Winterbloeiende klimplanten en leiplanten

Winterbloeiende klimplanten en leiplanten Winterbloeiende klimplanten en leiplanten worden niet zo vaak toegepast. De laatste jaren komen er nieuwe soorten op de markt, dus daardoor staat deze groep planten wel meer in de belangstelling. Met klim-en leiplanten gaan we verticaal tuinieren. We komen dus omhoog met de beplanting. Een voordeel hiervan is dat de beschikbare ruimte effectiever gebruikt wordt. En als de plant in bloei staat wordt het een echte blikvanger op ooghoogte! Er zijn ook voldoende winterbloeiende soorten beschikbaar. En juist in de winter, als er verder weinig in de tuin in bloei staat, vallen de bloemen in de winterbloeiende klim- en/of leiplanten heel erg op.

Klimplanten of leiplanten: wat is het verschil?

Zowel een klimplant als een leiplant is een plant die de hoogte in wil. Voor allebei de plantsoorten geldt dat deze moeten worden aangeplant bij een verticaal element, zodat ze de hoogte in kunnen groeien. Dit verticale element kan bestaan uit een stenen muur, een pergola, een obelisk, een rozenboog of bijvoorbeeld langs een gaaselement wat een onderdeel van een schutting is. De wijze waarop deze planten gebruik maken van het aangeboden steunmateriaal bepaald of ze tot de groep klimplanten of tot de lei-planten behoort.

Wat zijn klimplanten?

We spreken van een klimplant als de plant zelf in staat is om zich te hechten. Planten kunnen klimmen door middel van zogenaamde hechtwortels waarmee ze zich vastzuigen aan bijvoorbeeld een muur. Een bekend voorbeeld van een klimplant met hechtwortels is Hedera (Klimop). Als je deze plant zijn gang laat gaan, dan zal hij binnen enkele jaren een muur van een huis bedekt hebben. Wordt de klimmer in een later stadium vervolgens weer verwijderd, dan zit de muur vol met restanten van de hechtwortels, die maar moeilijk te verwijderen zijn. Hiermee is gelijk duidelijk dat de hechtwortels best krachtig zijn. Een Hedera die omhoog klimt langs een muur kan een stevige wind daarom ook goed verdragen.

Een andere klimmer is de Clematis. Deze klimt door middel van windende bladstelen. Met deze windende bladstelen maak je bij een stenen muur geen kans. Dus wil een Clematis echt kunnen klimmen, dan moet hem een "klimrek" aangeboden worden. Vaak staan Clematissen aan de voet van een pergola, maar om boven te komen moet er langs de paal wel iets "te klimmen" zijn. Een stuk gaas, ruim om de paal gezet, geeft de Clematis de kans om zelf naar boven te gaan.

Klimplant: Winterbloeiende Clematis (Bosrank)

De bekende klimplant Clematis kent enorm veel verschillende soorten. Deze soorten verschillen in bloeiperiode, hoogte, kleur, vorm van de bloemen en het al dan niet vormen van zaaddozen. Verreweg de meeste van deze enorme hoeveelheid verschillende Clematissen bloeien in het voorjaar en in de zomer. Maar er zijn ook een paar (wintergroene!) soorten die midden in de winter bloeien en hierdoor in de tuin misschien wel veel meer opvallen dan hun soortgenoten.

Winterbloeiende Clematis armandii

Clematis armandii "Apple Blossom" is een wintergroene soort, die in maart en april bloeit met kleine roze/witte bloemen. Dit is de enige winterbloeiende clematis met een "blosje" op zijn wangen. De bloemen hebben namelijk nog een vleugje roze in zich. Alle andere winterbloeiende clematissen bloeien met witte of roomwitte bloemen. De Clematis moet aangeplant worden op een zonnige standplaats en in een humusrijke, normale tuingrond. Plant hem vooral ook diep (met een paar knoppen onder het maaiveld), zodat de plant minder gevoelig is voor de zogenaamde verwelkingsziekte. Zorg ook voor regelmatige bemesting en een voldoende vochtige grond. Clematis armandii "Little White Charm" bloeit in de maanden maart en april en Clematis Armandii "Snowdrift" bloeit iets later, in april en mei.

Winterbloeiende Clematis fasciculiflora

Dit is ook een prachtige wintergroene en winterbloeiende Clematis met kleine trompetvormige bloemen. Bloeit wit in maart en april.

Winterbloeiende Clematis "Winter Beauty"

Dit is een echte winterbloeier, waar je al vroeg in de winter plezier van zult hebben. Vanaf de maand december (!) tot in februari is de plant overdekt met mooie witte kelkjes, die prachtig afsteken tegen het donkere groene blad.

