Zomerbloeiende klimplanten: Clematis

Zomerbloeiende klimplanten: Clematis De Clematis of bosrank is een overdadig bloeiende klimplant die eigenlijk in geen enkele tuin mag ontbreken. Er is voor elk seizoen wel een mooie bloeiende of wintergroene variëteit te vinden. En zeker onder de zomerbloeiende clematissen is de keuze heel groot en zitten prachtige soorten. De bosrank is uiteraard een klimplant, maar het geslacht clematis kent ook soorten die als bodembedekker toegepast kunnen worden. Wie een muur, pergola, rozenboog of schuur heeft moet beslist eens verticaal gaan tuinieren met de Clematis.

Zomerbloeiende klimplant: Clematis

Bron: Werner22brigitte, PixabayBron: Werner22brigitte, Pixabay
De clematis of bosrank komt in heel veel verschillende variëteiten voor. Voor veel mensen is het die overdadige vroeg in het voorjaar bloeiende Clematis "Montana". Maar clematis is veel meer dan dat. Er zijn klein bloemige, grootbloemige en dubbel bloemige soorten. Hele sterke klimmers die een heel dak of hoge boom kunnen bedekken, maar ook bescheiden klimmers die het houden bij een hoogte van slechts twee meter. Clematis is een klimplant, maar hij kan ook verrassend goed als bodembedekker worden toegepast. Tot slot moet nog vermeld worden dat er zelfs struikachtige clematissoorten bestaan.

Wanneer bloeit de Clematis?

Eigenlijk zou de vraag "Wanneer bloeit de clematis niet?" beter zijn. Het geslacht clematis kent zoveel verschillende soorten, dat het bijna mogelijk is om het jaar rond een bloeiende soort in de tuin te hebben staan. De vroegbloeiende soorten bloeien al vanaf januari en de laatbloeiende soorten gaan door tot ver in de herfst.

Wat is de beste standplaats voor de Clematis?

Bron: Virginielenoir, PixabayBron: Virginielenoir, Pixabay
De beste standplaats voor de Clematis is een plek in de volle zon of lichte schaduw. Op die locatie wordt de clematis een mooie gezonde en rijkbloeiende plant. Algemeen bekend is het feit dat de voet van de plant juist niet in de volle zon mag staan. Vaak wordt dan geadviseerd om de voet voor de zon af te schermen door er een dakpan voor te zetten. Dit is een onnatuurlijke en absoluut geen fraaie manier om te zorgen voor de nodige schaduw. Het is veel mooier en natuurlijker om een struik of groenblijvende plant aan de voet van een Clematis aan te planten.

Verzorgen van de Clematis

Zorg bij de aanplant voor een ruim plantgat en vul dit met compost, verteerde mest of eventueel potgrond. Als de clematis tegen een gevel wordt geplant, zet hem er dan iets vanaf. Direct tegen de gevel is de grond veel te droog en daar zal ook tijdens een (flinke) regenbui het water nagenoeg niet bij komen. Clematissen mogen diep geplant worden, ongeveer een handbreedte dieper dan de standplaats in de pot.

Verwelkingsziekte bij de Clematis

Zoals bij veel planten het geval is, kan ook de clematis last krijgen van bladluizen, meeldauw en spint. Dit komt echter niet zo heel veel voor. Een clematisziekte waar men wel voor vreest is de zogenaamde verwelkingsziekte. Van het ene op het andere moment is er dan van een op het oog gezonde rijkbloeiende plant niets anders over dan een bos slappe stengels met dorre bladeren. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. Deze schimmel slaat vooral toe als er sprake is van watergebrek vooral net voor de hoofdbloei. Het is daarom verstandig om de clematis en de aarde rondom de plant goed in de gaten te houden en eventueel te voorzien van extra water.

Snoeien van Clematis

Bron: KlausHausmann, PixabayBron: KlausHausmann, Pixabay
Het uitgebreide geslacht clematis vraagt wel wat extra aandacht als het om snoeien gaat. Het snoeien van de clematis hangt nauw samen met de bloeiperiode van deze klimplant en met het feit of de bloemen verschijnen op eenjarig hout of op hout wat in het voorgaande seizoen gevormd is. De zomerbloeiende clematissen, daarmee bedoelen we de clematissoorten die bloeien vanaf juli, zijn qua snoeiwijze de gemakkelijkste soort. Deze bloeien allemaal op eenjarig hout en kunnen daarom in maart gesnoeid worden en zullen nog dezelfde zomer mooi en rijk bloeien op de nieuw gevormde stengels.

