Geel bloeiende bomen, struiken, vaste planten en bloembollen
De ene tuinbezitter koopt alles wat aangeboden wordt en de ander kiest alleen planten met bloemen in een bepaalde kleur. En dan is een tuin met daarin overwegend geel bloeiende bloemen een heel gewaagde keuze. Geel is als kleur in de tuin direct een enorme blikvanger. In het voorjaar kleuren veel tuinen geel door de massale bloei van de narcissen. Gele bloemen op een zonnige dag in een zomerse tuin komen heel goed tot hun recht. Dit in tegenstelling tot pastelkleurige bloemen, die in de felle zon al snel flets worden. Tuinieren met uitsluitend gele bloemen is heel gewaagd, maar je kunt natuurlijk ook combineren met andere kleuren.
Geel bloeiende bomen, bloemen en planten
Geel bloeiende planten in de winter
Crocus flavus (Grote gele krokus)
Deze vrij grote krokussoort bloeit in maart met grote gele bloemen. Het harde geel steekt mooi af tegen de donkere, 1 centimeter brede, bladeren. De bladeren hebben een witte middenstreep en de bloemen verspreiden een heerlijke geur. Deze crocus is geschikt voor verwildering. De bloemen worden helaas nogal eens aangepikt door de mussen.
Eranthis hyemalis (Winterakoniet)
Eranthis hyemalis of Winterakoniet is een van de vroegst bloeiende bloembollen in de tuin. In een zachte winter kunnen ze al in januari verschijnen. Meestal loopt de bloeitijd van februari tot in maart. Gele bloemen die omringd worden door het handvormige donkergroene blad. De bollen verwilderen en de winterakoniet zaait zich ook gemakkelijk uit.
Cornus mas (Kornoelje)
Cornus mas is een zogenaamde naaktbloeier. De bloemen verschijnen, voor het ontluiken van de bladeren, aan de kale takken. Hierdoor steken de maar vrij kleine gele bloemen extra mooi af en komen zo goed tot hun recht. De bloemen zitten in trosjes rond de takken. Vanaf februari tot in april staat de struik in bloei. Na de bloei verschijnen er ovale rode steenvruchten, die eetbaar zijn. De struik hoeft in principe niet gesnoeid te worden, maar verdraagt knippen wel goed.
Forsythia x intermedia “Spectabilis” (Chinees klokje)
De Forsythia is een erg bekende winter bloeiende struik. De goudgele bloemen verschijnen voordat het blad komt en, mede afhankelijk van de weersomstandigheden, ook al vroeg in het jaar. Forsythia wordt veel gebruikt om al vroeg in het jaar de lente in huis te halen. De takken worden geknipt en binnen op een vaas gezet.
Hamamelis intermedia (Toverhazelaar)
Ook de Hamamelis is een naaktbloeier. Vanaf februari verschijnen de pluizige spinachtige bloemen en verspreiden een heerlijke geur. Hamamelis is een vrij forse bladverliezende struik, die graag op een zonnige of licht beschaduwde plek staat. Naast de spectaculaire bloei in de winter heeft Hamamelis ook een prachtige herfstverkleuring van het blad. Voor wie voldoende ruimte heeft in de tuin, is de aanplant van de toverhazelaar een echte aanrader.
Geel bloeiende planten in de lente
Narcissus (Narcis)
De Narcis is één van de bekendste gele voorjaarsbloeiers. Allerlei tinten geel, van zacht geel tot fel geel. De meeste narcissen bloeien vanaf eind maart tot ver in april. Ze zijn zeer geschikt als snijbloem en kunnen al geknipt worden als ze nog helemaal in knop staan. In een vaas zullen ze vervolgens altijd open gaan.
