Schaduwplanten voor de tuin, er is keuze genoeg

Schaduwplanten voor de tuin, er is keuze genoeg Er wordt vaak gedacht dat er voor een tuin in de schaduw geen planten te vinden zijn, maar er is best een groot aanbod aan schaduwplanten. Je kunt kiezen uit soorten met een fraai gevormd of groot blad of uit bloeiende planten of een combinatie ervan. Wel is van belang om te kijken naar de gesteldheid van de grond, is er droge of juist erg natte grond in de tuin. Kies schaduwplanten uit die geschikt zijn voor de aanwezige omstandigheden in de tuin, zodat de planten langdurig mooi blijven. Bij vijf of minder uren zon per dag spreek je van een (half) schaduwplek.

Schaduwplanten


Zon- of schaduwtuin

Er zijn planten te koop voor een plek in de zon, voor halfschaduw of voor schaduw. Maar hoe weet je nu precies wat je zelf nodig hebt in je tuin? Kijk in juni en juli eens op bepaalde dagen meerdere keren per dag in de tuin waar er zon schijnt en waar niet.
 • Volle zon is een plek die zeker 7 uur lang zonlicht vangt.
 • Halfschaduw is een plek in de tuin die minimaal 3 à 5 uur volle zon vangt of die gedurende langere tijd gefilterd zonlicht vangt.
 • Schaduw is een plek in de tuin die minder dan drie uren volle zon vangt.

Schaduwplanten voor de tuin uitzoeken

Behalve smaak is het aantal uren zon en de grondgesteldheid van belang. Sommige planten staan graag droog, andere houden juist van vochtige grond. Ook de luchtvochtigheid en een beschutte plek kunnen van belang zijn bij het maken van keuzes.

De grond verbeteren

Droge grond kan verbeterd worden door jaarlijks compost of bladaarde toe te voegen. Humusrijke grond houdt vocht beter vast en het bodemleven wordt gestimuleerd. Erg natte grond kan ervoor zorgen dat wortels van planten gaan rotten doordat het water lange tijd blijft staan. Door grof zand door de grond te mengen wordt de structuur van de grond beter en kan het water beter weglopen.

Bloeiende vaste planten geschikt voor schaduw

Bergenia cordifolia Purpurea of Schoenlappersplant bloeit met roze bloemen in april en mei. De plant houdt van een plek in halfschaduw. Deze groenblijvende plant is winterhard en staat graag in een niet te natte grond.

Convallaria majalis of Lelietje-van-dalen staat graag in de schaduw in humusrijke vochtige grond. De plant bloeit in het voorjaar met heerlijk geurende witte bloemen. Let wel op, deze plant kan flink woekeren.

Helleborus of Nieskruid staat graag in halfschaduw, bijvoorbeeld tussen bladverliezende heesters of in de border. De plant bloeit vroeg in het jaar, de bloemen zijn wat de plant sierwaarde geeft. Helleborus staat graag in licht vochtige grond met goede afwatering.

Liriope muscari of Leliegras is een groenblijvend siergras dat goed in halfschaduw of schaduw kan staan. De plant houdt van een humusrijke, licht vochtige grond met goede afwatering. In de late zomer en herfst bloeit de plant met prachtige paarse bloemen.

Anemone hybrida Honorine Jobert of Herfstanemoon is een witbloeiende plant die halfschaduw verdraagt. De grond kan het best humusrijk en vochtig zijn met een goede afwatering.

Bloeiende heesters voor schaduw

Mahonia aquifolium of Mahonia is een groenblijvende en bloeiende heester die in het voorjaar bloeit met gele bloemen. De heester staat graag in halfschaduw of schaduw in licht vochtige grond met goede afwatering.

Aucuba japonica Golden King of Broodboom is een groenblijvende heester die in halfschaduw of schaduw kan staan. De heester heeft gevlekt glanzend blad en bloeit in het voorjaar met onopvallende bloemen.

Varens

Dicksonia antartica of Boomvaren is een groenblijvende plant die graag in halfschaduw of schaduw staat. De grond kan het best vochtig en humusrijk zijn. Het is een plant die graag in hoge luchtvochtigheid staat. Een sloot of vijver in de buurt is hiervoor voldoende, is dit niet voorhanden sproei de plant dan regelmatig tijdens de zomermaanden.

Polystichum setiferum Dahlem of Zachte Naaldvaren is een varen voor een plek in halfschaduw of schaduw. Het is een groenblijvende plant die graag in humusrijke waterdoorlatende grond staat die niet te nat blijft.

Klimplanten voor een muur of schutting in de schaduw

Hydrangea anomala petiolaris of Klimhortensia is een klimplant voor een plek in halfschaduw of schaduw. De plant bloeit in mei en juni met witte bloemen. De plant staat graag in vochtige grond met een goede afwatering.

Hedera colchica Dentata Variegata of Klimop kan goed in halfschaduw of schaduw staan, in humusrijke licht vochtige grond met goede afwatering.

Clematis Nelly Moser of Clematis is een klimplant die in het voorjaar bloeit met wit roze gestreepte bloemen. De plant kan in lichte schaduw staan. Volle zon is funest voor de kleur van de bloemen. De grond kan het best humusrijk zijn en licht vochtig met goede afwatering.

Lees verder

© 2016 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stelling van ThalesDe stelling van Thales is geformuleerd door Thales van Milete. De wiskundige en filosoof gebruikte deze meetkundige stel…
Schaduwtuin in de stadEen schaduwtuin wordt vaak geassocieerd met donker, vochtig en somber stemmend. De meeste binnentuinen in grote steden h…
Varens in de tuin, toepassing en verzorgingVarens in de tuin, toepassing en verzorgingVarens kennen we voornamelijk uit het bos, en van begroeide randen van sloten en beken. Maar ook in de tuin kent deze pl…
Groenblijvende klimplantenGroenblijvende klimplantenGroenblijvende klimplanten zijn zeer geschikt om muren en schuttingen uit het zicht te halen. In de winter zorgen ze voo…

Verzorging van kuipplanten, waar moet je op letten?Verzorging van kuipplanten, waar moet je op letten?Kuipplanten zijn een mooie aanvulling van de tuin, de overgang van tuin naar het terras wordt er mooi door overbrugd. Oo…
Regelbare vijverpompen, ideaal voor ieder jaargetijdeRegelbare vijverpompen worden alsmaar meer verkrijgbaar. Steeds meer fabrikanten spelen in op een vijverpomp die perfect…
Bronnen en referenties
 • http://plantnu.nl/mahonia-aquifolium
 • http://plantnu.nl/bergenia-cordifolia-purpurea
 • http://www.vtwonen.nl/tuinieren/plant/boomvaren-dicksonia/
 • https://appeltern.nl/nl/plantenencyclopedie/polystichum_setiferum_dahlem_-_zachte_naaldvaren
 • http://plantnu.nl/75
 • http://plantnu.nl/aucuba-japonica-golden-king
 • http://plantnu.nl/herfstanemoon
 • http://plantnu.nl/klimhortensia
 • http://plantnu.nl/hedera-colchica-dentata-variegata
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 19-10-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.