Aanleg tuin in vakantiepark

Aanleg tuin in vakantiepark Relatief veel mensen kopen (of huren langdurig) een chalet in een vakantiepark en hoewel de chalets niet meer (mee)gefinancierd kunnen worden, geeft een chalet toch een soort luxe camping gevoel en maken we er nog graag gebruik van. Dit luxe camping gevoel gaat een stuk verder dan de al oude stacaravan en dat wil ook zeggen dat het tweede huis en volledig “gekapt” bij moet staan. Een leuk aangelegde tuin maakt daar onderdeel van uit. Er zijn wel wat zaken waar je over na moet denken als je deze tuin aan gaat of laat leggen.

Regels

Het is goed even te informeren of en zo ja wat voor regels het bestuur c.q. de eigenaar van het park heeft. Vaak zijn er wel een aantal regels waar je je aan moet houden. Denk hierbij aan:
  • Niet alle omheining mag (vaak geen schutting, maar in groen mag er weer meer) en let op de hoogte van de omheining.
  • Niet alle planten mogen altijd. Soms zijn er sterk woekerende planten die men liever buiten de deur houdt. Denk hierbij aan bepaalde bamboesoorten.
  • Grenst er een waterpartij aan je perceel, dan mag je dit niet altijd afzetten met groen of een hek.
  • Grote wasrekken buiten (op een grasveld of betegeld gedeelte), zijn nogal eens verboden (lage rekjes die niet te opvallend zijn, mogen meestal wel).
En zo kunnen er nog meer regels zijn die van belang zijn als je met je tuin aan de slag gaat. Ga in principe uit van het uitgangspunt dat privacy prima is, maar het in een groene omgeving is en men wil het vaak weids en groen houden. Met andere woorden, grote houten of kunststof omheiningen nemen het zicht weg.

Groen plan

Zoek de verschillen

Je maakt het wel je eigen plekje als je niet het groen gebruikt wat doorgaans gebruikt wordt. Als je goed rondkijkt op deze terreinen, dan komt er nogal wat groen van dezelfde soort voor. Bij waterpartijen zijn bepaalde rietsoorten erg populair en verschillende grassen doen het ook goed langs de waterrand. Als je niet van gras gecharmeerd bent, en gras zie nagenoeg overal, denk dan eens aan oeverplanten met bloemen. Deze kunnen juist een saaie waterkant erg fraai maken. Heb je qua bloemen een bepaalde kleur of kleurschakering in gedachten, pas je oeverplanten met bloem er dan op aan.

Pampasgras groeit heel weids en gracieus. Het is mede daarom een erg populaire plant. Verder heb je er weinig onderhoud aan en dat maakt de plant ook uitermate geschikt voor het vakantiehuis. Maar als je goed zoekt heb je pampasgras in verschillende kleurnuances en dat maakt het net weer even anders.

Privacy

Om – ondanks geen hoge omheining – toch privacy te hebben, is het goed om de planten in verschillende groeihoogten te planten. Kijk goed naar de gedeelten waar je nog geen privacy hebt en plaats hier de planten die hoger worden/zijn. In ieder geval heb je dan in de zomer meer privacy. Gaat het om het hele jaar en dus ook vanuit het chalet, denk dan aan de groenblijvers. Een haag van bijvoorbeeld taxus doet het altijd goed, deze houdt die diepgroene kleur of de conifeer. Het oubollige is inmiddels van de conifeer, zeker de nieuwe soorten. De beukenhaag valt uit in de winter, maar in de zomer heb je een mooi groot groen blad en meer dan voldoende privacy.

Een andere mogelijkheid is natuurlijk met hout te werken. Als een schutting niet tot de mogelijkheden behoort, kan je wel bekijken of je op creatief vlak nog iets kunt bereiken met hout en groen. Denk hierbij aan houten palen van 1.60m of 1.80m hoog en waar een groene klimmer langs gaat groeien. Als je snel groeiers neemt die groen blijven en je plaats een reeks palen relatief kort naast elkaar op de afscheiding, creëer je zo een ook een leuke afscheiding die meestal wel is toegestaan.
Je kunt de palen ook nog verbinden met dunne houten latjes om zo een soort raamwerk te creëren. Tussen de groene klimmers kan je bijvoorbeeld nog een mooie roos of clematis laten groeien. Dit geeft meteen meer kleur aan het groene hek.

