Zomerbloeiende klimplanten
Klimplanten, leiplanten of slingerplanten zijn allemaal verschillende benamingen voor dezelfde plantsoort. Het zijn planten die gebruikt worden om de hoogte in te gaan, langs muren en/of pergola's. In de zomer zijn dit heel aantrekkelijke planten die, als verticaal element, zorgen voor een speciaal effect in de tuin. Of je nu beschikt over een grote of kleine tuin; overal is eigenlijk wel plaats voor één of meer klimplanten. En onder de zomerbloeiende klimplanten zitten heel wat bijzondere soorten met opvallende bloemen, vruchten of bladeren.
Toepassen van klimplanten als verticaal accent
Clematis /
Bron: Werner22brigitte, PixabayEen tuin kan eigenlijk niet zonder verticale accenten. Met verticale accenten worden bomen, hagen en klimplanten bedoeld. De klimplanten kunnen tegen een gevel of over een pergola worden geleid. Een lelijke muur of een oude schuur kan door het aanplanten van een klimplant veel aan waarde winnen en opeens een waardevol onderdeel van de tuin gaan vormen. Het toepassen van klimplanten zal de tuin optisch vergroten.
Aantrekkelijke klimplanten
De klimplant heeft als zomerbloeier zo zijn eigen aantrekkingskracht. Over het algemeen zijn dit de bloemen. Maar vaak zijn ook de bladeren heel bijzonder. Enkele bekende klimmers hebben hun sierwaarde te danken aan de bijzondere vruchten die na de bloei aan de plant verschijnen. Ook de vaak fraaie herfstverkleuring van de bladeren kan een reden zijn om een speciale klimplant aan te planten.
Hedera - Wintergroene klimplant /
Bron: Hans, PixabayGroenblijvende klimplanten
Om te voorkomen dat een muur of pergola in de winter alleen maar bedekt is met een bos kale stengels, is het aanplanten van een wintergroene klimmer het overwegen waard. Zo blijft de aanblik ook in de winter nog mooi en aantrekkelijk. Als er vervolgens een zomerbloeiende klimmer aan toegevoegd wordt, dan is er het hele jaar op die plek iets te beleven.
Klimplanten voor elke tuin
Het grote voordeel van klimplanten is dat ze relatief weinig ruimte innemen. Weinig ruimte op de grond, in de aarde dus. Bovengronds kunnen ze soms explosief groeien en zo wel degelijk hun plek opeisen. Maar wie het slim aanpakt kan altijd wel één of meerdere klimplanten in zijn tuin kwijt. Ook voor wie maar een kleine tuin bezit is tuinieren met klimplanten altijd mogelijk.
Klimplanten als bodembedekker
Het is niet het eerste waaraan je denkt bij een klimplant. Maar het kan wel degelijk. Klimplanten kunnen ook toegepast worden als bodembedekker. Denk bijvoorbeeld aan de bekende klimplant hedera. Als klimplant wordt hij gestimuleerd om sterke hechtwortels te maken, waarmee hij zich aan een muur of pergola vast kan klampen. Wordt hij toegepast als bodembedekker, dan gaat hij in de breedte aan de wandel en worden de hechtwortels, zodra ze in contact komen met de aarde, automatisch nieuwe wortels en zetten zich vast in de grond. Ook met de clematis kan je op deze manier experimenteren. Hij kan toegepast worden als bodembedekker, maar ook als weefplant in een vasteplantenborder.
Verschillende soorten zomerbloeiende klimplanten en leiplanten
Actinidia chinensis (Kiwi)
De kiwiplant bloeit inderdaad in de zomer, maar hij wordt niet aangeplant vanwege zijn mooie bloemen. De kleine witte onopvallende bloemen verschijnen in juni. De vruchtzetting en de vorming van de kiwi's in het Nederlandse klimaat maakt de plant veel interessanter. Maar ook het blad maakt de actinidia tot een aanwinst voor de tuin. De jonge scheuten zijn bruinrood en behaard, de bladeren zijn vrij groot en aan de onderkant grijsviltig. De meeste actinidiasoorten zijn tweeslachtig. Dit betekent dat er voor de bevruchting zowel een mannelijke- als een vrouwelijke plant aanwezig moet zijn. Maar er zijn ook planten met tweeslachtige bloemen eraan te koop, waardoor de aanplant van een exemplaar volstaat voor de vruchtzetting. Kijk dus voordat er een kiwiplant wordt aangeschaft goed wat voor soort het is. De kiwiplant staat graag in de zon, een muur op het zuiden is dan ook ideaal.
Campsis - Trompetbloem /
Bron: Sarangib, Pixabay Campsis (Trompetbloem)
Je gaat hem de laatste tijd steeds vaker in de tuinen zien deze prachtige klimmer. Maar echt algemeen bekend en toegepast is hij nog niet. Plant de campsis aan op een zonnige plek en de bijzondere, bijna exotisch lijkende bloemen zullen naar hartenlust verschijnen. Zorg wel dat er schaduw valt op de voet van de plant. De plant bloeit vrij laat, pas in augustus openen de eerste bloemen zich. Campsis radicans heeft oranjerode bloemen, van Campsis radicans "Flamenco" zijn de bloemen roder en Campsis radicans "Flava" bloeit met gele bloemen.
