Blauwe planten voor de tuin

Blauwe planten voor de tuin Blauw bloeiende planten zie je niet vaak in de natuur. Toch is er voor de liefhebber een grote keuze aan blauwe planten te vinden. Hieronder staan enkele soorten planten met blauwe bloemen zoals Blauwe papaver, Blauwe passiebloem, Noord Amerikaanse sering ‘Puget Blue’, Hibiscus ‘Oiseau Blue’, Ridderspoor ‘Black Knight’, Agapanthus ‘Headbourne Hybrids’, Geranium Rozanne, Brunnera macrophylla, Salvia nemerosa Mainacht, Perovskia Blue Spire. Blauwe planten combineren mooi met grijs-bladige planten in de border. Blauwe bloemen kunnen mooi gecombineerd worden met roze of witte bloemen.

Blauwe planten voor de tuin


Blauwe papaver of Meconopsis betonicifolia

Blauwe papaver is een kortlevende vaste plant. Om die reden zal deze plant vaak vervangen moeten worden. Hij is echter zo mooi dat het de moeite van het proberen waard is. De plant staat graag in zure vochtige koele grond die humusrijk is en goed gedraineerd. Het is een echte schaduwplant. Verder moet de plant beschut staan voor harde wind en late vorst wordt niet verdragen. Bij nieuw gepante planten is het verstandig om bloemknoppen te verwijderen, zodat eerst de groei van de bladeren gestimuleerd wordt. De kans is dan groter dat de plant de twee jaren erna zal bloeien.

Blauwe passiebloem of Passiflora caerulea

Blauwe passiebloem is een exotisch uitziende klimplant, die goed tegen een zonnige muur kan groeien. Als de plant goed aanslaat en op de juiste plaats staat met veel zon, dan zal hij veel blauw met witte bloemen vormen gedurende de hele zomer. De winterharde soort heeft waterdoorlatende grond nodig, kwetsbare soorten en cultivars die ’s winters binnen moeten staan kunnen het best in een grote pot worden geplant in goede potgrond.

Noord- Amerikaanse sering of Ceanothus ‘Puget Blue’

Deze groenblijvende plant is niet erg winterhard en heeft dus een zonnige, beschutte groeiplek nodig tegen een muur of schutting. Bescherm de plant tegen harde wind en dek hem af tijdens zwaar winterweer en strenge vorst met een deken of tuinfleece. Deze ceanothus bloeit in mei met prachtige trossen diepblauwe bloemen.

Hibiscus ‘Oiseau Blue’ of Blue Bird

Deze winterharde Hibiscus bloeit in augustus tot oktober met trompetvormige blauwe bloemen en geeft de heester een exotisch uiterlijk. De plant staat het liefst op een zonnige beschutte plek in de tuin, bijvoorbeeld voor een muur op het zuiden. Het kan na het planten een of twee jaar duren voor de heester gaat bloeien. De heester moet eerst goed aanslaan.

Ridderspoor ‘Black Knight’ of Delphinium ‘Black Knight’

Deze vaste plant sterft in de winter af en komt in het voorjaar weer boven de grond. De plant leeft niet erg lang maar is zeker de moeite van het plaatsen waard. Van juni tot juli bloeit de plant met blauwe aren, die goed als snijbloem gebruikt kunnen worden. Bijen zijn dol op de bloemen. De plant kan het best beschut staan in de volle zon op een gedraineerde grond. Zorg dat de kluit niet uitdroogt. Vanwege de hoogte van de aren kan de plant wel een steuntje gebruiken.

Afrikaanse lelie of Agapanthus ‘Headbourne Hybrids’

Deze vaste plant (zie foto bovenaan artikel) bloeit laat in het jaar, van juli tot september, met veel blauwe bloemen. Het blad heeft ook grote sierwaarde in de border en sterft in het najaar af. De plant staat graag in de volle zon.

Jasione Laevis of Zandblauwtje

Deze vaste plant is zeer winterhard en is wintergroen. De plant wordt ongeveer 25 cm hoog en breed en kan goed als randbeplanting, in de rotstuin of in de border gebruikt worden. De plant staat graag in de zon in droge grond, die goed waterdoorlatend is. De bloemen zijn blauw van kleur, zijn bolvormig en staan op een stengel van ca. 20 cm. Bijen zijn dol op deze bloem. Houd bij het planten een aantal van 7 per vierkante meter aan.

Geranium Rozanne of Ooievaarsbek

Deze Geranium is prachtig blauwpaars van kleur en is erg aantrekkelijk voor bijen en andere insecten. De plant wordt 40 tot 60 cm hoog en is geschikt voor een plaats in zon of halfschaduw. Geranium Rozanne staat mooi aan de rand van een beplanting met struiken en in een groep in de border.

Brunnera macrophylla of Kaukasische vergeet mij niet

Deze blauw bloeiende plant kan in zon en halfschaduw/schaduw staan en wordt tot 45 cm hoog. De plant bloeit van maart t/m mei en staat graag in vochtige humusrijke grond. Zorg zeker bij een standplaats in de zon voor voldoende vochtige grond.

Salvia nemerosa Mainacht of Salie

Deze rijkbloeiende plant houdt vaan een plek in de zon en staat graag in waterdoorlatende goede tuingrond. De plant bloeit in mei en juni met blauwpaarse bloemen en wordt 60 tot 80 cm hoog. Staat mooi in de border in combinatie met andere planten.

Perovskia Blue Spire

Deze plant met geurend zilvergroen blad en blauwe bloemen wordt tot 1,2 m hoog en staat graag op een plek in de zon in droge grond. De plant heeft een opgaande groei en bloeit rijkelijk van de tweede helft zomer tot aan de herfst.
© 2012 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geraniums: verschillende soortenGeraniums: verschillende soortenGeraniums zijn winterharde vaste planten. Er zijn vele soorten geraniums met mooie bloemen en bijzonder, soms wintergroe…
Winterharde geranium of Ooievaarsbek; verschillende soortenWinterharde geranium of Ooievaarsbek; verschillende soortenWinterharde geraniums zijn er in vele soorten en maten. Voor iedere tuin is er wel een leuke winterharde geranium te vin…
Blauwe druif of Muscari, een leuk bolgewas en winterhard!Blauwe druif of Muscari, een leuk bolgewas en winterhard!De blauwe druif is een bolgewas, volkomen winterhard en je kunt de plantjes jarenlang op dezelfde plek laten staan. Haal…
Lang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurLang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurDoor te kiezen voor lang bloeiende planten geeft u uw tuin maanden lang kleur. Zeker als gekozen wordt voor aanplant in…

Mollen verjagen en bestrijdenMollen verjagen en bestrijdenDe mol is een schattig diertje, maar wordt door vele mensen (met een tuin) gehaat, omdat het dier een tuin volledig kan…
Het kweken van aardbeienHet kweken van aardbeienAardbeien zijn een van de bekendste soorten zomerfruit. Ze zijn zacht en zoet, en op grote schaal toepasbaar voor heerli…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
  • Succesvol tuinieren met Rob Verlinden
  • www.plantnu.nl
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 19-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.