De ligging van de tuin - zon of schaduw?

De ligging van de tuin - zon of schaduw? Bij het maken van een ontwerp is de ligging van de tuin ten opzichte van de zon bepalend. De beplanting, looppaden en terrassen worden hierop afgestemd. De afmeting van de tuin heeft ook invloed op de hoeveelheid zonlicht. Een tuin op het noorden is schaduwrijk. Een tuin op het zuiden is licht en zonnig, maar erg warm op zomerse dagen. In een tuin op het oosten geniet je van de ochtendzon en een tuin op het westen heeft de middag- en avondzon. In deze tuin kan het ook erg warm worden. Meestal is de tuin een combinatie van deze richtingen. (noordwesten, zuidoosten)

De ligging van de tuin

De ligging van je tuin staat vast, je kunt dit niet veranderen. Daar moet je rekening mee houden als je een ontwerp maakt. Gedurende de dag draait de zon en verandert de hoeveelheid zonlicht en schaduw. Dit is ook afhankelijk van de seizoenen. In de zomer staat de zon hoog aan de hemel en in de winter laag. De meeste tuinen liggen niet alleen op het noorden of het zuiden, maar zijn een combinatie van verschillende windrichtingen. (noordwesten of zuidoosten)

Bepaal voor het maken van een ontwerp de ligging van de tuin door

 • Op te schrijven waar de zon schijnt op verschillende tijdstippen van de dag.
 • Te kijken naar de zon die opkomt in het oosten en onder gaat in het westen.
 • Een kompas te gebruiken. Ga met de rug naar het huis toe staan en kijk in de richting van de tuin.

Het maken van een ontwerp

Nu kun je beginnen met het maken van een ontwerp. Wil je een terras in de zon of in de schaduw? En past de beplanting bij je tuin? Planten die houden van een schaduwrijke plek zullen het niet goed doen op een zonnige plaats. Het vraagt wel enige kennis om een goed ontwerp te maken. Een hovenier kan je daarbij helpen. Een goed ontwerp is namelijk de basis voor een mooie tuin. Hiermee voorkom je ook een tegenvallend resultaat.

Een tuin op het zuiden is warm en zonnig

Een tuin op het zuiden is altijd licht en zonnig. In het vroege voorjaar is het al gauw aangenaam om buiten te zitten en dit kan tot het late najaar. Het huis warmt snel op door de zon, waardoor er minder gestookt hoeft te worden. Er is veel beplanting die het goed doet in deze tuin. Op warme, droge dagen moet deze tuin worden besproeid, anders verdroogd het gras.

Het creëren van schaduwplekken

Het nadeel van een tuin op het zuiden is dat het erg warm kan worden op zomerse dagen. Het kan dan nodig zijn om schaduwplekken te maken. Zorg voor schaduw door bomen en struiken te planten of door een pergola te plaatsen. Met een overkapping of veranda creëer je ook een schaduwrijke plek, al zijn de kosten dan veel hoger en het kan er erg warm worden. De muren van het huis stralen veel warmte af en deze koelen ook maar langzaam af. Dit is op te lossen door leibomen voor het huis te plaatsen. Leibomen geven schaduw waardoor het huis koeler blijft.

Een tuin op het noorden is koel

In een tuin op het noorden is weinig zonlicht. De tuin is donker en schaduwrijk. In een kleine tuin komt in de winter helemaal geen zon omdat de zon dan laag staat en de schaduwen lang zijn. De zon komt niet over het huis heen. In deze tuin is het al gauw te koud om buiten te zitten. Achterin een lange tuin komt vaak wel zonlicht. In dat geval leg je een terras aan achterin de tuin. Een beplantingsplan maken is soms ook wat lastig, al zijn er voldoende planten die van een schaduwrijke plek houden. Daarnaast kun je de afscheiding laag houden, om de tuin niet nog donkerder te maken. Op warme dagen is het in deze tuin wel goed vertoeven.

Een tuin op het oosten heeft de ochtendzon

In een tuin op het oosten is het vooral genieten van de ochtendzon. Je kunt dan lekker buiten ontbijten. De zon verdwijnt 's avonds al op tijd achter het huis, waardoor de tuin snel afkoelt en het eerder avond wordt. Om nog zo lang mogelijk te kunnen genieten van de laatste zonnestralen leg je achterin de tuin ook een terras aan. In deze tuin kun je langer buiten zitten op een beschutte plek uit de wind. Met terrasverwarming en lekkere warme plaids blijf je toch lekker warm.