Wat zijn leiplanten?

Leiplanten zijn planten die niet uit zichzelf "klimmen". We moeten ze de gewenste richting in helpen. Leiplanten worden altijd langs een rek, gaas of boog geplant. Vervolgens moeten we alle nieuwe scheuten van de plant leiden in de goede richting en dus goed aanbrengen rondom het steunmateriaal. Een voorbeeld van een leiplant is de klimroos. Deze heeft van zichzelf geen hechtmateriaal en moet, als we de plant omhoog willen laten groeien, daarbij dan ook geholpen worden. De naam klimroos is in dit geval dan ook een beetje vreemd: hij klimt zelf niet, maar wil duidelijk wel de hoogte in!

Leiplant: Winterjasmijn of Naaktbloeiende jasmijn (Jasminum nudiflorum)

De Winterjasmijn is een leiplant en moet geleid worden zoals hierboven omschreven staat. Maar hij kan eventueel ook als bodembedekker gebruikt worden. De losse twijgen zullen op de grond gemakkelijk wortelen en de plant zal zich zo op een heel natuurlijke manier steeds verder uitbreiden. Het op deze wijze aanplanten van de Winterjasmijn is alleen geschikt voor een grote of middelgrote tuin. Hiermee kan je een groot plantvak, bijvoorbeeld onder een boom, met een enkele bodembedekker vullen. In volle bloei heb je dan midden in de winter een echte blikvanger in de tuin.

Jasminum nudiflorum is een zogenaamde naaktbloeier. Van december tot maart bloeit hij op het kale hout, met gele trompetvormige bloemen. In de zomermaanden is het, door het kleine glimmende donkergroene blad, een mooie plant om een gevel mee te bedekken. Plant hem aan in de zon of halfschaduw op voedzame grond.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groenblijvende klimplantenGroenblijvende klimplantenGroenblijvende klimplanten zijn zeer geschikt om muren en schuttingen uit het zicht te halen. In de winter zorgen ze voo…
Klimplanten in de tuinKlimplanten brengen hoogte aan in de tuin. Ze kunnen worden gebruikt om een schutting, schuurtje of een muur te laten be…
Klimplanten: verschillende soortenKlimplanten: verschillende soortenKlimplanten geven hoogte aan een tuin. Bovendien kunnen ze perfect een lelijke muur of een schutting of pergola bedekken…
De clematis, een populaire klimplantDe clematis, een populaire klimplantDe clematis (met de klemtoon op eerste lettergreep!) is een populaire klimplant die prachtige bloemen voortbrengt. Klimp…

Erfafscheiding van sierhekken en sierpoortenErfafscheiding van sierhekken en sierpoortenVoor de afscheiding van het eigen erf wordt vaak gedacht aan een gesloten hek of haag. Maar niet iedereen wil zijn of ha…
Suikerwortel of Sium sisarumDe botanici twisten nog steeds over de herkomst van de suikerwortel. Doorgaans noemen ze China als moederland. Even raad…
Bronnen en referenties
Reactie

Maria Duxbury- Zwart, 28-12-2015
Mijn zus wil graag weten (en daarna van mij als kado, of zelf aanschaffen) welke winter BLOEIENDE leiplanten er bestaan.
Ze wil geen gele kleur (zoals de winter-bloeiende leiplant de winterjasmijn), daarom is mijn vraag of u kennis heeft of er ook anders gekleurde winter bloeiende LEI planten bestaan, die het in ons Nederland ook goed zullen doen? (zij wil ook niet dat de plant zich ergens aan vast zal kunnen zuigen…)
Hartelijk dank voor uw antwoord
Vriendelijke groet
Maria Duxbury Reactie infoteur, 28-12-2015
Een andere winterbloeiende klimplant is de Clematis. In het artikel worden diverse voorbeelden genoemd. De Clematis is geen lei-plant, maar een klimmer. Een klimmer die, mits daarvoor steunmateriaal is aangebracht, zelf zijn weg omhoog kan vinden. Dit doet de Clematis d.m.v. ranken, die zich om het steunmateriaal rollen. Een Clematis kan zich nergens aan vastzuigen, hij heeft geen hechtwortels zoals bijvoorbeeld Hedera/klimop. De winterbloeiende Clematis doet het goed over een pergola of tegen een muur. Wordt hij bij een muur of gevel aangebracht, dan moet deze worden voorzien van een klimrek of leidraad.

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.