Verzorging van klimplanten in uw tuin

Verzorging van klimplanten in uw tuin Klim, slinger en leiplanten zijn een prachtige aanwinst voor elke tuin. Omdat ze van zichzelf, of met een beetje hulp de lucht in groeien. Op die manier kan meer dimensie in de tuin aangebracht worden en kan het huis echt bij de tuin betrokken worden. Echter, elke plant vraagt haar eigen verzorging, standplaats en wijze van aanbinden. Daarnaast zijn ze vaak ook nog enorm snelle groeiers die een hoop aandacht eisen willen ze niet op een stormachtige nacht naar beneden komen zetten. Informeer u zelf dan ook goed over de plant die u graag in de tuin wilt hebben.

Klimplanten

Er zijn veel soorten klimplanten. Sommigen klimmen uit zichzelf, anderen moeten een handje geholpen worden. De zelf hechtende zet zichzelf vast met uitlopers op de takken, waar slingerplanten juist weer een stok, pergola of draad nodig hebben om te kunnen klimmen. Deze planten worden leiplanten genoemd. Daarnaast zijn er ook nog planten die van nature als een bosje groeien of juist meer afhangen. Dit geldt voor veel rozen en heesters. Met snoei en leiwerk kunnen ze echter ook goed de lucht in groeien of een bepaalde vorm aan nemen zoals bijvoorbeeld de Linde, Plataan, Esdoorn of Haagbeuk. Fruitbomen zijn hier ook zeer geschikt voor.

Druiven / Bron: PublicDomainPictures, PixabayDruiven / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Klimplanten en misverstanden
Omtrent klimplanten bestaan veel misverstanden. Een klimplant is niet per definitie een plant die volkomen uit zichzelf tegen een muur op klimt. Soms moeten ze via een pergola of via bedrading tegen een muur omhoog kunnen klimmen. Het woord 'Klimplant' is dan ook een globale aanduiding voor planten die we met- of zonder hulp laten klimmen tegen bijvoorbeeld een muur.
Onder het kopje klimplanten vallen dan dus ook bijvoorbeeld klim of leirozen en lei heesters.
Andere misverstanden omtrent klimplanten, en dan vooral de wat dichtere planten die tegen een muur aan groeien zoals de Hedera Helix (Of wel klimop, niet te verwarren met klimplant!) zijn als volgt:
  • Muizen klimmen omhoog en kunnen makkelijk een huis binnen dringen via een open raam.
  • Klimplanten huisvesten veel spinnen.
  • De plant en de muur erachter blijft vochtig.
  • Klimplanten tasten de muur aan.

Echter, indien u uw plant voldoende verzorgt (snoeien, bemesten etc) en de juiste standplaats geeft zult u slechts weinig tot geen problemen krijgen met bovenstaande punten. De enige echte uitzondering met klimplanten die zich vastzuigen aan muren zijn de klimplanten die groeien tegen gemetselde huizen uit kalkrijk metselwerk. Over het algemeen zijn alleen vooroorlogse huizen gemaakt van dit soort steen. Vroeger waren deze planten erg populair omdat ze een isolerende werking hadden voor de slecht geïsoleerde huizen. Daarnaast bleef de muur ook mooi droog door de aflopende vorm van het blad.

Hedera / Bron: Hans, PixabayHedera / Bron: Hans, Pixabay

Het planten van de klimplant

Belangrijk bij het planten van klimplanten is dat ze aan de juiste zijde van het huis worden geplaatst. De ene plant kan beter tegen de zon of luchtvochtigheid als de ander, of kan het aantal juist essentieel zijn. Neem vooral de tijd voor het planten van uw klimplanten, uw geduld zal gegarandeerd beloond worden!

Bevestiging van de leiplant

Het bevestigen van leiplanten is het altijd het makkelijkste werkje. Er komt veel meer bij kijken als de meeste mensen denken. Om te beginnen moet er niet alleen rekening gehouden worden met de klimwijze, maar er moet ook gekeken worden naar het type muur waar de plant zal moeten gaan groeien. Daarnaast is het ook handig om meer te weten over de diverse mogelijkheden en hun voor- en nadelen.

Als u wilt dat uw leiplant mooi gaat groeien is goede voorbereiding een vereiste. Klimrekken zijn overal wel te koop maar ze blijken vaak te klein of zijn lastig van maat. Als u toch het liefst hout gebruikt en klimrekken blijken geen optie dan kunt u altijd besluiten om zelf de rekken in elkaar te gaan zetten. Dit kunt u doen door losse latten in grondverf te zetten waarbij u de achterkanten in loodmenie zet tegen rotting. Gebruik een lange schroef, lang genoeg zodat deze door één of misschien zelfs twee latten past en zet een roestvrijstaal of koper ringetje of boutje aan de achterkant tussen de muur en het hout om de planten de gelegenheid te geven om achterlangs de latten te kunnen groeien. Zet de schroeven goed vast met pluggen, anders laat de schroef op den duur los.

