Wat is de functie van tuingereedschap?

Wat is de functie van tuingereedschap? Het onderhoud van de tuin gaat een stuk gemakkelijker met behulp van goed tuingereedschap. Goed gereedschap gaat lang mee en is comfortabel in gebruik. Met een hak, hark, schoffel, handschoffel, spitvork, handkrabbber of cultivator maak je de grond los, steek je het onkruid eruit en egaliseer je de grond. Een hark gebruik je voor het verwijderen van blad of grasafval. Tuingereedschap gaat na verloop van tijd roesten. Dit kun je voorkomen door het gereedschap af te spoelen en te drogen na gebruik. Daarna eventueel nog inwrijven met wat olie.

Verschillende soorten schoffels

Een schoffel wordt gebruikt voor het verwijderen van onkruid op lichtere grondsoorten. Met een schoffel maak je de grond los en snij je tegelijkertijd het onkruid bij de wortels af. Het onkruid kan zich niet meer hechten in de losse grond en droogt uit. Er zijn twee soorten schoffels. De meest gebruikte schoffel is een schoffel die je moet duwen. Bij het verwijderen van hoog onkruid, het aanaarden en het trekken van plantvoren gebruik je een trekschoffel. Deze schoffel trek je naar je toe. Een trekschoffel gaat dieper de grond in.

Schoffels met bladen in verschillende vormen

De bladen van een schoffel zijn: rechthoekig, rond, half rond, puntig, ruitvormig of hartvormig. Een rechthoekige schoffel is de meest gebruikte schoffel. Het maakt onkruid los zodat je het makkelijk kunt verwijderen. Een ronde schoffel is geschikt voor zandgrond en borders. Met een puntige schoffel maak je de grond wat dieper los en de punten gaan wat makkelijker in de grond. Staat er onkruid dicht naast de beplanting? Dan gebruik je een ruitvormige schoffel. Met deze schoffel kun je dicht langs de planten schoffelen.

Schoffelen met een schoffel of handschoffel

Een schoffel heeft een lange steel. Hierdoor kun je rechtop blijven staan tijdens het werk. Deze schoffel gebruik je voor het grove werk. Een handschoffel heeft een korte steel met een schoffelblad. Dit wordt ook wel een wiedijzer genoemd. Je gebruikt een handschoffel voor het fijne werk in de bloembakken en perkjes.

Handkrabber/ cultivator

De handkrabber en de cultivator worden voor dezelfde werkzaamheden gebruikt. De handkrabber is de kleine versie van de cultivator. Hiermee kan een verdichte bodem worden losgemaakt en belucht. Een handkrabber gebruik je in verhoogde bloembedden. De cultivator kan in de rij of tussen de vaste planten de bodem losmaken.

Harken

Er zijn verschillende soorten harken: de tuinhark, bladhark en verticuteerhark. Een tuinhark gebruik je voor het egaliseren van de grond en het aanharken van grind. Onkruid, blad en gras haal je weg met de bladhark en de verticuteerhark belucht de grond en haalt mos uit het gazon.

Hakken

De hak lijkt op een omgekeerde schoffel en is te gebruiken voor het verwijderen van onkruid op zwaardere grond. Een hak moet je niet duwen maar naar je toe trekken. Zo maak je het onkruid met wortel en al los.

Spitvork

Een spitvork wordt gebruikt voor het spitten en losmaken van zware grond zoals kleigrond. Daarnaast gebruik je de spitvork voor het uitsteken van groot onkruid, planten en struiken en het omzetten van een composthoop. Onkruid en planten uitsteken gaat beter met een spitvork dan met een spade. Een spitvork heeft meestal vier tanden.

Spade

Een spade wordt gebruikt voor het maken van een plantgat en om de tuin te spitten. Een tuin wordt gespit met als doel mest en onkruid onder te werken. Het is beter om de grond niet dieper of vaker dan echt nodig is te bewerken. De grond mag ook niet te nat zijn want dat is niet goed voor de structuur van de bodem.

De kwaliteit van tuingereedschap

Het werken in de tuin is zwaar en kost veel tijd. Goed tuingereedschap maakt het werk makkelijker en bespaart tijd. Maar als je even rond kijkt, zie je dat er een groot verschil zit in de prijs en kwaliteit van tuingereedschap. Het verschil in prijs zit o.a. in een goed doordacht ontwerp en in het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen. Goed gereedschap heeft ook een langere levensduur. Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten bij de aankoop.

Aandachtspunten zijn:

 • Het blad van een schoffel moet scherp zijn en goed geslepen kunnen worden.
 • Bij sommige merken kan het blad verwisseld worden, dat kan handig zijn.
 • Let op het gebruikte materiaal. Een hak gemaakt van verenstaal is sterk en zelfslijpend, dus van goede kwaliteit.
 • Let bij aankoop van een schoffel op de lengte van de steel. Als je rechtop staat moet het blad van het gereedschap op de grond rusten.
 • Een houten steel mag geen noesten hebben omdat de steel op dat punt gemakkelijk kan breken. Stelen van goede kwaliteit zijn gemaakt van essen, ramin of hickory. Er zijn ook stelen van aluminium waarmee gereedschappen kunnen worden gewisseld.
 • De lassen moeten goed zijn vervloeid en mogen niet op het materiaal liggen. Slecht gelast gereedschap breekt af.
 • Soms is het metaal van het gereedschap om de steel gevouwen zonder aan elkaar te zijn gelast. De naad zal na verloop van tijd gaan wijken zodat het gereedschap los raakt en er gemakkelijk vuil tussen de naad gaat zitten. Hierdoor wordt de steel aangetast.
© 2012 - 2023 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuingereedschap: kopen en huren van gereedschap voor de tuinTuingereedschap: kopen en huren van gereedschap voor de tuinHet is op veel plaatsen mogelijk om tuingereedschap te kopen of te huren. Er zijn een groot aantal verschillende soorten…
Tuingereedschap, let op garantie!Tuingereedschap is niet in één maat of merk verkrijgbaar, er zijn diverse maten en merken. Je kunt kiezen uit bijvoorbee…
Tuingereedschap voor alle soorten tuinwerkTuingereedschap voor alle soorten tuinwerkWerken in de tuin gaat het gemakkelijkst als daarbij gebruik gemaakt wordt van het juiste gereedschap. Er is veel op dit…
Dromen van een gazon zonder onkruidDe meeste gazons hebben van tijd tot tijd last van onkruid. En ook al zijn tuiniers toleranter geworden tegenover soorte…

De eetbare stadDoor decennialang niet-duurzaam voedsel te produceren is landbouwgrond in de wereld goeddeels uitgeput. Ook in Nederland…
De ligging van de tuin - zon of schaduw?De ligging van de tuin - zon of schaduw?Bij het maken van een ontwerp is de ligging van de tuin ten opzichte van de zon bepalend. De beplanting, looppaden en te…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Peggychoucair, Pixabay (bewerkt)
 • https://www.vtwonen.nl/tuinieren/gereedschap/schoffels/
 • http://www.allesoverhuisentuin.nl/idee/schoffel-gebruiken-kopen-advies-tips-aanbiedingen/1792
 • https://www.groenrijk.nl/assortiment/21/gesteeld-gereedschap
 • https://www.tuingereedschaptips.nl/merken-tuingereedschap/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 17-04-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.