Bodembedekkers voor een plek in de schaduw

Bodembedekkers voor een plek in de schaduw Bodembedekkers vinden voor een schaduwrijke plek is voor veel mensen een lastige opgave. Toch zijn er voldoende geschikte planten voor in de schaduw te vinden. Bodembedekkers gaan de vorming van onkruid tegen en kunnen een mooi groen tapijt vormen onder bomen en struiken. Er zijn groenblijvende en bladverliezende bodembedekkers. Schaduwminnende planten houden vaak van een vochtige, humusrijke grond. Enkele geschikte voorbeelden zijn Mansoor (Asarum europaeum), Elfenbloem (Epimedium), Schuimkaars (Tiarella), Schaduwkruid (Pachysandra terminalis), Cornus canadensis en Geranium macrorrhizum.

Bodembedekkers schaduw


Mansoor of Asarum europaeum

Deze groenblijvende bodembedekker heeft mooi glanzend groen blad en kan op zeer donkere plekken staan. Het plantje wordt tot 15 cm hoog en is goed winterhard. Plant voor een mooi bodem bedekkend resultaat 7 à 9 planten per vierkante meter. Mansoor breidt zichzelf uit d.m.v. een wortelstok, zodat al binnen een jaar of drie een compleet groen tapijt gevormd kan worden.

Mansoor bloeit ook, maar dit is totaal ondergeschikt aan het mooie glanzend groene blad. De kleine bloemetjes zijn bruin van kleur en zitten verscholen tussen het blad. De plant heeft maar weinig verzorging nodig. In het voorjaar kan het oude blad worden weggeknipt en mest worden toegevoegd, om het frisse nieuwe blad snel te laten verschijnen.

Schuimkaars of Tiarella

Schuimkaars is een winterharde vaste plant met witte of roze bloemen. Deze bodembedekker is geschikt voor halfschaduw en schaduw en valt in mei en juni op vanwege de vele bloemen. Dit plantje wordt gemiddeld tot 25 cm hoog. Tiarella cordifolia is een groenblijvende bodembedekker met mooi groen blad en veel witte bloemen in mei en juni. Deze soort breidt zichzelf uit d.m.v. uitlopers. Tiarella wherryi is een langbloeiende plant met witte bloemen, die echter geen uitlopers vormt, zodat deze vorm niet zo geschikt is als bodembedekker.

Elfenbloem of Epimedium

Deze bodembedekker is vooral prachtig vanwege het blad. Er zijn groenblijvende en bladverliezende soorten. De bladverliezende soorten krijgen in het voorjaar mooi oranje gekleurd blad en ze kunnen tijdens zachte winters groen blijven. De groenblijvende varianten laten mooie rode herfstverkleuringen zien. Elfenbloem is winterhard en wordt gemiddeld 30 cm hoog, afhankelijk van de soort.

De bloemen zijn mooi maar kunnen slecht opvallen doordat ze tussen het blad verscholen zitten. In het voorjaar kan het blad dan ook wat worden weggeknipt, zodat de bloemen beter zichtbaar worden en de groei van nieuw blad gestimuleerd wordt. Elfenbloem is geschikt voor een plek in halfschaduw of schaduw. Plant 9 à 11 stuks per vierkante meter voor een opvallend resultaat.

Schaduwkruid of Pachysandra terminalis

Deze winterharde vaste plant met glanzend groen blad wordt gemiddeld 20 cm hoog en is een groenblijvende bodembedekker. Deze plant is geschikt voor een plek in de schaduw en kan goed onder bomen en struiken worden aangeplant. Schaduwkruid breidt zichzelf uit d.m.v. worteluitlopers.

De witte bloemen vallen niet erg op, de plant wordt vooral aangeplant vanwege de gemakkelijke toepassing op schaduwrijke plaatsen.
In het voorjaar kan de plant wat worden teruggeknipt om een mooie compacte plant te houden met fris nieuw blad.

Cornus canadensis

Deze winterharde bodembedekker kan goed in de schaduw staan en houdt van een voedzame en wat zure grond en wordt ongeveer 20 cm hoog. Het plantje bloeit van mei t/m juli met witte bloemen, gevolgd door eetbare rode bessen. Houd de grond voldoende vochtig, want tegen uitgedroogde grond kan de plant absoluut niet.

Geranium macrorrhizum of Ooievaarsbek

Deze laagblijvende bodembedekkende geranium kan goed onder struiken in de schaduw groeien en wordt ongeveer 30 cm hoog. De plant is winterhard en half groenblijvend, in zachte winters behoudt de plant zijn blad.In het voorjaar begint de plant te bloeien met roze of lichtpaarse bloemen en de bloei kan flink lang aanhouden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke planten voor een schaduwrijke tuinLeuke planten voor een schaduwrijke tuinOok van een schaduwrijke tuin valt nog heel wat te maken... Maar je moet wel even weten welke planten geschikt zijn voor…
Vaste planten voor in de schaduwVaste planten voor in de schaduwEen schaduwtuin vraagt om creatief tuinieren. Het hoeft absoluut geen donkere en saaie tuin te worden. Integendeel, want…
Maagdenpalm of Vinca: groenblijvende bodembedekkerMaagdenpalm of Vinca: groenblijvende bodembedekkerDe maagdenpalm behoort tot een van de meest gebruikte bodembedekkers, dit komt door de lang uitkruipende stengels. De Vi…
Klimplanten voor schaduwKlimplanten voor schaduwEen muur of schutting in de schaduw kan er saai en weinig fraai uitzien. Door er een mooie groene en/of bloeiende klimpl…

Bomen voor bijenBomen voor bijenDe bijen hebben het moeilijk. Veel wilde bijen verdwijnen, wat een groot probleem is voor de bestuiving van planten en g…
Duranta erecta (stoute jongens): verzorging, bloemen, bessenDuranta erecta (stoute jongens): verzorging, bloemen, bessenEen struikje dat bloeit van mei tot september. De mini-orchideebloemen zijn blauw-paars van kleur. Duranta erecta kun je…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen foto
 • http://www.tuinieren.nl/plant/mansoor-asarum
 • http://www.appeltern.nl/nl/plantenencyclopedie/asarum_europaeum_-_mansoor
 • http://www.neerlandstuin.nl/planten/epimedium.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Epimedium
 • http://plantnu.nl/cornus-canadensis
 • http://www.tuinieren.nl/plant/schuimkaar-tiarella
 • http://plantnu.nl/tiarella-wherryi
 • http://www.appeltern.nl/nl/plantenencyclopedie/tiarella_wherryi_-_schuimbloem/
 • http://plantnu.nl/pachysandra-terminalis
 • Boek; Werkbesparend tuinieren ISBN 90 215 3460 6
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 05-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.