Draad

Een andere optie is om draad te bevestigen. Gebruik oogjes van koper om het draad vast te zetten in de muur. IJzer laat namelijk roestwater achter. Gebruik, net als bij de klimrekken pluggen om de oogjes op hun plaats te houden. Span het draad dor de oogjes heen, vertikaal voor de meeste slingerplanten en klimmers, horizontaal voor rozen en clematis etc. Het voordeel van het gebruiken van binddraad is dat, indien er geschilderd moet worden, de planten relatief makkelijk verwijderd kunnen worden van de muur.

Regenpijp

Regenpijpen zijn weer een ander verhaal. Ze zijn lelijk en hangen vaak ook nog midden in het zicht. Daarnaast zijn ze ook nog te dik voor een klimplant om er goed omheen te kunnen draaien. De oplossing is echter simpel: Span een draadje achter de regenpijp tussen de delen die de regenpijp bevestigen aan de muur. Op die manier kunnen slingerplanten goed omhoog klimmen.

Clematis / Bron: Congerdesign, PixabayClematis / Bron: Congerdesign, Pixabay
Pergola
Dan hebben we nog de pegola. De pergola wordt meestal gebruikt voor rozen en andere planten die van nature geen klimmers zijn, maar wel als dusdanig gebruikt worden. De pergola vereist dan ook een hoop tijd. Zaak is om voortdurend de horizontale uitlopers weg te knippen en de verticale uitlopers op te binden tegen de pergola aan. Echter, naarmate de plant groter wordt wordt het probleem met opbinden en snoeien steeds kleiner.

Zelfhechtende planten

Zelfhechtende klimplanten zoals bijv. de Hedera Helix moet u nooit tegen een pleistermuur aan zetten. De pleisterlaag is niet opgewassen tegen het gewicht dat een zelfhechtende klimplant kan bereiken. Uiteindelijk zal de plant onherroepelijk met pleisterlaag en al naar beneden komen zetten. Zet tegen dit soort muren liever slingerplanten, rozen of leibomen.

Let op

Veel klim en leiplanten worden heel snel groot, zorg dus dat de bedrading of klimrekken altijd stevig vast zitten. Daarnaast is het ook belangrijk dat u de klimrekken of bedrading over een groot oppervlak beslaat. In het begin ziet dit er misschien vreemd uit, maar het vergroten van een al overwoekerd klimdeel blijkt erg lastig, als u daar te lang mee wacht kan zelfs de hele plant naar beneden komen. Dan is de chaos niet meer te overzien. Daarnaast dient u de eerste één a twee jaar gedurende het groeiseizoen uw planten wekelijks te controleren en aan te binden.

Beplanting op diverse muurzijdes

Het beplanten op verschillende muurzijdes is iets waar u zich echt in moet verdiepen. Er zijn veel klimplanten en nog meer ondersoorten. Elke plant en soms ook ondersoort dient een eigen standplaats te hebben afhankelijk van hoeveelheid zon, regen en wind. Laat u hier goed over informeren, anders stelt u uw plant bloot aan verbranding, ziektes of waaien ze helemaal kapot.
© 2012 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klimplanten in de tuinKlimplanten brengen hoogte aan in de tuin. Ze kunnen worden gebruikt om een schutting, schuurtje of een muur te laten be…
Bruidssluier, een snel groeiende bloeiende klimplantBruidssluier, een snel groeiende bloeiende klimplantWie snel een pergola of muur wil bedekken met een klimplant heeft aan een Bruidssluier, ook Fallopia baldschuanica genoe…
Winterbloeiende klimplanten en leiplantenWinterbloeiende klimplanten en leiplantenWinterbloeiende klimplanten en leiplanten worden niet zo vaak toegepast. De laatste jaren komen er nieuwe soorten op de…
Klimplanten voor over de pergolaKlimplanten voor over de pergolaErg mooi in een tuin is een pergola begroeid met klimplanten zoals een Clematis, de druif of blauwe regen. Er is veel ke…

Hydrangea arborescens AnnabelleHydrangea arborescens AnnabelleHydrangea Annabelle is een zeer populaire Hortensia soort, vanwege de zeer rijke en langdurige bloei met grote bolvormig…
Het vermeerderen van plantenHet vermeerderen van planten is een werkje voor de echte liefhebber. U hoeft niet per se een doorgewinterde tuinder te z…
Bronnen en referenties
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.