Een parasol kiezen

Een parasol kiezen Aan de keuze van tuinmeubilair, terrastegels en planten wordt meestal veel aandacht besteed. Een parasol wordt vaak achteraf snel bijgekocht zonder hierover veel na te denken. Het is echter verstandig ook hier even bij stil te staan. Niet enkel omwille van enkele praktische redenen maar een goede parasol zal u ook kunnen beschermen tegen de gevaarlijke UV straling. Er zijn deze dagen verschillende parasoltypes verkrijgbaar in de winkel. Het is nu de kunst diegene te vinden die het best aan uw noden en wensen voldoet. Elk type heeft natuurlijk zijn eigen voor en nadelen. Ook het materiaal waaruit de parasols zijn opgebouwd is belangrijk. Hieronder is een opsomming terug te vinden van de meest voorkomende types en materialen die worden aangeboden.

De materialen

Het doek

 • Het doek houdt in meerdere of mindere mate de gevaarlijke UV straling tegen, afhankelijk van het doek en materiaal kan dit tot ongeveer 90% dat word weggefilterd.
 • De kleur van het doek is belangrijk ivm de schaduw die door de parasol wordt gevormd. Hoe donker de kleur hoe minder zonlicht wordt doorgelaten. Het is aangenamer om een gulden middenweg te vinden tussen het verkrijgen van schaduw en de hoeveelheid licht die nog wordt doorgelaten.
 • Sommige parasols hebben een doek dat uit twee delen bestaat, dit geeft een betere luchtcirculatie onder de parasol. Dit maakt de parasol stabieler bij hevigere wind en zorgt voor een betere koeling onder de parasol.
 • De meest gebruikte stof bij goedkopere parasols is polyester. De kwaliteit van de kleuring van de stof is meestal iets minder wat kan leiden tot verkleuring.
 • Acryldoek, is zeer flexibel en hebben meestal een behandeling ondergaan om vuil en water af te stoten, als de doek gewassen word met zeep is deze coating meestal weg.
 • Textileen en batyline doeken zijn semi-transparant, ze houden het zonlicht niet volledig tegen. Deze materialen hebben als voordeel dat het zeer kleurvast is.
 • Niettegenstaande of de doeken kleurvast zijn of niet is het steeds een goed idee om een beschermhoes te gebruiken als de parasol in de zomer blijft buiten staan.

De mast

 • Hiervoor worden meestal 2 verschillende materialen gebruikt, hout of aluminium, beide materialen hebben hun specifieke voor en nadelen. Een houten mast is in veel zwaarder dan een uit aluminium, dus als de parasol veel moet verzet worden is dit een belangrijk selectiecriteria. Het andere grote verschil is louter esthetisch, een houten parasol geeft een warmer, rustiek uitzicht dan een metalen.

De parasolvoet

Welke voet moet nu genomen worden bij welk type parasol.
 • De parasols met een mast in het midden hebben een minder zware voet nodig. Een stelregel is om de diameter van de parasol te vermenigvuldigen met 10. Een parasol met een diameter van 3 meter heeft dus een voet nodig van 30kg. Voor kleine diameters kunnen ook voeten genomen worden die met water of zand kunnen gevuld worden. Handig is als er een voet word genomen met wieltjes onder zodat de parasol zonder problemen een beetje kan verschoven worden.
 • De voet voor hangparasols moet veel zwaarder zijn. Hiervoor word meestal een kruisvoet genomen waar zware tegels in kunnen gelegd worden.

Extra’s

 • Veel parasols kunnen tegenwoordig ook uitgerust worden met elektronische snufjes zoals ingebouwde ledverlichting. Of een motor waarmee de parasol op afstand kan geopend of gesloten worden

Parasol types

Mastparasol

 • Dit is de meest bekende vorm van parasols. In het midden staat een stok met bovenaan baleinen die een straal vormen. Deze parasol is uiterst geschikt om in een uitsparing in een tuintafel te plaatsten. Dit type kan gewoon met de hand worden opengeduwd of er kan een katrolsysteem op zijn gemonteerd, wat het openen wat vergemakkelijkt.

Buig en hel parasol

 • Is principieel hetzelfde type als de mastparasol alleen is hier in de mast een kniksysteem verwerkt zodat je de bovenkant kan kantelen afhankelijk waar de zon zich bevind.

Hangparasol

 • Dit type heeft zijn mast niet centraal maar naast het doek staan. Dit heeft als voordeel dat de parasol niet in de weg staat en de meeste kunnen ook 360° draaien zonder dat de voet moet verzet worden.

Wandparasol

 • Deze staat niet op een voet en vormt dus geen contact met de grond. De parasol wordt bevestigd aan een muur en kan dan uitgetrokken worden. Dit is vooral geschikt voor plaatsten waar een parasolvoet in de weg zou staan.
© 2012 - 2024 C-brown, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een parasol kopen met standaard is passen en metenEen parasol kopen met standaard is passen en metenEen parasol kopen lijkt eenvoudig maar is dit toch niet. Soms is het lastig is om de goede keuze te maken. Het is versta…
Parasols van heide met mediterrane sfeerParasols van heide met mediterrane sfeerHeel veel momenten in het jaar zijn niemands gedachten bij een parasol maar gelukkig telt een jaar meestal ook een aanta…
Parasols en andere terrasoverkappingenParasols en andere terrasoverkappingenAls de lente- en aansluitend de zomerzon in aantocht is, worden de tuinsets uit de garage gehaald, schoongemaakt en klaa…
Dakbomen zorgen voor schaduw in de tuinDakbomen zorgen voor schaduw in de tuinDakbomen kunnen in een zonnige tuin goed worden gebruikt als natuurlijke parasol. Ze zorgen voor een koele, beschutte pl…

Tuinklussen in augustus; wat kun je doen?Tuinklussen in augustus; wat kun je doen?Augustus is een maand waarin de tuin er mooi bij kan staan, als alles een beetje bijgehouden wordt. Belangrijk is vooral…
Dropplant of anijshyssopOver Agastache foeniculum. De Nederlandse namen Dropplant, anijshyssop en de Latijnse naam Agastache foeniculum (venkel)…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Websi, Pixabay
C-brown (43 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.