Een tuin op het westen is zonnig

Een tuin op het westen is 's ochtends schaduwrijk, maar de rest van de dag en 's avonds is het hier lekker zonnig. In deze tuin wordt het heel warm op zomerse dagen. Maar met bomen en hagen creëer je een paar fijne, schaduwrijke plekken waar je goed kunt vertoeven.

Beplanting voor een schaduwrijke tuin

Er zijn verschillende soorten planten die het goed doen in een schaduwrijke tuin. Dit zijn: bamboe, hosta, hortensia, ooievaarsbek, purperklokje, klimop, rododendron, varens, lelietje-van-dalen, cyclamen, narcissen en krokussen.

Planten voor een zonnige tuin

Er zijn veel planten die houden van een plekje in de zon. De meeste soorten doen het ook wel goed op een plek in de halfschaduw. Geschikte planten voor een tuin op het westen en zuiden zijn: asters, lampepoetsersgras, oleanders, olijven, lavendel, druivenstruiken, zomerbollen, kruiden, rozen, passiebloem, vlinderstruik, brem, wolfsmelk en eenjarige zomerbloeiers zoals lobelia, petunia en ijzerhard.

Terrasverwarmers verwarmen het terras dicht bij huis

In een tuin op het noorden of het oosten kun je langer buiten zitten als je gebruik maakt van terrasverwarming. Er zijn elektrische terrasverwarmers en gasterrasverwarmers. Hangende terrasverwarmers werken op elektriciteit. Staande terrasverwarmers werken op gas of elektriciteit.

De voor- en nadelen van elektrische terrasverwarmers zijn

 • Verwarmt meestal via een lamp
 • Is geschikt voor gebruik in de open lucht en semi-overdekt
 • Maakt gebruik van elektriciteit en is daardoor niet gemakkelijk te verplaatsen

De voor- en nadelen van gas terrasverwarmers zijn

 • Snoerloos, dus gemakkelijk te verplaatsen
 • Ze hebben een groot bereik
 • Gas is duurder dan elektriciteit
© 2012 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontwerpen van een beplantingsplanHet ontwerpen van een beplantingsplanIn een nieuw tuinontwerp neemt de beplanting een belangrijke plaats in. Beplanting geeft een tuin structuur, het biedt b…
Het aanleggen van een voortuinHet aanleggen van een voortuinDe voortuin is het visitekaartje van een woning waar vaak weinig aandacht aan wordt besteed. Maar een goed aangelegde vo…
Beplanting in je tuinBeplanting in je tuinNiets is leuker om je tuin te voorzien van nieuwe planten. Maar let wel op hoe je de planten neerzet, anders kan het nam…
Met de tuin of dakterras aan de slagMet de tuin of dakterras aan de slagDe lente is de periode om met de tuin aan de slag te gaan, maar voor beplanting is het nog wel te vroeg. Hoe kunnen we o…

Wat is de functie van tuingereedschap?Wat is de functie van tuingereedschap?Het onderhoud van de tuin gaat een stuk gemakkelijker met behulp van goed tuingereedschap. Goed gereedschap gaat lang me…
Verschillende soorten dierlijke mest voor de tuinVerschillende soorten dierlijke mest voor de tuinMet gecomposteerde, dierlijke mest kan de tuin worden bemest. De mest van paarden, schapen, geiten en koeien is de meest…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Randyfath, Unsplash (bewerkt)
 • https://www.directplant.nl/blog/planten-droge-grond/
 • http://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinontwerp_en_ligging_ten_opzichte_van_de_zon.htm
 • http://www.terrasverwarmingshop.nl/advies/terrasverwarmers.html
Reacties

Ewoud Kuzee, 26-02-2016
Goedendag,
Zojuist nieuwbouw hoekwoning gekregen met hoektuin op noordoosten. Binnenkort tijd om de tuin aan te leggen. Huis is 2 verdiepingen hoog. Tuin ongeveer 7,5m diep. Het is een hoekhuis aan de oostkant.
Van hoe laat tot hoe laat heb ik grofweg zon?
Groet,
Ewoud Reactie infoteur, 27-02-2016
Hallo Ewout,
Ik denk dat de zon hier 's morgens vroeg schijnt maar deze tuin is schaduwrijk en niet diep waardoor er in de wintermaanden weinig zonlicht zal zijn.
Groeten LIza

Raquel, 15-12-2014
Oriëntatie van de tuin: Noordwest. Wanneer of welke moment hebben we zon? Reactie infoteur, 15-12-2014
Hallo Raquel,
Ik heb zelf ook een tuin op het noordwesten en ik heb 's morgens de zon achter in de tuin en 's middags bij het huis maar in de winterperiode schijnt de zon alleen achter in de tuin.

Groeten Liza

Liza (204 artikelen)
Laatste update: 13-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.