Lang bloeiende planten geven een tuin maanden kleur

Lang bloeiende planten geven een tuin maanden kleur Door te kiezen voor lang bloeiende planten geeft u uw tuin maanden lang kleur. Zeker als gekozen wordt voor aanplant in grote groepen, want dan komen de lang bloeiers pas helemaal tot hun recht. Het uitgebreide plantenrijk kent veel planten. Vaak kort, maar wel heel spectaculair bloeiend. Soms juist maanden onafgebroken bloeiend. En juist deze laatste soorten zijn heel aantrekkelijk. Met weinig verschillende soorten planten kunt u zo toch het hele tuinseizoen voor een aantrekkelijke tuin zorgen. Lang bloeiende planten vindt u uiteraard bij de eenjarige. Maar ook vaste planten, struiken en klimplanten kennen een aantal zeer mooie lang bloeiende soorten.

Gebruik van lang bloeiende planten in de tuin

Een mooie tuin met zo min mogelijk werk, dat bereikt u door te kiezen voor makkelijke en lang bloeiende plantensoorten. Plant deze lange bloeiers dan het liefst aan in een grote groep. Hiermee bereikt u het grootste effect en bovendien geeft het de nodige rust in de tuin. Veel verschillende soorten planten, aangeplant in kleine groepjes of als eenling, maakt de tuin al snel onrustig en levert u ook veel meer werk op. Kies dus voor de lang bloeiende planten en geniet het hele tuinseizoen van hun prachtige kleuren. Lang bloeiende planten zijn die soorten die drie maanden of soms nog langer in bloei staan.

Lang bloeiende planten combineren

Beperk het aantal lang bloeiende planten

Een border vol met lang bloeiende planten wordt, hoe vreemd dit misschien ook klinkt, toch al snel weer saai en/of onrustig. Bovendien behoren de meeste lange bloeiers tot de groep vaste planten. En vaste planten sterven over het algemeen volledig af in de winter. Om ook in de winter voor een aantrekkelijke tuin te zorgen, kunt u de lang bloeiende vaste planten beter afwisselen met mooie groenblijvende vaste planten of struiken. De bloemkleuren zullen naast het groene blad van de omringende plant(en) beter tot hun recht komen. Bovendien blijft de tuin in de winter zo ook nog de moeite waard.

Assortiment lang bloeiers

Wie kiest voor de lang bloeiers zal al snel ontdekken dat er een grote keuze is. Zowel bij de vaste planten, maar ook onder de struiken zijn enkele soorten die lang bedekt zijn met prachtige bloemen. Het langst bloeiend is veruit de grote groep eenjarige planten. Hier is de keuze dan ook het gemakkelijkst. Nagenoeg alle eenjarige planten zorgen de hele zomer, vaak tot ver in de herfst, aanhoudend voor nieuwe bloemen. Sommige soorten blijven zelfs in een zachte winter nog redelijk mooi. Maar ook onder de grote groep rozen vindt u veel lang bloeiende soorten. Ook die kunnen tot aan de eerste nachtvorst zorgen voor bloemen in de tuin. En als u een roos uitzoekt, die mooie bottels geeft na de bloei, dan gaat het genieten gewoon de hele winter door.

Lang bloeiende eenjarige planten

Zoals gezegd zijn eigenlijk alle eenjarige planten lange bloeiers, wat de keuze binnen deze groep dan ook niet zo moeilijk maakt. Veel eenjarige bloeien vanaf eind mei tot ver in de herfst. Vaak zelfs tot aan de eerste nachtvorst. Om een indruk te krijgen, volgen hier een aantal bijzonder mooie soorten en makkelijke eenjarige:
 • Begonia monza (Perkbegonia)
 • Heliotroop
 • Lobularia maritima (Schildzaad)
 • Malva (Kaasjeskruid)
 • Nicotiana (Siertabak)
 • Pelargonium (Geranium)
 • Petunia
 • Streptocarpus
 • Zinnia elegans

Lang bloeiende vaste planten

Lang bloeiende vaste planten zijn zeer onderhoudsvriendelijk. De meeste soorten bloeien eindeloos door, ook zonder het verwijderen van de oude bloemen. Bij vaste planten heeft u bovendien het voordeel dat ze elk jaar weer opnieuw uitlopen en het hele tuinseizoen waardevol zijn voor de tuin. Omdat de planten elk jaar weer opkomen, zijn ze gemakkelijker dan eenjarige. Enkele opvallende soorten:
 • Campanula glomerata (Klokjesbloem)
 • Erodium (Reigersbek)
 • Geranium "Buxton Variety" (Ooievaarsbek)
 • Geranium "Rozanne" (Ooievaarsbek)
 • Lavendula (Lavendel)
 • Pennisetum (Lampenpoetsergras)
 • Nepeta (Kattenkruid)
 • Verbena bonariensis (IJzerhard)

Lang bloeiende struiken

Lang bloeiende struiken zijn er niet zo veel. Het merendeel van de struiken bloeit kort in het voorjaar. De meeste bekende lang bloeiende struiken zijn Buddleja (Vlinderstruik) en Hydrangea (Hortensia). Bij de rozen vindt u ook veel verschillende doorbloeiende soorten die een lange periode voor bloemen zullen zorgen. Vooral het regelmatig verwijderen van de uitgebloeide bloemen verlengd bij veel soorten de bloei. Lang bloeiende rozen struiken zijn o.a.:
 • Rosa "Ballerina"
 • Rosa "Leander"
 • Rosa "Schneewittchen"
 • Rosa "The Fairy"

Lang bloeiende klimplanten

Een pergola die het hele zomerseizoen overdekt is met een overdaad aan bloeien. Dat wil toch iedereen. Dit resultaat kunt u vooral bereiken door te kiezen voor een doorbloeiende roos, gecombineerd met een lang bloeiende Clematis.
Enkele mooie en lang bloeiende klimrozen en clematissen zijn:
 • Rosa "Claire Matin"
 • Rosa "Climbing Schneewittchen"
 • Rosa "New Dawn"
 • Clematis "Madame Le Coultre"
 • Clematis "Miss Bateman"
 • Clematis "The President"
© 2014 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paars bloeiende vaste plantenPaars bloeiende vaste plantenVoor de liefhebbers van paars bloeiende planten is er voldoende keus. Paars bloeiende planten laten zich gemakkelijk com…
De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?Wanneer en hoe je planten en struiken moet snoeien kun je vinden in de snoeitabel in dit artikel. Een snoeitabel wordt o…
Bruidssluier, een snel groeiende bloeiende klimplantBruidssluier, een snel groeiende bloeiende klimplantWie snel een pergola of muur wil bedekken met een klimplant heeft aan een Bruidssluier, ook Fallopia baldschuanica genoe…
Lang bloeiende vaste plantenLang bloeiende vaste plantenPlanten die lang in bloei blijven staan, of na een eerste bloei later nog een keer gaan bloeien, zijn bij veel mensen er…

Schadelijke insecten te lijf met natuurlijke vijandenSchadelijke insecten te lijf met natuurlijke vijandenIedereen die in het bezit is van een tuin, heeft het al vast eens meegemaakt: een op het oog gezonde plant wordt van het…
Blessures en ongelukken in de tuin voorkomenBlessures en ongelukken in de tuin voorkomenTuinieren is een heerlijke ontspannen bezigheid. Na een dag van drukke arbeid is een uurtje in de tuin aan de slag heerl…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.