Schaduwplanten voor vochtige grond

In veel tuinen is wel een plek te vinden met lichte schaduw en waar de grond vochtig blijft in het groeiseizoen. Daar passen perfect vaste planten, die oorspronkelijk in bladverliezende bossen groeiden, waar de zon in de zomer wordt gefilterd door het blad en de takken van de bomen. Het leuke van veel schaduwplanten is, dat ze nog bloeien ook, zoals de hieronder beschreven planten Dactylorhiza foliosa, Glaucidium palmatum, Convallaria majalis ‘Rosea’, Sanguinaria canadensis ‘Plena, Corydalis flexuosa en Trillium grandiflorum.

Schaduwplanten voor vochtige grond


Dactylorhiza foliosa of Orchis

Dit is een orchideeënsoort, die als hij langer in de tuin staat kan uitgroeien tot een grote pol. De plant wordt ongeveer 60 cm hoog en wordt gemiddeld 15 cm breed. Het blad is lancetvormig en glanzend groen van kleur. Vroeg in de zomer bloeit de vaste plant met paarsroze bloemen in aren. De plant is voor Nederland goed winterhard.

Glaucidium palmatum of Glaucidium

Deze mooie bosplant ( zie foto bovenaan) heeft vrij groot lichtgroen getand blad en de plant wordt ongeveer 45 cm hoog en breed. Vroeg in de zomer bloeit de vaste plant met lilaroze bloemen, die erg op klaprozen lijken. De plant is matig winterhard en kan dus in ons land wel wat winterbescherming gebruiken. De plant is geschikt voor volle schaduw en voor halfschaduw.

Convallaria majalis ‘Rosea’ of Lelietje van Dalen

Dit plantje kan groet tapijten vormen. Elk plantje heeft twee langwerpige bladeren. De vaste plant wordt ongeveer 20 cm hoog en 30 cm breed. In het voorjaar bloeit de plant met rozerode bloemen, die erg op kleine klokjes lijken. De plant kan in volle schaduw of halfschaduw staan en is goed winterhard.

Sanguinaria canadensis ‘Plena’ of Bloedwortel

In het voorjaar verschijnt vrijwel gelijk na elkaar het blad en de witte bloemen, die gevuld zijn. De vaste plant wordt ongeveer 15 cm hoog en 30 cm breed. Het blad is grijsgroen van kleur en is gelobd. De plant kan in volle schaduw of halfschaduw staan en is goed winterhard.

Corydalis flexuosa of Helmbloem

Het blad van deze vaste plant heeft wel wat weg van een varen en heeft een blauwgroene kleur. Het blad sterft al vrij snel af. Vroeg in de zomer bloeit de plant met veel blauwe bloemen. De plant wordt ongeveer 30 cm hoog en breed en kan in halfschaduw staan. De plant is goed winterhard.

Trillium grandiflorum of Drieblad

Dit is een zuurminnende bodembedekkende vaste plant, die bladverliezend is. In het voorjaar bloeit de plant met witte bloemen. De bloemen bestaan uit drie grote witte bloemblaadjes, vandaar de naam drieblad. De plant wordt ongeveer 40 cm hoog en staat graag in halfschaduw of volle schaduw en is goed winterhard. De plant verdraagt geen kalkhoudende grond! De plant is zeer goed geschikt als bodembedekker onder een struik of boom.

Lees verder

© 2012 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paars bloeiende vaste plantenPaars bloeiende vaste plantenVoor de liefhebbers van paars bloeiende planten is er voldoende keus. Paars bloeiende planten laten zich gemakkelijk com…
De geneeskracht van lelietje-van-dalenDe geneeskracht van lelietje-van-dalenLelietje-van-dalen is een vaste plant die ongeveer 30 cm hoog wordt en hij groeit in alle noordelijke delen van de hemis…
Moestuintjes Albert Heijn ontkiemd, hoe verder?Sinds de bekende Moestuintjes van Albert Heijn is zelf groente, fruit en kruiden kweken in populariteit toegenomen. Een…
Le muguet de mai - Het lelietje van dalenLe muguet de mai - Het lelietje van dalenHet lelietje van dalen bloeit in het voorjaar op schaduwrijke plekjes en zou geluk brengen. In Frankrijk is het traditie…

Rozen onbeperktRozen onbeperktDe tijd dat de kweker aankwam met alstublieft een “rode roos” is gedateerd. Een roos wordt de dag van vandaag heeft een…
De natuurlijke vijverrandenTuinvijvers zijn volop "in"! Zij zorgen inderdaad voor een uitgesproken rustpunt in de tuin. Het samenspel van helder wa…
Bronnen en referenties
  • Boek: Welke vaste plant waar?
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 25-05-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.