Doronicum orientale (Voorjaarszonnebloem)
Doronicum orientale is een vaste plant die in veel meer tuinen toegepast zou moeten worden. Als de prachtig, op zonnebloemen lijkende, bloemen in het voorjaar opengaan, dan wordt je daar gewoon heel vrolijk van. De voorjaarszonnebloem heeft hartvormige bladeren, die al vroeg in het voorjaar verschijnen. Ook na de bloei vormen ze een mooi groen rustpunt in de tuin. De voorjaarszonnebloem bloeit in april en mei.
Lamiastrum galeobdalon (Bonte gele dovenetel)
Lamiastrum is een plant die echt thuis hoort in een natuurlijke tuin of in natuurlijke beplanting. Houdt hem wel in toom, want anders is binnen enkele jaren de hele tuin bedekt met deze bonte gele dovennetel. Het is een sterke, wintergroene bodembedekker, met bont gevlekte zilverkleurige bladeren. Daarin ligt ook de grootste sierwaarde. De gele bloemen verschijnen in mei en juni.
Primula vulgaris (Sleutelbloem)
De sleutelbloem is misschien een beetje een ouderwets plantje, maar als het frisse groene blad in het voorjaar weer verschijnt, kan niemand meer wachten op de mooie kleine gele bloemen. De heerlijk geurende bloemen zijn stengel loos en staan middenin het bladrozet. De standplaats is bij voorkeur in de zon, maar halfschaduw wordt ook verdragen. Het is vooral belangrijk dat de grond enigszins vochtig is.
Caragana arborescens (Erwtenstruik)
Een vrij onbekend struikje met heel fijne iets kantachtige bladeren. De eveneens kleine vlinderbloemen verschijnen in mei en bloeien door tot eind juni. Hierna verschijnen er prachtige peulen aan de struik. Een gemakkelijke struik in onderhoud, want snoeien is niet nodig. Graag een zonnige standplaats.
Geel bloeiende planten in de zomer
Aconitum lamarckii (Gele Monnikskap)
Monnikskap is vooral bekend door de blauwpaarse, in de herfst bloeiende, soorten. Aconitum lamarckii heeft hele mooie zachtgele bloemen, die statig hoog boven het blad uitsteken. Voor een mooi effect moeten er 9 planten per m² aangeplant worden. De bloei loopt van juni tot en met augustus. Wie niet van geel houdt, kan deze monnikskap toch mooi vinden. De kleur is heel subtiel. Graag een plaatsje in de zon of eventueel halfschaduw.
Oenothera biennis (Middelste Teunisbloem)
Voor een liefhebber van echte gele bloemen is de teunisbloem onmisbaar in de tuin. Teunisbloem wordt ook wel nachtkaars genoemd, omdat de bloemen in de avond pas open gaan. Ze verspreiden een heerlijke, beetje citroen achtige geur. De plant is tweejarig, maar zaait zichzelf gemakkelijk en spontaan uit. De bloemstelen bereiken een hoogte van ongeveer een meter.
Verbascum “Gainsborough” (Toorts)
Verbascum is een vaste plant die qua vorm zorgt voor een welkome afwisseling in de tuin of border. De prachtige viltige, wat grijze bladrozet en de daaruit groeiende lange bloem-aar zijn qua vorm een ware blikvanger. De toorts wordt een meter hoog en de bloemen openen zich van beneden naar boven. Verbascum is ook een tweejarige plant, maar zaait zich erg gemakkelijk uit. Naar keuze kan de bloemstengel, eenmaal uitgebloeid, weggeknipt worden. In de oksels van de bladeren vormen zich dan nieuwe bloemstengels. Er volgt dan een bescheiden nabloei. Als de bloem-aar na de bloei niet afgeknipt wordt, dan wordt zaad gevormd en daardoor zal de plant zich (niet hinderlijk) verspreiden door de tuin.
Achillea (Duizendblad)
Duizendblad is een prachtige langbloeiende vaste plant. Zeker als de uitgebloeide bloemen regelmatig worden weggeknipt, gaat de bloei lang door. Achillea is er in allerlei kleuren. Achillea “Moonshine”, “Schwefelblüte” en “Coronation Gold” zijn mooie gele variëteiten. De eerste twee zijn zachtgeel van kleur en de laatste is citroengeel. Vanaf juni tot in september verschijnen de schermvormige bloemen. Graag een zonnige standplaats, verdraagt goed droogte.
