de messen hoger als het langdurig warm en droog weer is en maai het gras wat minder vaak. Laat het maaisel bij droog weer op het gras liggen, zo blijven voedingsstoffen zoveel mogelijk in de grasmat en de graslaag houdt het vocht in de bodem vast. Strooi meststof met een hoog fosfaatgehalte i.p.v. met stikstof. Fosfaat zorgt voor een goede wortelgroei, zodat het gras de komende winter beter kan doorstaan.
Mooie bloeiende planten voor de tuin in augustus
Verbena bonariensis
- Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’; Hortensia voor de schaduw. Bloeit met prachtig grote witte bloempluimen.
- Hydrangea quercifolia; Hortensia voor halfschaduw of zon. Bloeit langdurig met witte bloempluimen.
- Lavatera ‘Barnsley’; langdurig en overvloedige bloeiende heester met witte bloemen met rood hart. Gemakkelijk te houden plant die het ook op arme grond goed doet.
- Chelone obliqua; langbloeier met roze bloemen. Geschikt voor zon en schaduw. ( zie foto bovenaan)
- Scabiosa; langdurige bloei met witte of blauwe bloemen. Trekt veel bijen en vlinders.
- Leycesteria; langdurig bloeiende vaste plant met bloemen in de kleuren wit, rood, paars. Na de bloei komen er bessen aan de plant.
- Agastache; langdurige bloei met witte of blauwe bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders.
- Buddleja; er zijn veel verschillende soorten Vlinderstruiken met bloei in verschillende maanden en in veel verschillende kleuren. Trekken veel vlinders en bijen.
- Nepeta faassenii; gemakkelijke en langdurig bloeiende plant met blauw/paarse bloemen. Trekt veel bijen en vlinders.
- Verbena bonariensis; bloeit langdurig met lila bloemen in schermen.
Hydrangea paniculata
- Miscanthus sinensis ‘Malepartus’; rietsoort met groen blad met witte streep, die bloeit met roodbruine pluimen.
- Clerodendrum bungeï vaste plant waarvan het blad naar pindakaas ruikt. Bloeit met roze bloemen laat in het jaar.
- Abelia; langdurig bloeiende heester met trechtervormige witte bloemen.
- Persicaria amplexicaulis ‘Inverleith’; bloeit langdurig met rode bloemen.
- Eupatorium; 1,5 tot 2 meter hoge vaste plant met prachtige grote roze/paarse bloemschermen. Vlinders en bijen zijn er dol op.
- Centranthus ruber ‘çoccineus’; langdurige en overvloedige bloei met bloemen in de kleuren wit of roze/rood.
- Geranium endressii; langdurige bloeier met veel roze bloemen.
- Brachyglottis ‘sunshine’; heester met grijs viltig blad met overvloedige bloei met gele bloemen.
- Rosa ‘the fairy’; langdurige bloei met roze gevulde bloemen.
- Geranium psilostemon; langdurig bloeiende geraniumsoort met mooi roze bloemen met donker hart.
- Erysimum ‘Bowles Mauve’; vaste plant met grijsgroen blad en langdurige bloei met paarse bloemen.
- Malva moschata; rijkbloeiende en langdurig bloeiende vaste plant met witte of roze bloemen. Trekt veel vlinders en bijen.
- Fallopia; klimplant met witte bloemen.
- Penstemon; veel verschillende soorten in allerlei kleuren bloeiend.
Lees verder