Aristolochia macrophylla (Duitse pijp)
De Duitse pijp is een prachtige klimmer met grote hartvormige bladeren, die doen denken aan het blad van de catalpa. De bladeren verkleuren in de herfst naar geel. De bloemen zijn geelgroen/oranje en hebben een opvallende vorm. De plant dankt zijn Nederlandse naam aan deze bijzondere vorm. Een volwassen plant over een pergola of langs een muur is een echte blikvanger in de tuin.
Clematis /
Bron: DrCarl, Pixabay Clematis (Bosrank)
De
Clematis is een echte zomerbloeier, die is op te delen in verschillende groepen. Deze groepen hebben elk hun eigen kenmerken, denk hierbij aan:
- De te bereiken hoogte
- De bloeiperiode
- De vorm van de bloemen
- De beste snoeiperiode
- Kortbloeiend of doorbloeiend
Het is een uitgebreide en belangrijke groep onder de zomerbloeiende klim- en leiplanten en deze mag dan ook in geen enkele tuin ontbreken.
Hydrangea petiolaris (Klimhortensia)
De klimhortensia is qua groeiwijze duidelijk anders dan de bekende struikhortensia's die bijna in elke tuin zijn te vinden. Het is de enige klimmer binnen deze grote groep tuinplanten. Hydrangea petiolaris komt heel langzaam op gang, het duurt echt een aantal jaar voor er een mooie klimmer tegen de muur aan staat. De plant is wel zelf hechtend, maar zonder steun en leidraden wordt het niets. De hechtwortels zijn veel minder sterk dan die van bijvoorbeeld klimop. Een volwassen klimhortensia is in juni-juli overdekt met prachtige witte bloemen. Laat de in de herfst afvallende bladeren gewoon aan de voet liggen en schoffel niet aan de voet van de plant.
Lonicera - Kamperfoelie /
Bron: Stevebidmead, Pixabay Lonicera (Kamperfoelie)
Lonicera japonica en Lonicera periclymenum zijn twee klimmende kamperfoeliesoorten. Lonicera nitida is een struikvorm. Lonicera is vaak half wintergroen, een enkele soort is echt wintergroen. De Kamperfoelie staat bekent om zijn heerlijk geurende bloemen. Plant hem daarom aan op een plaats waar de heerlijke geur ook daadwerkelijk kan worden waargenomen. De meeste zomerbloeiende klimplanten vragen een plek in de zon, maar de kamperfoelie verdraagt ook schaduw. Dit maakt hem dan ook gemakkelijk inzetbaar. Verschillende kleuren van de bloemen, van geelwit tot roodoranje en de daaropvolgende vruchtzetting van donkere bessen zorgen ervoor dat de lonicera voor de tuin een interessante plant is.
Polygonum aubertii (Bruidssluier)
Wie er plaats voor heeft moet hem beslist aanplanten, maar weet wel dat deze sterk groeiende slingerplant een lengte van 12 meter kan bereiken. Groeischeuten kunnen binnen één jaar al een lengte van zes meter bereiken. Polygonum aubertii vraagt geen extra verzorging of speciale snoeiwijze. Op de juiste plek aangeplant kan hij gewoon zijn gang gaan. De jonge twijgen lopen roodbruin uit en verkleuren later naar grijsgroen. Van juli tot oktober is de plant overdekt met witte hangende pluimen. Een bloeiende bruidssluier trekt veel insecten aan.
Passiflora caerulea (Passiebloem)
Passiflora is een prachtige klimplant, maar heeft wel wat hulp nodig bij het klimmen. De grote bloemen van de passiebloem hebben een bijzondere vorm en lange meeldraden. De bloemen verschijnen van juli tot oktober en een passiflora in bloei is werkelijk prachtig. Na de bloei verschijnen de zaaddozen die uiteindelijk oranje kleuren. In een mooie warme zomer rijpen de zaden goed af en kunnen ze zelfs gegeten worden. Helaas is de passiflora matig winterhard. Strenge winters zijn vaak funest voor de plant. Maar denk ook weer niet te snel dat het gedaan is met de plant. Aan de voet van die kale bos kan toch nog wel eens een frisgroene nieuwe rank verschijnen.
Rosa (Klimrozen)
Nog een bijzondere groep klimplanten zijn de
klimrozen. Ook hier, net als bij de Clematis, zijn er veel verschillende soorten met elk zijn kenmerkende eigenschappen. Bescheiden klimrozen, die maar 2,5 meter hoog worden tot de overweldigende ramblers die hele bomen of daken kunnen bedekken. Maar ook eenmalig bloeiende soorten en doorbloeiende rozen. Wie een muur of pergola heeft moet toch eens denken aan één van deze mooie rozensoorten.