Verschillende zomerbloeiende Clematissoorten

Clematis Jackmanii-groep

Een heel bekende zomerbloeiende groep van grootbloemige clematissen. Het gaat hier allemaal om kruisingen. Ze kunnen in het voorjaar goed gesnoeid worden, maar nodig is het niet. Laat de natuur ook eens gewoon zijn gang gaan en geef deze klimplant de ruimte die hij van nature nodig heeft. Clematissen uit de Jackmanii-groep kunnen een hoogte bereiken van ongeveer 6 meter.
Enkele bekende en veel aangeboden soorten zijn:
 • Clematis "Bagatelle" (paars-violet)
 • Clematis "Comtesse de Bouchaud" (lichtpaars)
 • Clematis "Hagley Hibrid" (heel licht rood-paars)
 • Clematis "Jackmanii" (donker violet-blauw)
 • Clematis "Jackmanii Alba" (wit/lichtgeel, half-gevulde bloemen
 • Clematis "Niobe" (donker rood-paars)
 • Clematis "Perle d' Azur" (licht violet-blauw)
 • Clematis "Rouge Cardinal" (rood-paars)

Clematis x jouiniana

Deze Clematissoort wordt maximaal 3 meter hoog en wordt ook wel een klimmende half-struik genoemd. De soort heeft opvallend drietallig grof blad. Hij is naast een prima klimplant ook uitstekend toe te passen als bodembedekker. De bloemen verschijnen in grote pluimen en zijn dan wit. Later verkleuren ze naar lichtpaars. Kan ook weer in het voorjaar goed teruggesnoeid worden. Clematis "Purpurea Plena Elegans", Clematis x jouiniana "Mrs. Robert Brydon" is de mooiste met heel licht violetblauwe bloemen. Clematis x jouiniana "Praecox" is wit-blauw van kleur en bloeit iets vroeger.

Bron: Pezibear, PixabayBron: Pezibear, Pixabay
Clematis vitalba
Dit is de echte bosrank en de sterkste groeier van alle clematissoorten. Hij is ideaal om heel snel iets lelijks mee weg te werken. Bloeit met talloze kleine witte bloempjes, gevolgd door zaadpluizen. Deze soort zaait zich gemakkelijk uit.

Clematis viticella-groep

Een bekende zomerbloeiende groep clematissen, met middelgrote bloemen die verschijnen op het jonge hout. Enkele voorbeelden zijn:
 • Clematis "Alba Luxurians" (wit met groene punten)
 • Clematis "Etoile Violette" (donker violet)
 • Clematis "Purpurea Plena Elegans" (rood-paars, gevuld)
 • Clematis "Royal Velours" (donkerpaars)
 • Clematis "Ville de Lyon" (rood-paars)
© 2012 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groenblijvende klimplantenGroenblijvende klimplantenGroenblijvende klimplanten zijn zeer geschikt om muren en schuttingen uit het zicht te halen. In de winter zorgen ze voo…
De clematis, een populaire klimplantDe clematis, een populaire klimplantDe clematis (met de klemtoon op eerste lettergreep!) is een populaire klimplant die prachtige bloemen voortbrengt. Klimp…
Klimplanten in de tuinKlimplanten brengen hoogte aan in de tuin. Ze kunnen worden gebruikt om een schutting, schuurtje of een muur te laten be…
Klimplanten voor over de pergolaKlimplanten voor over de pergolaErg mooi in een tuin is een pergola begroeid met klimplanten zoals een Clematis, de druif of blauwe regen. Er is veel ke…

Zomerbloeiende bloembollen: Allium of SieruiZomerbloeiende bloembollen: Allium of SieruiDe sieruien zijn, op enkele uitzonderingen na, echte zomerbloeiende bloembollen. Met de soms spectaculaire grote bloeien…
Hoe en wanneer snoeien van Clematis of BosrankHoe en wanneer snoeien van Clematis of BosrankIn de meeste tuinen is wel een Clematis te vinden. De Clematis is een dankbare plant, die rijk bloeit. Enkele soorten zi…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.