Onderhoud

De een zal er meer zijn als de ander, maar over het algemeen ben je er niet continue. Dat wil dus ook zeggen dat je in je plan voor de tuin na moet denken over het onderhoud. Sommige planten groeien erg hard en voor je het weet ben je de helft van je tijd kwijt aan het onderhoud. Dat kan niet de bedoeling zijn van ontspanning in het chalet (althans niet voor de meeste mensen). Sommige planten kunnen lekker de hele zomer doorgroeien, zonder te overwoekeren. Echter, als je een grasveld hebt, zal je dit in de zomermaanden toch met enige regelmaat moeten maaien. Plantenbakken zijn gezellig, maar als je er even niet bent en de zon schijnt, drogen ze in no time uit.

Informeer op het park of er ook mensen zijn die tegen een kleine vergoeding wat bij kunnen houden. Vaak is hier wel een mogelijkheid voor.

Huisdieren

Op de meeste parken mogen wel huisdieren gehouden worden, mits ze andere bewoners geen last bezorgen. Niet meer dan redelijk. Meestal is er op het terrein geen uitlaatmogelijkheid, bewust om het geen stinkende massa te laten worden (iemand moet het vervolgens weer opruimen). Op zich ook meestal niet nodig, want de meeste terreinen zijn in mooie natuurgebieden gesitueerd en geeft voldoende mogelijkheid voor uitlaten.

Let wel op de afrastering van de tuin. Veel mensen zitten niet te wachten op rondwandelende huisdieren. Hekjes en poortjes die niet meer dan een meter of wat hoog zijn, zijn meestal wel toegestaan. Neem dit ook mee in het plan. Voor de kat wordt het lastiger, want de meeste terreinen willen geen loslopende katten. Je zult de kat dus aan een lijntje moeten laten lopen. Maar met speciaal draad vast gemaakt twee punten en een koord waarlangs de kat loopt, kom je een heel eind. Soms wel even wennen voor de kat. Er zijn ook elektronische apparaten die de kat en hond binnen het terrein houden. Deze punten zijn na inschakeling verbonden met elkaar en als de kat of hond in de buurt komt, gaat er een klein stroomstootje af. Het klinkt heel wreed, maar is het niet. Bovendien hoeft het bij de meeste dieren maar een tweetal keer toegepast te worden, om ze te laten beseffen dat dit niet de bedoeling is.
Tussen een groene haag kan je overigens altijd nog een vlechtwerk van geplastificeerd ijzer plaatsen. Zo kan het dier er ook niet doorheen en is - door de dikke haag - niet eens zichtbaar.

Tot slot

Een dergelijke plek moet net zo goed “eigen” worden als de tuin of het balkon bij de normale woning. Zorg dat je de regels van het park kent, maak een plan en laat het je eigen lekkere plekje worden.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestaande tuin veranderen: stappenplanBestaande tuin veranderen: stappenplanWilt u uw bestaande tuin veranderen of misschien wel een nieuwe tuin aanleggen? Ga dan te werk volgens een goed doordach…
Chalet: kopen en bouwen van een chaletChalet: kopen en bouwen van een chaletHet bouwen en kopen van een chalet hoeft niet heel duur te zijn. De chalet zit relatief eenvoudig in elkaar en kan daard…
Licht in de tuinLicht in de tuinDe juiste lampen in de tuin kunnen het gewenste beeld van een tuin afmaken, maar dit moet wel met beleid. Het moet opgen…

Aardappels kweken in 10 stappenAardappels kweken in 10 stappenZelf eten kweken is leuk. Aardappels kweek je door aardappels met uitlopers in de grond te zetten. De uitlopers zijn het…
Tuinklussen in augustus; wat kun je doen?Tuinklussen in augustus; wat kun je doen?Augustus is een maand waarin de tuin er mooi bij kan staan, als alles een beetje bijgehouden wordt. Belangrijk is vooral…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.