Coreopsis verticillata “Grandiflora” (Meisjesogen)
Coreopsis is een tere vaste plant. Zowel qua uitstraling als sterkte. Hij heeft graag wat extra bescherming tegen de vorst (bv. in de vorm van een bladerdek). De fijne structuur van de donkergroene blaadjes vormen een mooi contrast met de prachtige felle gele bloemen. De lange bloei, van juni tot in september, maken het tot een aanwinst voor de tuin. Meisjesogen worden ongeveer 60 centimeter hoog en staat graag in de zon of halfschaduw.
Geel bloeiende planten in de herfst
Kirengeshoma palmata (Japanse wasbloem)
Het hele zomerseizoen staat de Kirengeshoma palmata enigszins onopvallend in de tuin. Maar in de herfst en eenmaal in bloei, trekt de Japanse wasbloem alle aandacht naar zich toe. De wasachtige, lichtgele en klokvormige bloemen verschijnen in augustus en bloeien door tot ver in september. De bloemen hangen enigszins over. De plant houdt tot laat in de herfst zijn blad. Graag een standplaats in de halfschaduw tot diepe schaduw. Bij voorkeur ook een wat zure grond.
Ligularia dentata “Othello” (Kruiskruid)
Ligularia begint aan het einde van de zomer te bloeien en gaat daarmee door tot ver in september. Tot de bloei hebben de prachtige grote bladeren al een hoge sierwaarde. Het is in zijn gehele verschijningsvorm een grote, enigszins grove plant. Met een hoogte van 150 centimeter en een breedte van een meter heeft hij echt wel de ruimte nodig. Geef de Ligularia een vochtige standplaats. Hoe zonniger de plek, hoe natter de grond moet zijn.
Rudbeckia “Goldstrum” (Zonnehoed)
Een echte opvallende najaarsbloeier is de zonnehoed. Prachtige grote gele stervormige bloemen met een donkerbruin hart lichten de border helemaal op. Na de bloei heeft de Rudbeckia ook nog een prachtig wintersilhouet en is hij prachtig met wat rijp of fijne sneeuw er op. De bloemen verschijnen vanaf augustus en gaan door tot in oktober.
Solidago “Golden Dwarf” (Guldenroede)
Guldenroede is een statige opgaande vaste plant. Solidago heeft wel de neiging om steeds breder uit te stoelen, houdt hem daarom wel goed in toom. De bloemen verschijnen in gele afstaande pluimen. Ook Solidago heeft een prachtig wintersilhouet. Graag een zonnige standplaats, maar ook halfschaduw wordt verdragen. Solidago kan goed tegen droge omstandigheden.
Heliopsis helianthoides “Patula” (Zonneogen)
De bloei van Heliopsis begint al in de zomer vanaf juli. Maar omdat de bloei doorgaat tot ver in september, mag hij ook wel gezien worden als een echte herfstbloeier. Heliopsis heeft een vrij losse groeiwijze en kan daarom wel wat steun gebruiken. Zet hem daarom achter een stevige vaste plant of gebruik plantensteunen. Zonneogen kunnen een hoogte van wel 130 centimeter bereiken.
Geel in de Latijnse plantnaam
In de Latijnse naamgeving van planten is al veel terug te vinden van de kenmerken van een plant. Wie op zoek is naar gele bloemen of planten met andere gele kenmerken, kan in de naamgeving dan ook letten op één van de volgende aanduidingen:
- auratum (met goudgele vlekken)
- auromarginata (met goudgele rand)
- aureus, aura, aurum (goudgeel)
- citrinus (citroengeel)
- flavum (lichtgeel)
- lutens (geel)
- semperaurea (altijd goudgeel)